„Историјска“ победа немачких десничара: Именован први градоначелник из редова АФД

afd

Тим Лохнер је победио демохришћанског кандидата Катрин Долингер-Кнут на градским изборима у Пирни са разликом 38,5 према 31,4 одсто

Странка Алтернатива за Немачку (АФД) је први пут у својој историји победила на градским изборима, а њен кандидат Тим Лохнер постао је градоначелник града Пирне, Саксонија — и то мање од две недеље након што су локалне власти означиле АФД као „екстремистичку“ странку.

Лохнер је са освојених 38,5 одсто гласова у другом кругу гласања у недељу победио кандидата Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Катрин Долингер-Кнут, која је освојила 31,4 одсто.

Кандидат АфД-а освојио је 33 одсто гласова у првом кругу 26. новембра, а ниједан од пет кандидата није имао апсолутну већину неопходну за одношење победе у првом кругу гласања.

Двоје кандидата изашла су из трке пре другог круга и позвала своје присталице да гласају за Долингер-Кнут. Зелени и Левица такође су подржале кандидата ЦДУ, иако ни ови додатни гласови нису спречили победу кандидата АФД.

Једна од лидера АФД Алис Вајдел назвала је Лохнерову победу у објави на Иксу (некадашњи Твитер) „историјском“.

До победе АФД у Пирни долази на таласу растуће подршке међу немачким бирачким телом, у периоду када рејтинг све три владајуће „семафор“ коалиције пада на рекордно ниске нивое.

Кандидат Слободних гласача Ралф Тиле, који је са 30,1 одсто завршио на трећем месту, рекао је да се у „целој земљи“ може запазити „тренд“ који указује да АФД „постаје јача“.

Огранак странке Зелених у Саксонији саопштио је да је „запрепашћен“ изборним исходом у Пирни, док је Левица позвала „све демократске странке“ да се уједине против АФД-а.

Председник саксонског огранка Канцеларије за заштиту устава (БФВ), Дирк-Мартин Кристијан, саопштио је раније овог месеца да је АФД званично проглашен екстремистичким због своје „антиуставне агенде“.

Овај потез омогућава БФВ-у да користи средства за надзор и прикупљање обавештајних података о активности десничарске странке без ограничења.

Нови правни статус омогућава БфВ-у да користи средства за надзор и обавештајне податке за прикупљање информација о активностима десничарске странке без ограничења.

Саксонија је трећа немачка савезна држава која је на овај начин означила АФД, после Тирингије и Саксен-Анхалта.

Странка је претходно освојила 27,5 одсто гласова на последњим регионалним изборима у Саксонији 2019.

У октобру је АФД забележио свој најбољи учинак икада у једној западнонемачкој држави, добивши 18,4 одсто гласова на регионалним изборима у Хесену.

Извор:
РТ