Враћена спомен плоча српским војницима у Приштини

spomenik pristina

Уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату, уместо споменика српским војницима, постављена је нова надгробна спомен плоча на којој на српском, албанском и француском језику пише – „Француским војницима палим на ‘Косову'“

Споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918. враћен је на место где се налазио пре измештања у спомен-парку на приштинском православном гробљу.

У присуству представника Француске на КиМ споменик су данас вратили радници Комуналног предузећа.

Уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату, уместо споменика српским војницима, постављена је нова надгробна спомен-плоча на којој на српском, албанском и француском језику пише – „Француским војницима палим на Косову„.

Бела спомен-плоча подигнута у славу српских јунака пострадалих у периоду Балканских и Првог светског рата, од 1912. до 1918, на којој пише „Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912 – 1918“, била је померена на доњу, бочну страну спомен парка.

Измештање спомен-плоче обављено је без знања Епархије рашко-призренске.

Приштински парох Станиша Арсић изјавио је тада за „Косово Онлајн“ да има сазнања да је то учињено на иницијативу француског амбасадора, што је касније и потврђено саопштењем амбасада Француске и Немачке у Приштини.

На друштвеним мрежама покренута је иницијатива појединаца и НВО да се споменик врати на старо место. Петицију је потписало више од 4.000 људи.

Извор:
РТ