Портпарол Уницефа: Газа је гора од гробља за децу

deca gaza

Деца у Гази сада су у опасности са неба, од болести на земљи и смрти од глади и жеђи

Деца у Гази живе у пакленим условима, изјавио је портпарол Уницефа Џејмс Елдер, упозоравајући да би ситуација могла да се погорша.

„На почетку овог рата, Уницеф је рекао да је Газа ‘гробље за децу и живи пакао за све остале’. То се само погоршавало како су бомбардовање и борбе настављене“, наводи се у саопштењу Елдера.

Портпарол Уницефа, који се недавно вратио из вишенедељне мисије у Гази, упозорио је на озбиљне последице несташица хране, воде и лекова по децу.

„Деца у Гази сада су у опасности са неба, од болести на земљи и смрти од глади и жеђи“, рекао је Елдер, додајући да никада нигде друго није видео такав ниво разарања и очаја.

Елдер је у четвртак рекао за Си-Ен-Ен да су родитељи са којима је разговарао у Гази схватили да болнице више нису опција за њихову децу због непрекидних напада због којих је до здравствених установа теже доћи.

„У већини криза оне ужасно утичу на децу јер су деца најугроженија, али у већини око 20 процената жртава су деца, док је то у овом конфликту 40 одсто. Ово је двоструко смртоносније за децу од многих сукоба које смо видели у последњих 15 или 20 година“, рекао је Елдер.

Према подацима које је објавило палестинско Министарство здравља у Рамали у петак, које своје бројке црпи из извора у Појасу Газе који контролише Хамас, у израелским нападима од 7. октобра у Гази је убијено најмање 18.700 Палестинаца, од којих су 70 одсто деца и жене.

Извор:
РТ