Прогресивни амерички заступници поново позивају на прекид ватре у Гази

bela kuca ispred

Чланови америчког Конгреса окупили су се испред Бијеле куће и позвали да се заустави крвопролиће.

Washington, DC – Заговорници позива на прекид ватре у Гази често су прекидани властитим сузама док су се окупљали испред Бијеле куће и читали имена Палестинаца убијених у рату.

Неколико говорника, укључујући конгресницу Rashidu Tlaib и глумце Cynthiu Nixon и Denee Benton, измјењивали су се читајући дуги списак имена у сриједу навечер. Али једва су пребродили читање малог дијела имена више од 15.000 Палестинаца убијених у израелским нападима.

Активисти су упозорили да ће списак мртвих само расти ако се допусти да садашње примирје истекне и ако се не осигура трајни прекид ватре.

Бдијење, на којем су учествовали Tlaib и други прогресивни чланови Конгреса, организирали су активисти, државни законодавци и умјетници, који штрајкају глађу у Вашингтону, у знак подршке прекиду ватре у Гази.

Tlaib и њезине колеге окупили су се како би исказали подршку штрајкачима глађу и упозорили да рат у Гази мора престати, истичући да привремена пауза у борбама није довољна.

“Колико ће још живота бити довољно? Колико још дјеце треба убити? Колико још породица треба трауматизирати и раздвојити? Нема ничег хуманитарног, пријатељи моји, у томе да се недужним цивилима да неколико дана одмора прије него што буду поновно бомбардирани,” рекла је Tlaib.

Позвала је предсједника Joea Bidena да послуша људе који позивају на прекид ватре, што према испитивањима јавног мнијења подржава већина Американаца и велика већина демократа.

‘Наш покрет дјелује’

Tlaib, која је једина чланица Конгреса палестинских коријена, напала је Бијелу кућу јер је законодавце који су захтијевали прекид ватре на почетку рата назвала “одвратнима”.

“Бомбардирање недужних цивила и дјеце је одвратно и срамотно. Одбијање да се подржи прекид ватре и прекид насиља и убистава је одвратно и срамотно. Наш предсједник позива Конгрес да финансира више бомби које се бацају на недужне цивиле, то је одвратно и срамотно”, рекла је Tlaib.

Биден тражи више од 14 милијарди долара додатних средстава за Израел како би подржао рат у Гази, поред 3,8 милијарди долара које Израел већ прима од САД-а годишње.

Tlaib је нагласила да су водеће групе за људска права и папа Фрањо позвали на прекид ватре, нагласивши да тај захтјев није споран.

Конгресница Cori Bush, која је прошлог мјесеца представила резолуцију у Заступничком дому захтијевајући прекид ватре, поновила је примједбе Tlaib, истичући да кампања за тражење прекида ватре напредује.

“Наш покрет дјелује. Осјећају нашу енергију у Бијелој кући. Чују наше захтјеве. Виде нас како марширамо улицама. Они гледају изборне анкете”, рекла је Bush.

Конгресница је примијетила да је, када је први пут представила резолуцију 16. октобра, мјера имала само 13 спонзора. Сада је више од 40 заступника у Заступничком дому и Сенату позвало на прекид ватре у Гази.

“Јасно је да наши бирачи и људи диљем свијета желе прекид ватре”, рекла је Bush.

Биден је у уторак изазвао нагађања објавом на друштвеним мрежама која би се могла протумачити као позив Израелу да обустави рат, сугерирајући да ће насиље само повећати подршку Хамасу.

“Хамас је извео терористички напад јер се не боје ничега више од Израелаца и Палестинаца који живе једни поред других у миру”, написао је Бајден.

“Наставити путем терора, насиља, убијања и рата значи дати Хамасу оно што траже.”

Али гласноговорник Бијеле куће за националну сигурност John Kirby брзо је поновно нагласио подршку САД-а израелским ратним напорима касније тог дана, сугерирајући да земља има “одговорност” за елиминацију Хамаса.

Рат

Рат у Гази почео је 7. октобра након што је Хамас покренуо напад на јужни Израел у којем је убијено 1.200 Израелаца, а више од 200 људи је заробљено.

Палестинска група је рекла да је напад био одговор на израелско илегално ширење насеља на окупираној Западној обали, злостављање палестинских затвореника и упаде у џамију Al-Aqsa.

Израел је одговорио немилосрдном кампањом бомбардирања која се претворила у један од најсмртоноснијих сукоба за дјецу у модерној хисторији. Такођер је покренуо копнену инвазију на дијелове опкољеног Појаса Газе и озбиљно ограничио улазак хране, воде, горива и лијекова на палестински териториј.

Рат је раселио више од милион Палестинаца унутар Газе.

Готово невиђени размјери насиља потакнули су стручњаке Уједињених народа да упозоре да су Палестинци у “великом ризику од геноцида”.

Биденова администрација је рано изразила непоколебљиву подршку Израелу, подржавајући његов циљ уништења Хамаса. Али након седам седмица борби у Гази, чини се да је Израел далеко од постизања тог циља.

Прошле седмице, уз посредовање Катара, САД-а и Египта, постигнут је споразум о привременом заустављању борби како би се омогућило ослобађање израелских талаца које држи Хамас у замјену за палестинске заробљенике и повећање хуманитарне помоћи у Газу.

Примирје је продужено за два дана, да би четвртак ујутро било продужено за још 24 сата.

Изван Бијеле куће у сриједу, конгресмен Jamaal Bowman рекао је да је позивање на примирје усмјерено на постизање наше заједничке људскости.

“Сви смо читали о геноцидима. Сви смо читали о масовним убиствима. Не могу вјеровати да проживљавам то. И не могу вјеровати да проживљавам то, а америчка влада то опрашта и саучествује. Срамота”, рекао је.

Конгресмен Jonathan Jackson рекао је да “превише” невиних људи пати у рату.

“Видјели смо превише крвопролића и стојимо овдје с осјећајем моралног бијеса с нашом храброшћу и нашим увјерењем”, рекао је Jackson.

Извор:
АЛ ЏАЗИРА