Шок из Вашингтона: Блокада за Украјину и Израел

zelenski

Пакет нове безбедносне помоћи Украјини и Израелу вредан милијарде долара блокирали су у среду републиканци у америчком Сенату.

Они инсистирају на строжијим мерама контроле имиграције на граници САД са Мексиком.

За пакет помоћи гласало је 49 сенатора против 51 против, што значи да је мјера од 110,5 милијарди долара мања од 60 гласова потребних у Сенату од 100 чланова да отвори пут за дебату.

Гласање је било по партијској линији, а сви републиканци у Сенату су гласали против, заједно са сенатором Бернијем Сандерсом, независним кандидатом који иначе гласа са демократама, али је изразио забринутост због финансирања тренутне израелске „нехумане војне стратегије“ против Палестинаца.

Лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер такође је гласао против како би могао да поднесе захтев за поновно разматрање.

После гласања, Шумер, демократа, рекао је да је то „озбиљан тренутак који ће имати трајне последице по 21. век“, ризикујући пад западне демократије.

Републиканци су рекли да је гласање од суштинског значаја да би се подвукао њихов захтев за строжом имиграционом политиком и контролом јужне границе.

„Данашње гласање је оно што је потребно лидеру демократа да препозна да републиканци у Сенату мисле оно што ми кажемо. Онда хајде да гласамо. А онда хајде да коначно почнемо да испуњавамо приоритете америчке националне безбедности, укључујући и овде код куће“, рекао је лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел у говорити раније у среду.

Републиканци и демократе у Конгресу месецима расправљају о томе како да одговоре на захтев демократског председника Џоа Бајдена за милијарде долара финансирања Украјине за борбу против руских освајача, Израела након напада исламистичких милитаната Хамаса 7. октобра, америчких интереса у Индо-Пацифику и међународну хуманитарну помоћ.

Два захтева Беле куће да Конгрес усвоји законе о потрошњи, међутим, нису успела да прођу, а у америчком Конгресу се шири нервоза јер застој прети да се продужи до 2024. Демократе тврде да је помоћ савезницима од суштинског значаја за подршку глобалној демократији и одбијање аутократија.

„Да не буде грешка, данашње гласање ће се дуго памтити. Историја ће бити оштро суђена… не можемо дозволити (руском председнику Владимиру) Путину да победи“, рекао је Бајден раније у обраћању у Белој кући.

Група демократа у Сенату сазвала је конференцију за новинаре да би тврдила да би блокирање закона послало поруку и противницима и савезницима САД да Сједињене Државе не стоје уз своје међународне партнере.

„Време истиче. Имамо само неколико дана да направимо јасан, позитиван напредак ка разради коначних детаља потребних да се покаже да су Сједињене Државе поуздан савезник“, рекао је сенатор Крис Кунс.

Републиканци тврде да је прекомерна илегална имиграција преко јужне границе са Мексиком изузетно важан безбедносни проблем и кажу да желе више одговорности него што добијају од Бајденове администрације за средства америчких пореских обвезника која иду у иностранство.

Шумер је у уторак рекао да ће покушати да изађе из ћорсокака тако што ће републиканцима понудити шансу да додају амандман на граничну политику на закон.

До среде увече такав амандман није најављен.

Извор:
WEBTRIBUNE