Север КиМ: Последњи дан за пререгистрацију возила са КМ на РКС таблице, нема продужења рока

kosovo police

Вечерас у поноћ 17. 12. 2023. на Косову и Метохији истиче додатни рок од 15 дана за пререгистрацију возила са српских, КМ на косовске РКС таблице. Претходно, овај рок влада тзв. Косова последњих месеци продужавала је два пута, 1. новембра на 30 дана и 1. децембра ове године на још 15 дана.

Заменик командира косовске полиције за регион Север Ветон Ељшани јутрос је изјавио да неће бити додатног продужења овог рока. Он је рекао да “нема више возила (са КМ таблицама) у циркулацији што значи да сви који су желели да пререгиструју возила, искористили су шансу”.

Претходно, влада Косова 30. новембра донела је одлуку да се рок за пререгистрацију продужи на још 15 дана, до 15. децембра и то на предлог дирекције полиције Косова за регион Север.

Према последњим објављеним подацима, током последих два и по месеца са КМ је на РКС таблице на северу Косова пререгистровано око 3.400 возила а није познато колико је још возила остало са КМ таблицама.

Према проценама са почетка ове године, на северу Косова и Метохије било је око 9.000 возила са КМ таблицама. Није међутим познато колико је возила са овим регистарским ознакама у међувремену изашло са Косова а према одлуци приштинских власти власницима није било омогућено да се из централне Србије врате на Косово и Метохију ако на возилима имају КМ ознаке.

Према одлуци власти у Приштиници, власницима возила са КМ таблицама од ноћас у поноћ неће бити омогућено да их користе на путевима на КиМ.

“Уколико полиција наиђе на ове аутомобиле, зауставиће их и конфисковаће таблице. Писаће се казна возачу у износу од 150 евра, пола ако одмах плати. Такође, возачу ће бити одузета ВИД документа (саобраћајна дозвола). Власник ће моћи сам да уклони возило са пута. Ако на исто возило наиђемо опет, оно ће бити заплењено и послато на царину”, рекао је јутрос Ељшани и додао да је “питање возачких дозвола следећа тема којом ће се бавити”.

Последњих месеци косовска полиција појачано контролише путеве на Северу а патроле су свакодневно на више тачака како у градовима, посебно у Северној Митровици тако и на магистралним путевима ка Јарињу и Брњаку. У самој Северној Митровици патроле полиције су и у Бошњачкој махали и код Три солитера, на Брђанима, код НИС-ове пумпе, код капије Трепче, у центру града код споменика кнезу Лазару и на другим тачкама у граду.

Акција приштинских власти на пререгистрацији возила изазвала је и 2021. и у лето и јесен прошле године велику кризу на Северу. Због пререгистрације и претњи казнама Србима који управљају возилима са КМ таблицама биле су постављене и барикаде а криза је на кратко прекинута крајем новембра прошле године споразумом у Бриселу када је договорено и потписано да Србија обустави даље издавање КМ таблица а Приштина прекине са акцијама кажњавања и позивима на пререгистрацију.

Само коју недељу касније косовска полиција почела је на путевима да зауставља возила са овим регистрацијама и власницима саопштава да њихова возила нису регистрована и да не могу учествовати у саобраћају.

Од почека године, власницима возила са КМ таблицама дозвољено је да са КиМ изађу у централну Србију али им није дозвољен повратак.

Зоран Шапоњић

Извор:
ПОКРЕТ ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