Београд: Протест испред РИК-а због изборне крађе – опозиција тражи поништавање избора. Велики број грађана блокирао РИК, скандирали „Вучићу, лопове, покрао си изборе“, „Лопови, лопови“, „не дамо гласове!“. Алексић и Тепић штрајкују глађу

napeto ispred zgrade rik-a

У Београду се одржава протестни скуп коалиције „Србија против насиља“. Након говора на почетку скупа испред Скупштине Београда, колона је дошла до зграде Републичке изборне комисије (РИК) где су, како су рекли, предати докази о изборним нерегуларностима у Београду. Испред РИК-а је био велики број људи незадовољних резултатима избора у Београду и у Србији. Све време је напето, а десило се и неколико инцидената са обезбеђењем. Мариника Тепић и Мирослав Алексић почели су штрајк глађу до поништавања избора у Београду. Њима ће се, како је одлучено током вечери, у дежурству у згради РИК-а придружити и троје студената.

Испред РИК-а се чују узвици „Вучићу, лопове, покрао си изборе“, „Лопови, лопови“, „не дамо гласове!“ и „уааа“. Присутни су лидери странака које чине коалицију „Србија против насиља“.

23:45 Неколико чланова РИК покушало да изађе из зграде

Чланови Републичке изборне комисије покушали су да изађу из зграде, али их је на излазу са платоа у Улици краља Милана пресрео лидер покрета „Ћале ово је за тебе“ Петар Ђурић, са још неколико људи, и рекао им да се врате назад.

Они су потом куцали на врата РИК како би се вратили у зграду.

Након тога је неко од присутних са мегафона рекао да је зграда пуна полиције са опремом за разбијање демонстрација и поручио окупљенима да не покушавају никакво насиље, да инциденти нису потребни и да не наседају на провокације.

23:43 Грбовић: Обезбеђење у РИК-у не дозвољава студентима да уђу

Посланик Павле Грбовић разјаснио је ситуацију у вези са уласком троје студената у зграду РИК-а.

„Жандармерија и полиција је прихватила одлуку да студенти уђу у зграду РИК-а, они су тражили од колега унутар зграде да то дозволе, међутим, ти људи који су на вези са неким другим, не знам одакле, можда са Андрићевог венца, то упорно одбијају“, казао је Грбовић.

Додаје да се иде и корак даље.

„Они ни мени као народном посланику не дозвољавају да се вратим унутра, а Радомира Лазовића су упозорили да ако он и неко други напусти зграду, да више неће моћи да се у њу врати. То је покушај да испровоцирају инцидент, да би нас представили као насилнике“, сматра Грбовић.

22:45 РИК одбацио све приговоре на републичке изборе

Републичка изборна комисија одбацила је на вечерашњој седници све приговоре који су поднети том телу поводом спровођења избора на нивоу републике 17. децембра.

Приговоре су поднели бирачи: Мирослав Паровић, Далибор Јеж, Иван Петковски, Вања Божовић, Веселинка Краљ, Данко Паскаљевић, Бојан Стефановић, Љиљана Бела Антонић и Снежана Шошкић.

22:37 Троје студената моћи ће да уђе у зграду РИК-а

Троје младих, студената из покрета Студенти против насиља моћи ће да уђу у зграду мале скупштине, у просторије у којима су посланици из редова коалиције „Србије против насиља“ и моћи ће да прате процес који се одвија у РИК-у, одлучено је вечерас.

Они ће моћи да током ноћи остану у згради са посланицима СПН-а.

Студенти који ће ући у РИК су: Милица Костин, Павле Цицварић и Емилија Миленковић.

22:31 Седница РИК-а завршена око 22.30х

Седница РИК-а завршена око 22.30.

У програм Н1 укључио се директор РЗС Миладин Ковачевић који се пожалио да су га „напали испред главног улаза РИК-а“, када је покушао да изађе.

22:27 Поново инцидент на улазу у РИК, обезбеђење увело директора РЗС

Око 22.30 поново се десио инцидент када је из зграде РИК-а изашло обезбеђење и неколико запослених.

Како је јавио репортер Н1, није било јасно куда су се упутили, и зашто су изашли на главни улаз, али су онда сви схватили да су припадници обезбеђења изашли како би у зграду увели директора Републичког завода за статистику (РЗС) Миладина Ковачевића.

Људи из обезбеђења су успели да га уведу у зграду РИК-а.

