УЖИВО Крај прекида ватре у Гази, Израел наставља борбена дејства

izraelski vojnici

Израелска војска тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији

Израелска војска саопштила је данас да је обновила борбена дејства против Хамаса у Појасу Газе и да њени авиони изводе серију ваздушних напада на циљеве те милитантне групе.

Израелска војска тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији, непосредно пред истицање примирја јутрос у шест сати по локалном времену.

Војска је потом навела да њени борбени авиони изводе талас ваздушних напада на циљеве Хамаса у Појасу Газе и да ће ускоро објавити детаље о тим нападима.

Претходно је израелска војска саопштила да је пресрела ракету лансирану из Газе рано јутрос након што су се активирале сирене за ваздушни напад у израелским заједницама, пренео је Ројтерс.

Израелска јавна телевизија „Кан“ навела је да је то први напад на Израел откако је почело примирје са Хамасом 24. новембра.

Неколико експлозија и пуцњава чуле су се рано јутрос у северној Гази, јавила је новинска агенција Шехаб за коју се сматра да је блиска Хамасу.

Други медији повезани са Хамасом јавили су да дронови прелећу изнад града Газе.

Ниједна страна није најавила продужење примирја.

Није било коментара Хамаса, нити преузимања одговорности за лансирање ракете, пренео је „Гардијан“.

Седмодневно примирје између Израела и Хамаса истекло је јутрос, а у четвртак размењено је осам талаца за 30 палестинских затвореника и ушло је више хуманитарне помоћи у Појас Газе.

  • 1. дец 2023 • 08:26

    08:26

    Преговори о ослобађању талаца у току, иако је Израел обновио нападе

    Преговори са катарским и египатским посредницима о ослобађању талаца које Хамас држи у Појасу Газе и даље су у току, рекао је добро обавештен извор за Си-Ен-Ен, чак и након што је израелска војска саопштила да је јутрос обновила борбене операције у Гази.

    Истовремено, палестински званичник близак преговорима рекао је за Би-Би-Си да се разговори о постизању споразума о примирју настављају, чак и након продужења борбе настављају.

    Ниједна од главних страна укључених у преговоре – Хамас, Израел, Катар, Египат и САД – ни сат времена након истека седмодневног примирја јутрос није јавно прогласила прекид преговора.

    Према условима раније постигнутог споразума, очекивало се да ће Хамас предложити осму листу талаца која ће укључивати 10 жена и деце који ће бити ослобођени данас у замену за додатни дан привременог примирја.

    Израел је захтевао да Хамас прво ослободи жене и децу пре него што пређе на друге групе талаца.

  • 07:43

    Хамас: Најмање осам Палестинаца убијено у израелским нападима у Појасу Газе

    Најмање осам Палестинаца убијено је јутрос у израелским ваздушним нападима на југ и север Појаса Газе, саопштили су Хамас и болнички извори.

    Најмање шест Палестинаца убијено је јутрос у Рафи, граду на југу Појаса Газе, у израелском ваздушном нападу, саопштило је Министарство здравља у Гази које води Хамас.

    Двоје деце убијено је у израелским ваздушним нападима на град Газа на северу Појаса, рекао је лекар из болнице Ал-Ахли Фадел Наим, пренео је Би-Би-Си.

  • 07:30

    Нетанијахуов кабинет: Хамас није испунио обавезе, влада посвећена ратним циљевима

    Кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа навео је у саопштењу да је Хамас „прекршио оквир, није испунио своју обавезу да ослободи све жене таоце и испалио ракете на Израел“.

    „Усред повратка борби, наглашавамо да је влада Израела посвећена постизању циљева рата — ослобађању наших талаца, елиминацији Хамаса и осигуравању да Газа никада више не може да угрози народ Израела“, наводи се у саопштењу, преноси „Тајмс оф Израел“.

  • 07:23

    Хамас: Израелска војска напала северозапад Појаса Газе

    Министарство унутрашњих послова у Гази, које контролише Хамас, саопштило је да је израелска војска извршила напад војним возилима на северозапад Појаса Газе неколико минута након што је јутрос прекинуто једнонедељно примирје између Израела и Хамаса.

    У саопштењу се наводи да је Израел обновио и ваздушне нападе на ту област Појаса Газе, пренео је Си-Ен-Ен.

     

Извор:
РТ