Проглас српском народу, Цркви и држави

crkva

Браћо и сестре.

Постоје неки тренуци које можемо назвати историјским. Они су преломни, и животно важни. Ми се налазимо управо у таквом тренутку.

Српски народ на Косову и Метохији се налази у изузетно тешком положају. Нападнут је са свију страна! Угрожен је наш опстанак, опстанак наше државе и цркве, угрожена је наша будућност. Готово кроз читав 21. века, а ти притисци се само појачавају. Стога, историјска димензија овог процеса је евидентна.

На Косову и Метохији на власти је тоталитарни режим чији је програм: „Поклони се или се уклони“, који жели или да натера Србе да на силу прихвате једнострано проглашену тзв. Републику „Косово“, или да их протера, до последњег Србина, не бирајући средства.

Зашто је овај тренутак историјски, ако је ово процес који траје већ читав један век? Зато што по први пут опасност прети не само од  Албанаца и њихових западних спонзора, него и од оних од којих се очекује заштита – од власти Републике Србије. Они који су били дужни да тај проблем решавају, довели су нас пред коначни нестанак са ових простора.

Уместо да се протагонисти те политике усредсреде на главне опасности које су вребале без престанка косовско-метохијске Србе, они су нас шизофреано третирали као непријатеља, и са тим измишљеним непријатељем непрестано ратују, већ преко десет година, проглашавајући лажно јединство Срба.

За то време, прави непријатељ се припремао управо за ово што сада ради, а што гледамо по нашим улицама, путевима, шумама, градовима и селима. Непријатель „лови“ наше недужне суграђане, као „зечеве“. То је драстично погоршало изгледе за наш опстанак и нашу будућност. Шта нас  чека, с ким „имамо посла“, најбоље потврђују изјаве тзв. премијера Аљбина Куртија, који отворено, без увијања саопштава да ће хапсити Србе били криви или „не како би их натерао да прихвате његову државу“?!

Браћо и сестре.

Неспорно је да смо на трагу егзодуса. Имамо посла са суманутим режимом у Приштини и са издајничким режимом у Београду, уз разочаравајујуће понашање међународне заједнице, оних који су све ово „закували“.

За последњу деценију, уместо да дође до повратка прогнаних и стабилизације српског народа на КиМ, десило се супротно. Уместо да инсистирају на спровођењу Резолуције СБ УН 1244, они су нам приуштили «бриселске и охридске споразуме». И тако, уз помоћ тзв. наших представника, «Српске листе», укинули су све институције српске државе. Срби су, уз највеће понижење од власти која им је гарантовала безбедност, насилно  интегрисани у косовски систем, а онда, опет понижени, натерани да из њега изађу.

Тај вакуум искористио је непријатељ да милитаризује север Косова и Метохије и елиминише народ који вековима живи на тим просторима. Таква калкулантска, издајничка политика довела је, не само нас, већ и читаву српску државy y ћорсокак. Своја вековна огништа у тзв. миру, само у последни у деценији напустило је близу 40 хиљада Срба. А политички и интелктуални полусвет, и после свега у виду тзв. Српске писте, без трунке морала и одговорности , има намеру да и даље нама влада, водећи нас, заједно са данашњим српским властима, у тоталну националну катастрофу.

Стога браћо и сестре, куцнуо је можда и последни час да престанемо да немо посматрамо как нас власт матичне државе, манипулишући нашом несрећом, понижавајући нас до бола, полако али сигурно, препушта Великој Албанији.

Тренутак је такав да ми више немамо простора ни снаге да трпимо катастрофалну политику главног представника власти из Београда, и његових спонзора. Једноставно смо принуђени или да га натерамо да одустане од издаје и да се окрене националној политици, или да га натерамо да одступи, и да то место препусти онима који ће водити националну политику.

Ако то не учинимо САДА, на нама, нашој генерацији, посебно интелектуалцима и СПЦ, перјаницама нашег народа остаће национална срамота.  Претке ћемо обрукати, а потомке разочарати, и лишити части да буду Срби. Србије без Косова и Метохије нема, као што нема човека без срца.

У том циљу, као што смо раније најавили, српски народ са Косова и из Метохије је одлучио да обнови рад Српског националног већа, као представничког тела које ће, са свим патриотским, националним и демократским снагама у Србији, бринути о виталним интересима нас Срба на КиМ, и које никада више неће дозволити да издајници и калкуланти одлучују о нашој судбини, неће дозволити да партијски интерси превладају националне.

Решили смо да непристајањем на издају спашавамо душе своје. Позивамо све Србе, СПЦ и српску државу да учини исто.

Како радили тако нам Бог помогао!

У Београду, 26. Новембра 2023. Године

Српско национално веће КиМ

Извор:
НСПМ