Неколико празних флаша полетело је у том тренутку ка вратима.

22:16 Поново летела јаја ка згради РИК

Незадовољни тиме што се ништа не дешава ни после скоро четири сата протеста испред зграде Републичке изборне комисије (РИК), студенти су око 21.50 гађали врата РИК јајима и лименкама.

Ово је четврти сат како се представници листе „Србија против насиља“ налазе у РИК, тражећи поништавање београдаких избора.

Код студената је, на њихов позив, дошао и кандидат за градоначелника Београда Владимир Обрадовић и разговао је са њима.

22:00 Јанко Веселиновић: Студенти су у праву, имамо исти циљ

Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет изјавио је вечерас да треба сачекати завршетак седнице РИК-а и онда одлучити који су даљи планови у вези са протестом, након што је група младих негодовала и тражила да се нешто уради поводом тога.

„Видели сте да сам малопре разговарао с тим младим људима, неки су моји студенти. Они су заправо у праву, они желе да се пониште избори у Београду, али РИК-у не можемо да наредимо. Ми можемо одлуком да останемо овде док се РИК не изјасни, да будемо упорни док не остваримо циљ, а циљ је да се пониште избори у Београду“, рекао је.

Додао је да су сви „на истој страни“.

21:21 Грађани хоће да уђу у РИК, Ћута и Миливојевић их смирују

Док се одржавала седница РИК-а, грађани испред РИК-а говорили су да неће отићи и траже даљи план.

Александар Јовановић Ћута рекао је да ће представници СПН остати унутра, а грађане је позвао да се поново окупе у уторак у 18х.

„Ко хоће нек остане, људи су бесни, хоће акцију, ја разумем, али унутра не може да се уђе. Наше је да останемо унутра до испуњења захтева“, казао је Јовановић.

Н1: Покушај блокаде седнице РИК-а није успео?

„Наша обавеза је да урадимо све што можемо, то је наша обавеза. Ушли смо унутра, не можемо да пробијемо кордон. Разумем ове клинце“, рекао је.

Онда се из групе чуло: „Хоћемо унутра“

И Срђан Миливојевић је уверавао грађане да ће представници коалиције остати у РИК-у.

21:08 Почела седница РИК-а

Седница РИК-а, коју су представници коалиције „Србија против насиља“ хтели да блокирају, ипак је почела нешто после 21 сат.

20:51 Кордон полиције само испред другог улаза у РИК

Неколицина млађих људи остала је испред улаза у РИК у Улици краљице Наталије, где се налази кордон полиције.

Организатори су ипак позвали људе да оду одатле, да не би дошло до привођења грађана.

20:33 Позив да се блокира и споредни улаз у РИК

Око 20.30х део окупљених код РИК-а позван је да блокира и други улаз, а након информација да је 15-ак чланова те комисије ушло у зграду на споредни улаз.

Како је јавио репортер Н1, испред улаза у РИК из Улице краљице Наталије постављен је кордон полиције.

Људи су позвани да не иду тамо и да са те стране прилазе РИК-у, као и да се не раздвајају, јер би неко могао да буде приведен ако би остао сам.

20:20 Више од 10 чланова РИК ипак ушло у зграду

Како је јавила репортерка Н1, око 15 чланова РИК-а ушло је, вероватно на споредни улаз, у зграду РИК-а, где би у 21х требало да буде одржана седница тог тела.

Они нису ушли на главни улаз РИК-а ипсред ког су окупљени грађани и представници и симпатизери коалиције „Србија против насиља“.

Опозициони посланици спремају блокаду за чланове РИК-а, био им је циљ да спрече одржавање седнице.

20:05 „Ова крађа не сме да прође, људи“

Један од носилаца листе „Србија против насиља“ Мирослав Алексић позвао је окупљене грађане да „не дозволе да се одржи седница РИК“.

Како је рекао Алексић, предали су захтеве РИК за поништавање избора у Београду.

„Предали смо све наше примедбе, доказе, снимке и све оно што треба да види РИК, под којим условима су јуче одржани избори и како је брутална вршена крађа на изборним местима, како су довожени људи. Шеф РИК није знао да нам да одговор ни на једно питање, укључујући и питање како је могуће да министар из БиХ дође да гласа у Београд, по ком закону. Ћутали су, гледали, преузели све, рекли да није у њиховој надлежности, али су завели и даље ће да предају на поступање наше захтеве“, рекао је Алексић.

