70. дан рата Израела и Хамаса: Отворен прелаз Карем Шалом за доставу помоћи у Газу. Израелска војска: Грешком смо убили тројицу талаца. Џејк Саливен: Рат против Хамаса ће потрајати, одвија се у фазама

izraelska vojska

Сукоб Израела и Хамаса – 70. дан. ИДФ тврди да је уништен штаб Хамаса у четврти Шеџаја у граду Газа. Хамас: Тунели у Гази изграђени да могу да издрже упумпавање воде. Палестински председник Махмуд Абас рекао је америчком саветнику за националну безбедност Џејку Саливану да израелски напад на палестински народ, посебно у Гази, мора престати. ЕУ, Британија и још десетак земаља позвале Израел да обузда насиље досељеника на Западној обали.

22:57 Саливен: Рат против Хамаса ће потрајати, одвија се у фазама

Војна кампања Израелских безбедносних снага (ИДФ) за избацивање Хамаса из Газе ће потрајати и одвијаће се у фазама, изјавио је саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен.

„Борба против Хамаса, дубоко укорењене терористичке групе у Гази, потрајаће и одвијаће се у фазама. Када је Израел покренуо ову операцију за искорењивање терористичке претње, јасно је ставио до знања да ће се рат одвијати у фазама“, рекао је Саливен новинарима у Тел Авиву, бранећи право Израела да се бори против палестинске милитантне групе, преноси Џерусалем пост.

Према његовим речима, неке од тих фаза укључују циљање на руководство Хамаса и обавештајне операције.

20:34 Ал Џазира: Пронађено тело нашег сниматеља у Кан Јунису

Сниматељ Ал Џазире убијен је у јужном делу Појаса Газе, изјавио је портпарол те телевизије.

Сниматељ Самер Абу Дака повређен је заједно са колегом док је покривао бомбардовање школе, навела је Ал Џазира у саопштењу раније данас, пренео је Ројтерс.

Спасиоци нису успели да стигну до Абу Даке и пребаце га на лечење.

„Спасиоци су управо успели да извуку тело сниматеља Самера Абу Даке“, рекао је портпарол телевизије.

19:40 ИДФ: Грешком убијена тројица талаца

Израелска војска признала је да је, током борби око места Шеџаја, погрешно идентификовала и убила тројицу талаца.

Њихова тела су пребачена у Израел, где су идентификовани.

Двојица убијених су Израелци отети 7. октобра у кибуцима Кфар Аза и Нир Ам, док породица треће жртве није дозволила да се објави идентитет, саопштила је израелска војска.

Одмах после индицента, почела је истрага о околностима који су довели до ове грешке.

17:18 Отворен прелаз Керем Шалом за доставу помоћи у Газу

Израел је омогућио достављање помоћи у Појас Газе преко прелаза Керем Шалом, саопштила је канцеларија израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

То ће, према саопштењу канцеларије, омогућити да премијер испуни обећање о дневном уласку 200 камиона с хуманитарном помоћи у Газу, пренео је Ројтерс.

Прелаз Керем Шалом био је затворен од 7. октобра, када је Хамас напао Израел и од тад је помоћ у Газу стизала једино преко прелаза Рафа, на граници с Египтом, преко којег је, према наводима Израела, могло да улази само 100 камиона дневно али, према извештајима међународних агенција, није улазило ни толико.

Сви камиони који су у Газу улазили преко Рафе морали су да прођу контролу израелских снага.

Откако су испоруке почеле 20. октобра, инспекција се одвија на прелазу Ницана између Израела и Египта, због чега су камиони приморани да се крећу од Рафе до Ницане и назад, па настају уска грла.

Екипа Ал Џазире рањена у нападу дроном на Кан Јунис

Шеф Ал Џазириног бироа за Газу Ваел Дахдух и његов камерман Самер Абудака рањени су у Кан Јунису, на југу Појаса Газе након, како се верује, израелског напада дроном, јавља та телевизија.

