БЛИСКОИСТОЧНИ СУКОБ: Израел: Рат ће трајати месецима; Убијена још два таоца, ухапшено 70 бораца Хамаса

An Israeli mobile artillery unit fires a shell from southern Israel towards the Gaza Strip, in a position near the Israel-Gaza border on Sunday, Dec. 10, 2023. (AP Photo/Leo Correa)

 

ГАЗА – Сукоб Израела и Хамаса – 69. дан. Борбе настављене и јутрос у Шеџаји и Џабалији на северу Газе и у Кан Јунису. У нападу дроном на Џенин, на Западној обали, две особе убијене, 10 рањено. Убијена још два таоца која је држао Хамас. У офанзиви досад убијено 116 израелских војника. Израелски премијер Бењамин Нетањаху поручио је да Израел ништа неће спречити да уништи Хамас. Лидер Хамаса је истакао да је било какав аранжман у Појасу Газе без укључивања Хамаса заблуда. Кнесет одобрио додатних 7 милијарди америчких долара средстава за војни буџет.

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) настављају са операцијама у Појасу Газе. Борбе се воде и у насељу Шеџаја у граду Газа.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху изјавио је да ништа неће спречити Израел да уништи палестинску милитантну групу Хамас упркос притиску међународне заједнице.

Америчка администрација одлаже продају више од 20.000 пушака америчке производње Израелу. Забринути су због напада израелских насељеника на Западној обали, пренео је амерички портал Аксиос, позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Израелска војска наставља и са операцијама на северној граници са Либаном. Током јучерашњег дана гађали су позиције на југу Либана са којих сумњају да су испаљене ракете.

Израелске снаге су од 7. октобра убиле најмање 18.787 Палестинаца у Појасу Газе, саопштило је данас минстарство здравља Хамаса.

Додаје се да је више од 50.000 људи повређено, преноси Ал Џазира.

Према речима портпарола Хамасовог министарства, 179 особа је убијено, а 303 су рањене у израелским нападима током протеклог дана. Истиче се да је велики број жртава и даље под рушевинама.

23.10 – Бела кућа: САД желе да се рат заврши што пре

Америчка влада жели да се рат између Израела и Хамаса оконча „што је пре могуће“, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност. Џон Кирби јеамеричкисаветник за националну безбедност Џејк Саливану Тел Авивуразговарао о преласку Израела на „операције ниског интензитета у Гази у блиској будућности“.

19.49 – Ердоган: САД имају историјску одговорност да што пре донесу примирје у Газу

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је данас са америчким колегом Џозефом Бајденом и поручио му да САД имају историјску одговорност да што пре постигну трајни прекид ватре у сукобу у Појасу Газе.

18.27 – У борбама широм Газе тешко рањено осам израелских војника

Израелска војскаје саопштила да су четири војника 603. батаљона Борбеног инжињеријског корпуса и војник 12. батаљона пешадијске бригаде Голани тешко рањени током данашњих борби у јужној Гази.

15.03 – Гладни људи у Појасу Газе заустављају камионе УН, узимају храну и одмах једу

Генерални комесар Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) изјавио је данас да гладни људи заустављању камионе са хуманитарном помоћи у Појасу Газе и додао да је све теже пружити помоћ цивилима због гужви испред склоништа.

08.49 – Палестинско министарство здравља: Израелске снаге убиле три Палестинца у нападу на Џенин

Три Палестинца убијена су у израелском нападу на град Џенин на Западној обали и избеглички камп у том граду, саопштило је данас палестинско Министарство здравља.

Извор:
РТВ