Терор према Србима на Косову и Метохији: Оскрнављено српско гробље у Ораховцу

srpsko-groblje

На православном гробљу у Ораховцу поломљено је најмање пет дрвених крстова. Скрнављење православних обележја открили су мештани Ораховца који су у понедељак, дан уочи Светог Николе, отишли на гробље.

Један од њих, који је и позвао полицију, изјавио је да је затекао најмање пет поломљених крстова, међу којима и крст на гробу свог најближег сродника.

„Ти крстови нису ломљени први пут већ више пута, али су их чланови породица поправљали и поново постављали у нади да их више неће ломити, али, нажалост, ломљење се понавља, што изнова узнемирава не само породице, него и све Србе у Ораховцу“, рекла је мештанка Ораховца, преноси Косово онлајн.

Тзв. косовска полиција саопштила је да је случај пријављен 18. децембра, а да су полицајци установили да је поломљено пет дрвених крстова и да су покренули истрагу. Због овог случаја данас су у Ораховцу били и италијански припадници Кфора.

Последњи случај скрнављења православних обележја на српском гробљу у Ораховцу забележен је 28. августа.

На овом гробљу Срби из безбедносних разлога нису сахрањивани од 1998. до 2014. године, већ је то чињено у црквеном дворишту.

Када у црквеном дворишту више није било места, опет су морали да сахрањују своје упокојене сроднике на старом гробљу, иако су на њему готово сви надгробни споменици оскрнављени, преноси Спутник.

Извор:
ИН4С