Дахдух је рањен гелерима у надлактицу, пребачен је у болницу Насер и његове повреде се сматрају лакшим.

Абудака је такође задобио повреде од гелера.

Он се и даље налази близу школе Фархана јер болничари не могу да дођу до њега због израелског гранатирања.

14:57 Абас Саливану: Израелски напад на Газу мора престати

Палестински председник Махмуд Абас рекао је америчком саветнику за националну безбедност Џејку Саливану да израелски напад на палестински народ, посебно у Гази, мора престати, преноси Палестинска новинска агенција (WAFA).

Абас је Саливану током састанка у Рамали поручио да САД морају интервенисати како би приморале Израел да заустави агресију на Палестинце на Западној обали, укључујући Јерусалим.

14:47 Ганц: Ако свет не удаљи Хезболах од границе, то ће учинити Израел

Министар у израелском ратном кабинету Бени Ганц, који је у посети горњој Галилеји, рекао је да је позвао врхунске западне дипломате да посете то подручје и схвате претњу коју представља Хезболах.

У то време, у граду Киријат Шмона на северу Израела зачуле су се сирене за ракетну опасност.

Упозорио је да „ако свет не удаљи Хезболах од границе, Израел ће то учинити“.

Израелски званичници упозравали су да неће толерисати присуство бораца Хезболаха дуж границе, где би могла да покуша да изврши напад сличан ономе који је починио Хамас 7. октобра.

12:59 ЕУ, Британија и још десетак земаља позвале Израел да обузда насиље досељеника на Западној обали

Британија, Европска унија и више од десет земаља партнера укључујући Аустралију и Канаду, позвале су Тел Авив да предузме хитне и конкретне кораке у вези са насиљем израелских насељеника на окупираној Западној обали.

„Пораст насиља међу екстремистичким насељеницима почињеним над Палестинцима су неприхватљиви“, иситче се у заједничком саопштењу које је објавила британска влада.

Наглашено је да се морају предузети кораци како би се осигурала хитну заштиту палестинских заједница.

Британски шеф дипломатије Дејвид Камерон рекао је у четвртак да би одговорнима за насиље насељеника над Палестинцима био забрањен улазак у Уједињено Краљевство, по сличном плану који је највила ЕУ.

„Неуспех Израела да заштити Палестинце и кривично гони екстремистае међу досељеницима довели су до окружења скоро потпуне некажњивости у којој је насиље достигло ‘раније невиђени ниво’“, наводи се у саопштењу Аустралије, Белгије, Канаде, Данске, Европске уније, Финске, Француске, Ирске, Луксембурга, Холандије, Норвешке, Шпаније, Шведске, Швајцарске и Британије.

У саопштењу се наводи да су од почетка октобра насељеници починили више од 343 насилна напада, убивши осам палестинских цивила, ранивши више од 83 и присилно истеравши 1.026 Палестинаца из својих домова.

11:22 ИДФ: Уништен штаб Хамаса у Шеџаји

ИДФ је заузеo и уништиo штаб Хамасовог батаљона Шеџаја у граду Газа, док је такође напредовала даље у средиште Кан Јуниса, саопштила је израелска војска, преноси Џерузалем пост.

Како се наводи, током операције у насељу Шеџаја, ИДФ је елиминисао милитанте Хамаса и уништио тунел у коме су се крили. Сам штаб је уништен ваздушним нападима, тенковском ватром уз помоћ инжењерије.

Бригада ИДФ наставили је операције у Кан Јунису у јужној Гази током протеклог дана, вршећи рације на инфраструктуру Хамаса, елиминишући многе борце те палестинске паравојске и лоцирајући улазе у тунеле.

Током рација у Кан Јунису, израелске снаге уништиле су складиште оружја.

10:44 Саливан у Тел Авиву: Руководство Хамаса у фокусу следеће фазе рата

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је на конференцији за новинаре у Тел Авиву да ће рат у Гази прећи у нову фазу која ће се фокусирати на прецизно циљање руководства Хамаса и на операције вођене обавештајним подацима, преноси Гардијан.