19:45 Вест о штрајку глађу и преко мегафона

Један младић је преко мегафона „обнародовао“ је да Мирослав Алексић и Мариника Тепић ступају у штрајк глађу до поништавања избора у Београду. Казао је и да окупљени „сачувају јаја и парадајз за представнике СНС-а“.

19:34 Узвици: „Не дамо изборе“, „Издаја“, „Вучићу, лопове“

Грађани већ сат времена стоје испред Републичке изборне комисије и узвикују пароле о покраденим изборима.

На протест је позвала листа „Србија против насиља“, чији представници су у Комисији и траже поништавање београдских избора.

Окупљени су викали пароле попут „Издаја“, „Не дамо изборе“, „Вучићу лопове, покрао си изборе“ и „Не дамо победу“.

У маси је много младих људи, а највећа концентрација је у Улици краља Милана, која је затворена за саобраћај.

У једном тренутку, на РИК су бацани тоалет папир, парадајз и јаја, али су организатори протеста мегафоном позивали да се то не чини.

19:22 „Шта се дешавало где нису били контролори“

Једна од грађанки која је дошла испред РИК-а, рекла је за Н1 да је ту са својим сином, како би се „обезбедило да изборни процес буде коректан“.

„Ја сам јуче била контролор, није било на мом месту неправилности, и СПН је имала више гласова од СНС. На местима где нису били контролори, питам се шта се све дешавало“, рекла је.

19:11 Једна девојка покушала сама да развали врата и уђе у зграду РИК-а

Једна девојка је покушала сама да развали врата и да уђе у зграду РИК-а, док је чланови коалиције СПН нису убедили да „одустане од те намере“, а новинари Н1 у преносу наводили да је у „нервном растројству“.

Новинар Н1 у преносу уживо исмевао девојку које сама покушавала да развали врата РИК-а љута због иѕборне крађе, наводећи да је „девојка очигледно у нервном растројству“.

18:52 Окупљени бацали јаја, парадајз и тоалет папир на зграду РИК

Организатори из „Србије против насиља“ позвали су окупљене да не бацају јаја, парадајз, тоалет папир и друге предмете на прозоре РИК-а, што су грађани пропратили звуждуцима.

У околним улицама, према Улици Народног фронта, налазе се припадници жандарменије, са опремом за разбијање демонстрација.

18:38 Сукоб са обезбеђењем испред РИК-а

У једном тренутку, испред РИК-а је дошло до окршаја и покушаја уклањања ограде.

Из правца Андрићевог венца група момака покушала да уклони уграду, јавио је репортер Н1.

У томе су покушали да га спрече окупљени у протесту „Србија против насиља“ и ту је дошло до окршаја.

18:36 Представници СПН ушли у РИК

Представници коалиције СПН ушли су у РИК да предају доказе о нерегуларности избора.

18:31 Алексић и Тепић најавили штрајк глађу: „До поништења београдских избора“

Мирослав Алексић и Маринка Тепић почињу штрајк глађу до поништења београдских избора, најавила је Тепић вечерас испред зграде РИК-а.

18:20 Грађани и политичари испред РИК-а

Испред РИК-а се чују узвици „лопови, лопови“ и „уааа“. Присутни су лидери странака које чине коалицију „Србија против насиља“.

Кандидат за градоначелника коалиције „Србија против насиља“ Владимир Обрадовић изјавио је на почетку скупа испред Скупштине Београда да та коалиција неће прихватити резултате избора у главном граду, јер су они, како је рекао, покрадени.

„Ми резултате беогрдских избора не можемо да прихватимо, сви сте били сведоци бројних неправилности, а упркос томе СНС и СПС нису у могућности да формирају власт у Београду“, казао је.

Додао је и да су представници те коалиције спремили „кутије, доказе и материјале“ који указују на те неправилности.

„И сада ћемо их однети у РИК, тамо их предати и сачекати да се ти избори пониште“, нагласио је Обрадовић.

Према његовим речима, избори не осликавају вољу грађана Београда.

Срђан Миливојевић из коалиције „Србија против насиља“ изјавио је на истом скупу да имају „чврсте и необориве доказе да су избори покрадени“.

„Идемо до РИК-а да тражимо поништавање. Ово нису избори, ово је игроказ“, нагласио је.

„Имамо обиље доказа, примедаба и приговора бројних посматрача у Београду, али ово се не односи само на Београд, већ је питање и за целу Србију“, додао је Миливојевић.

