Гвајана и Венецуела сагласне да неће употребити силу у спору око Ескиба

naftna busotina

Гвајана и Венецуела сагласиле су се да избегавају употребу силе и да не ескалираји напетости у свом дуготрајном спору око нафтом богате области Ескибо, након састанка председника Венецуеле Николаса Мадура с гвајанским лидером Ирфаном Алијем.

Две земље су у заједничком саопштењу навеле да „неће претити или користити силу једна против друге ни под каквим околностима и да ће се уздржати, било речима или делима од ескалације сукоба“, преноси Ројтерс.

„Био је плодан и интензиван дан, у тренуцима напет, али смо могли да говоримо искрено“, рекао је Мадуро по повратку у Венецуелу и том приликом захвалио је Алију на „искрености и спремности да води дијалог“.

Гвајански председник изјавио је да његова земља не тражи рат, али задржава право да сарађује са савезницима на заштити своје територије, и поновио је да се спор мора решити уз помоћ Међународног суда правде, који Мадурова влада не признаје.

Ескибо је део Гвајане, али је током последњих година Венецуела поновила своје наводно право на ту територију након открића великих залиха нафте и гаса.

Напетости су ексалирале раније овог месеца након што је велика већина гласача у Венецуели на референдуму одабрала припајање Ескиба тој земљи и одбацила надлежност Међународног суда правде који надгледа спор.

Након референдума, лидери две земље договорили су дијалог на острву Сент Винсент, којем су присуствовали и и премијери Барбадоса, Доминике и Тринидада и Тобага.

Извор:
ПОЛИТИКА