„Услови и време за то субили предмет разговора који сам водио са премијером (Бенјамином) Нетанјахуом“, навео је Саливан.

Саливан је рекао да Хамас користи цивиле као живи штит, као и школе и болнице као заштиту од напада.

Поновио је став Вашингтона да палестинске власти треба „обновити и ревитализирати“.

Истакао је да ће се рат на крају завршити преговорима, али да Газа мора бити под палестинском контролом.

Саливан ће се касније данас састати са палестинским председником Махмудом Абасом на Западној обали. Он се јуче састао са Бењамином Нетањахуом.

„Разговараћемо о текућим напорима на промовисању стабилности на Западној обали, укључујући напоре у борби против тероризма, да подржимо безбедносне снаге Палестинске управе преко америчког безбедносног координатора за Израел и Палестинске власти“, рекао је Саливан.

10:31 Њујорк тајмс: ИДФ оштетио или уништио шест гробаља у Гази

Њујорк тајмс наводи да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) последњих недеља оштетиле или уништиле шест гробља у Појасу Газе, позивајући се на анализу сателитских фотографија, прњноси Тајмс ов Израел.

У тексту се наводи да су у неким случајевима локације сравњене и претворене у оперативне базе, са оклопним возилима и утврђењима.

Напомиње да међународно право уништавање верских објеката сматра могућим ратним злочином.

ИДФ још није одговорио на наводе листа.

07:52 Пронађено тело још једног таоца у Гази

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су трупе на терену пронашле тело таоца Елије Толедана (28), којег су милитанти Хамаса одвели са музичког фестивала Супернова у близини Кибуца Реим 7. октобра на југу земље.

Породица је обавештена након што је Толеданово тело враћено у Израел и идентификовано.

Нису наведени детаљи о томе како је и када умро.

07:16 Хамас: Тунели у Гази изграђени да могу да издрже упумпавање воде

Портпарол Хамаса Осама Хамдан Хамас рекао је да је та палестинска милитантна група изградила своје тунеле у Појасу Газе тако да могу да издрже могуће покушаје упумпавања воде у њих.

Хамдан је на конференцији за новинаре у Бејруту, коментаришући раније извештаје појединих медија да израелске снаге разматрају упумпавање воде у тунеле Хамаса у Гази, рекао да су тунеле градили добро обучени инжењери који су разматрали све могуће нападе, укључујући и упумпавање воде, преноси Си-Ен-Ен.

Поједини медији раније су пренели да је Израел обавестио САД да разматра да у неке од Хамасових тунела почне да упумпава морску воду, као део борбе против те палестинске милитантне групе.

Одговарајући на питање о могућим новим разговорима о ослобађања израелских талаца које Хамас држу у Гази, Хамдан је рекао да неће бити преговора и повратка талаца све до потпуног прекида, како је навео, „агресије на Газу“.

У Појасу Газе још налази више од 130 талаца, које је Хамас отео приликом напада 7. октобра на југ Израела.

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан састао се са израелским премијером и министром одбране током његове посете Тел Авиву, преносећи став Беле куће да би тренутна фаза рата требало да се заврши за две до три седмице. Саливан ће данас боравити на Западној обали, где ће разговарати са палестинским званичницима.

Израелски министар одбране Јоав Галан рекао је да ће за уништавање Хамаса бити потребно „више од неколико месеци“, док је премијер Бенјамин Нетанјаху рекао да ће се Израел борити до „апсолутне победе“.

Представници Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) и агенције УН за помоћ палестинским избеглицама кажу да је ситуација у Појасу Газе катастрофална и да се хуманитарна помоћ тешко дистрибуира, а у појединим деловима је немогућа.

Шефица МКЦК Мирјана Шпољарић која је у четвртак боравила у Израелу апеловала је да се таоци који су још заточени у Гази одмах пусте, и поново тражила приступ таоцима.

Израелска војска је саопштила да је ухапсила више од 70 припадника Хамаса у болници у северној Гази.

Извор:
НСПМ