На питање на колико бирачких места ће тражити понављање, Обрадовић је навео да се тражи понављање „целог изборног циклуса“.

„Нерегуларности су толике да избори морају бити поништени“, поновио је.

Испред Скупштине града Београда вечерас се одржава протест проевропске опозиционе коалиције „Србија против насиља“, која је због изборне крађе тражи поништавање београдских и парламентарних избора.

18:03 Више стотина људи испред Старог двора

Како јавља рeпортeр портала Нова.рс, вишe стотина људи сe окупило испрeд Скупштинe града Бeограда.

Испрeд зградe Рeпубличкe изборнe комисијe, постављeна јe ограда.

17:48 Тражe и поништавањe парламeнтарних избора: Опозиција захтeва и „чишћeњe“ бирачког списка

Јeдан од носилаца листe „Србија против насиља“ на рeпубличким изборима Мирослав Алeксић ранијe данас јe објаснио да јe план за вeчeрашњи протeст окупљањe испрeд Градскe Скупштинe са захтeвом за поништавањe избора у Бeограду.

Да ли ћe протeсти бити свакоднeвни, Алeксић нијe могао да прeцизира.

Срђан Миливојeвић из Дeмократскe странкe ранијe јe рeкао да јe план да сe данас у РИК-у поднeсe захтeв да сe избори поништe, нe само у Бeограду нeго и парламeнтарни.

„Јeр тај рeзултат у Бeограду утичe и на парламаeнтарнe изборe. Нијe нама само важно да имамо бeоградску власт и бeоградскe изборe, нeго да тај изборни поступак и начин на који јe компромитован и контаминиран, захтeва поништeњe свих избора. Зваћeмо свe опозиционe странкe којe су учeствовалe у овој политичкој кампањи, и онe који су прeшлe цeнзус и онe којe нису, да сe ти људи изјаснe и кажу да ли жeлe да буду опозиција. Овдe нијe рeч о крађи избора, овдe јe рeч о нападу на људско достојанство и здраву, eлeмeнтарну логику. Како 40.000 људи који нeмају прeбивалиштe у Бeограду можe да одлучујe о судбини Бeограда и Србијe. Ту сe прича завршава“, наводи Миливојeвић.

Порeд поништавања избора у Бeограду и Србији, листа „Србија против насиља“ тражи да сe прeтходно обави „чишћeњe“ бирачког списка.

17:44 Рeзултати ГИК-а

На основу информација из Градскe изборнe комисијe у овом момeнту обрађeно јe 92,54 одсто бирачких мeста.

Прeлиминарни рeзултати избора за одборникe за Скупштину Града Бeограда:

– листа БЕОГРАД НЕ СМЕ ДА СТАНЕ има 39,34 одсто гласова (49 мандата);

– листа СПС-ЈС-ЗС има 4,8 одсто гласова (6 мандата);

– листа СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЛЈА има 34,27 одсто гласова (42 мандата);

– листа НАЦИОНАЛНО ОКУПЛЈАНЈЕ има 2,61 одсто гласова (0 мандата);

– листа НАДА ЗА БЕОГРАД има 6,01 одсто гласова (7 мандата);

– листа РУСКА СТРАНКА има 0,4 одсто гласова (0 мандата);

– листа СИГУРАН ИЗБОР.ОЗБИЛЈНИ ЛЈУДИ има 2,04 одсто гласова (0 мандата);

– листа ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ има 0,27 одсто гласова (0 мандата);

– листа ДОБРО ЈУТРО БЕОГРАДЕ има 1,56 одсто гласова (0 мандата);

– листа ПРОМЕНА ЈЕ ПОБЕДА има 0,15 одсто (0 мандата);

– листа СРБИЈА НА ЗАПАДУ- ДА СЕ СТРУКА ПИТА има 0,25 одсто (0 мандата);

– листа ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ ИМА има 0,47 одсто (0 мандата);

– листа МИ ГЛАС ИЗ НАРОДА има 5,37 одсто гласова (6 мандата);

– листа МОРА ДРУГАЧИЈЕ има 0,31 (0 мандата).

17:36 Протeст почињe у 18 часова, најављeна шeтња до РИК-а

Најављeни протeст испрeд Скупштина града почињe у 18 часова.

Како су из коалицијe „Србија против насиља“ ранијe најавили, окупљeни ћe сe затим одатлe упутити и до Рeпубличкe изборнe комисијe.

Извор:
НСПМ