ДОШЛО ЈЕ ДО ПРОСЛАВЉАЊА ДВОЈИЦЕ ПОШТОВАНИХ ГРЧКИХ СТАРЦА 20. ВЕКА, ОД КОЈИХ ЈЕ ЈЕДАН БИО УЧЕНИК СВ. НЕКТАРИЈЕ СА ЕГИНЕ

grcki starci gervasije-atanasije

Свети Синод Цариградске Патријаршије, разматрајући релевантне молбе Грчке Цркве, одлучио је да канонизује двојицу веома поштованих подвижника побожности 20. века: архимандрита Гервасија (Параскевопулос; † 30. јуна 1964) и јеромонаха Атанасија; † 17. август 1967.), преноси „Мистагошки ресурсни центар“.

„Срце нам је брже куцало, очи су нам биле пуне суза, а звона су од радости зазвонила када смо чули ову вест. Небу смо дали хвалу – људи се радују заједно са анђелима“, наводи се у саопштењу Патрске митрополије у вези са канонизацијом Светог Гервасија.

Објављујући канонизацију Светог Атанасија, Митрополија кифисијска је саопштила:

„Наша Митрополија се духовно радује након одлуке Светог Синода Васељенске Патријаршије. Његов спомен биће празнован 17. августа (дан његове блажене кончине) и 23. октобра (пренос његових преподобних моштију).“

* * *

ikona gervasije

Свети Гервасије је једна од најистакнутијих верских и културних личности у историји Патраса у 20. веку. Отишао је Господу 1964. године.

Према подацима агенције Басилица, вољени пастир рођен је у селу Нимфасија 1. јануара 1877. године. Имајући јаку веру од детињства, са 13 година ступио је као искушеник у Светоуспенски манастир Керница.

Године 1897. стигао је у манастир Богородице Ђирокомитисе у Патрасу, где је остао до краја својих дана. Замонашио се са 26 година. Године 1905. завршио је Рисарску богословску школу у Атини, где је постао духовно чедо великог светитеља – Светог Нектарија Егинског. У 33. години је рукоположен за јеромонаха, а четири године касније одбранио је докторску дисертацију на Богословском факултету.

Отац Гервасије је служио као капелан током Балканских ратова 1912-1913. После „малоазијске катастрофе“ 1922. године, отац Гервасије је показао солидарност са 7.000 избеглица које су се населиле у Патрасу.

Захваљујући његовој друштвеној и човекољубивој делатности, кротости и неуморном несебичном служењу, сви су почели да сматрају старца Гервасија правим примером духовника и хришћанина. Имао је важну улогу у препороду православног живота, упознавајући са вером и младе и старије људе, посебно кроз своје катихетске школе.

Отац Гервасије се упокојио у Господу 30. јуна 1964. године у 87. години живота. Подвижник је одмах почео да се поштује као светитељ. Пренос његових моштију извршен је 2014. године, сада се налазе у цркви Свете Параскеве при школи у Патрасу, коју је основао сам отац Гервасије.

* * *

ikona atanasije

Свети Атанасије (у свету Ђорђе Хамакиотис) рођен је 1891. године у планинском селу Калавирта. Замонашио се са 15 година, а 7 година касније, по завршетку Богословије, замонашио се са именом Атанасије. За јерођакона је рукоположен у 25. години, а за јеромонаха са 30. године 1921. године.

Од 1931. године отац Атанасије је служио у разним црквама у Атини. Године 1936. постављен је за ректора цркве Богородице Неранциотиске у Марусију (предграђе у североисточном делу Атине), која је постала позната широм Атике захваљујући плодном раду оца Атанасија.

Старац је вољен због свог посебно пребожног служења Литургије, као и због милости и љубави коју је дао свим људима.

Последње четири године живота старац је живео у малом манастиру Богородице Фанеромени, који је сам подигао у Атици. Отац Афанасије је преминуо 17. августа 1967. године и сахрањен је у манастиру. Његова келија, личне ствари и мошти су ту до данас.

Извор:
ПРАВОСЛАВИЕ РУ