Димитријевић: Ови избори ће запечатити судбину Срба са Косова, нико их није понизио и изневерио као СНС и С. Листа

darko dimitrijevic

„Дошли смо до избора који ће коначно запечатити судбину Срба са Косова, јер после сваке новоформиране власти у Србији, овде је народ бивао у све горем политичком положају“, казао је за КоССев уредник Радија Гораждевац, Дарко Димитријевић, дан након изборног процеса који је приморао гласаче са Косова да се још једном упуте ка централној Србији како би остварили своје право.

Димитријевић каже да се број грађана са Косова који гласају на српским изборима из године у годину смањује. Смањује се и број Срба који живе на Косову:

„Јер нико Србе одавде није понизио као Српска напредна странка и Српска листа, нико их више није издао и изневерио њихове наде и очекивања“, поручује.

Подсећа на Вучићева обећања Србима са Косова, али и каже да им је он заправо „све време давао лажну наду“.

„Од Вучићевих речи да никада неће дати Косово, прво смо дошли до – ‘не дам Газиводе’ и ‘не дам Валач’, онда смо на крају дошли до тужне чињенице – да се народ води на гласање у централној Србији, јер све за шта је речено ‘не дам’, дато је“, рекао је уредник Радија Гораждевац.

Осврнувши се на то што су Срби са Косова јуче по други пут морали да оду у централну Србију како би остварили своје бирачко право, Димитријевић поручује:

„И на овим изборима Срби су стали у непрегледне колоне возила, до душе са РКС таблицама које су замениле оне које Вучић прво није дао, а онда и њих предао“.

„Никада се нико више није играо националним осећањима Срба, који су изгубили сваку наду и веру да овде може да буде икада боље. Многи ће и даље у тишини напуштати Косово и Метохију, док ће они који су водлили народ на гласање и највећи страначки активисти добити уговоре у Привременим органима, Домовима здравља и осталим институцијама које су једини трагови Србије овде“, навео је Димитријевић.

На жалост, како каже, и ти трагови ће бити „затрти услед партијања и партијског запошљавања“.

„Не постоји колективна свест о било чему. Тако смо дошли до избора који ће коначно запечатити судбину косовских Срба, јер после сваке новоформиране власти у Србији, овде је народ бивао у све горем политичком положају“, оценио је Димитријевић.

Осврнуо се на француско-немачки, односно европски споразум, подсетивши на иницијативу да се он уврсти поглавље 35 процеса Србије за приступање Европској унији.

„Иако је током кампање о томе председник говорио негативно, као и много пута раније, сигуран сам да ће нова Влада Србије, када се формира, прихватити тај план, а Србима који су стајали у редовима да гласају самим тим бити срушена још једна лажна нада коју им је дала актуелна власт“, закључује Димитријевић.

У Србији се јуче гласало за нови сазив парламента и локалну власт у 65 самоуправа, укључујући и Београд.

Ни на овим изборима Срби са Косова нису гласали у местима у којима живе, већ су и овог пута одлазили да грађанско право остваре у најближим регионима у централној Србији. Осим гужви на биралиштима, гласање су обележила и вишечасовна задржавања на прелазима ка централној Србији.

Према подацима Републичке изборне комисије, јуче је гласало 23.878 особа са Косова од укупно 94.161, колико их је било на бирачком смислу.

Највише гласова Срба са Косова освојила је листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, чак 17.087 или 71.56 одсто.

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