Израел наредио нове евакуације на југу Газе, преговори о примирју без резултата, жртве све веће

gaza-palestina

Израел је данас наредио нове евакуације у Кан Јунису, највећем граду на југу Газе, док дипломате настоје да се постигне примирје на територији где је број жртава достигао 20.000, по подацима Хамаса.

УН су саопштиле да је на на друштвеним мрежама објављено наређење о „хитној евакуацији“ подручја које чини око 20 одсто Кан Јуниса, где се склонило више од 140.000 расељених особа.

Цивилима је на почетку рата наређено да напусте север опкољене палестинске територије и да се склоне у јужне делове.

Сада је све мање места на које људи могу да оду, а све више је протеста у свету због цивилних жртава у овом рату.

У понедељак је израелска војска наговестила да појачава операције у Кан Јунису. Циљ дипломатских настојања на неколико фронтова је да се постигне ново примирје и испоручи хуманитарна помоћ Гази.

Лидер Хамаса Исмаил Ханије је у среду допутовао у Каиро да разговарају о новом привременом примирју у замену за ослобађање 40 израелских талаца, рекао је извор близак Хамасу агенцији Франс прес.

Верује се да је у Гази и даље заточено 129 талаца од око 250 отетих у нападима Хамаса на југ Израела 7. октобра, када је убијено 1.140 људи, највише цивила, по најновијим подацима Франс преса.

Влада Хамаса објавила је у среду да је у израелским војним операцијама од почетка рата убијено 20.000 људи у Гази, од којих најмање 8.000 деце и 6.200 жена.

Преговори о примирју до сада нису уродили плодом, речено је Би-Би-Сију (ББЦ) и Вол стрит џорналу.

Извор из Исламског џихада, друге екстремистичке организације која такође држи таоце у Гази, најавио је да ће њен лидер Зиад ал -Накхала допутовати у Каиро почетком наредне недеље.

С друге стране Израел води дијалог са Катаром и САД у покушају да се постигне примирје како би се омогућило пуштање талаца. Ставови су међутим и даље врло удаљени.

Хамас захтева потпун прекид борбе као предуслов за преговоре о судбини талаца.

Израел је отворен за идеју о примирју, али искључује прекид ватре пре елиминације Хамаса који влада Газом од 2007. године, а САД, ЕУ и Израел га сматрају екстремистичком организацијом.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху поновио је у среду да ће се рат „наставити до елиминације Хамаса, до победе“, те да они који мисле да ће та земља престати немају везе са реалношћу.

Председник САД Џозеф Бајден, чија је земља главни савезник Израела, рекао је да је још увек дуг пут до могућег примирја.

Тешки преговори наставиће се данас у Савету безбедности УН који од почетка недеље одлаже гласање о резолуцији чији је циљ убрзање испоруке хуманитарне помоћи Гази, али јој прети нови вето САД.

Хамас је данас осудио моћ вета, оценивши да „Бајденова администрација убија људе два пута, једном бомбама, једном лишавајући их хране и лекова“.

Агенције УН настављају да упозоравају на дубоку хуманитарну криза која потреса Газу.

Израелска војска је данас саопштила да је изгубила још три војника чиме је број убијених од почетка копнене офанзиве 27. октобра повећан на 137.

У среду је речено да је откривена мрежа тунела које користе високи лидери Хамаса на северу и то у близини продавница, владиних зграда станова и школе.

Палестинска новинска агенција Вафа (Wафа) известила је о операцијама на Западној обали синоћ у којима је неколико људи ухапшено.

Ван Газе сукоб наставља да појачава напетост на Блиском истоку.

Данас је Хезболах, савезник Хамаса у Либану, објавио да је испалио ракете на север Израела.

Нешто раније је израелска војска саопштила да је нападнут оперативни командни центар Хезболаха и да је пуцано на наоружане људе који су ишли ка граници.

Хезболах је потврдио смрт једног свог припадника убијеног, како је наведено, „на путу за Јерусалим“.

Извор:
НСПМ