Грчка и Турска потписале декларацију о добросуседским односима. Ердоган: У интересу читавог региона да се постигне праведно, трајно и одрживо решавање кипарског питања на бази стварног стања на острву

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis leave after speaking to the press following their meeting during Erdogan's official visit to Greece, in Athens, on December 7, 2023. The Turkish president is in Athens on December 7 in a keenly watched visit billed as an attempted "new chapter" between the NATO allies and historic rivals after years of tension. (Photo by Angelos Tzortzinis / AFP)

Током састанка грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у Атини потписана је декларација о добросуседским односима две државе, као и 15 међудржавних споразума.

Турски председник је на заједничкој конференцији за штампу са Мицотакисом изјавио да „не постоји ниједан проблем који не може да се реши“ између Турске и Грчке, регионалних ривала међу којим су односи деценијама затегнути.

Мицотакис је рекао да осећа „историјску одговорност да искористи ову прилику да доведе две државе раме уз раме, баш какве су и границе две државе“, известили су медији.

У декларацији о добросуседским односима се наводи да су се две државе определиле на то да негују пријатељске односе, да се међусобно поштују, живе у миру и разумевању и да решења за сваки спор траже у складу са међународним правом.

Грчки и Турски министри су током званичне посете потписали 15 споразума, међу којима је и договор о једногодишњем визном програму који би омогућио турским туристима да посећују оближња грчка острва без потребе да за то подносе захтев за дозволу.

„Надамо се да ћемо наше проблеме решити конструктивним дијалогом, добросуседским односима у оквиру међународног права“, рекао је Ердоган и додао ;да ће бити „у интересу читавог региона да се постигне праведно, трајно и одрживо решавање кипарског питања на бази стварног стања на острву“.

Мицотакис је рекао да су њихови билатерални односи у прошлости доживљавали турбуленције које су понекад биле опасне и да је важно остати на „мирнијем путу“ на коме се две државе налазе већ неколико месеци.

У разговору са грчком председницом Катерином Сакеларопулу, Ердоган је изразио наду да ће данашњи састанак о стратешкој сарадњи Турске и Грчке бити прилика за „нову еру у односима две земље“.

Ердоган је у првој званичној посети Атини од 2017. године, након вишегодишњих тензија између две земље.

Извор:
НСПМ