Код Тачија ни по коју цену

SRBIJA PREDSEDNIK KIM SASTANAK

Срби са севера Косова одлучни су да неће изаћи на предстојеће локалне изборе које је за новембар расписала влада Хашима Тачија. Док их власт у Београду упозорава да би у том случају изборне листе под утицајем Приштине победиле и формирале руководство Заједнице српских општина, локални лидери одбацују тај аргумент и поручују – нећемо да учествујемо у заокруживању косовске независности!

– На изборе ће сигурно изаћи Албанци који живе у појединим местима на северу, изаћи ће Бошњаци, изаћи ће нека српска листа, може да се деси да имамо неке листе које су под прикривеним утицајем Приштине, односно Хашима Тачија и оне ће онда формирати власт у тим општинама. Они би формирали руководство Заједнице српских општина, располагали средствима те заједнице, одлучивали о економским питањима тих општина које чине заједницу, о образовању, здравству – каже Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију.

На такве аргументе представници локалне власти одмахују главом.

– То није довољан аргумент, нити је ствар за убеђивање. И косовски Албанци нису учествовали десет година на изборима које је организовао званични Беогарад, па су дошли у ситуацију да проглашавају независност. Зашто да Срби учествују у изборима за косовске институције ако их не признају? За нас је то замка којом се даје легитимитет једнострано проглашеној независности, односно помаже у њеном заокруживању – каже Раденко Недељковић, начелник Косовско-митровачког округа. Он додаје да „не може да схвати“ да неко Србе подстиче да учествују на изборима.

– Званични Београд можда има могућност да не призна независност Косова, али ми ћемо, нашим учествовањем на тим изборима, дати легитимитет тој независности – каже Недељковић.

Посланик ДСС-а Марко Јакшић више пута је поновио да би излазак Срба на локалне изборе на Косову био рушење Устава Србије.

Калкулације о могућем албанском председнику општине у Косовској Митровици, и сличним порукама које је послао и Александар Вулин, Јакшић назива глупостима.

– Ван сваке логике је да, рецимо у општини Зубин Поток буде председник неко из албанског села Чабра, одакле би могло да гласа 50-ак људи. Потребно је бар десет одсто излазности да би ти избори могли да се сматрају успелима. Друга ствар је јако важна, а то су претње званичника из Београда да ће тенкови Кфора ући на Север уколико не изађемо на изборе. Подсетио бих их да су тенкови Кфора већ 15 година ту, а то што раде је јако ружно, подједнако ружно као прича да Срби нису политички зрели. То нам је поручио Вулин, као да циљ његове канцеларије није да нас држи у саставу Србије – каже Јакшић.

Ивановић: Шта ће нам туђе

– Хоћемо да резултат преговора Београда и Приштине буде нешто што ће Србима на Космету гарантовати бољи живот, а не да наше институције оставимо и прихватимо туђе, Тачијеве. Не можемо своју државу Србију заменити за албанску државу – оцењује Милан Ивановић, председник Српског националног већа северног КиМ.

Вулин се удвара

– Знам да ће српски народ изаћи на изборе и да ће бити са својом државом. Срби са Косова су најлојалнији део државе Србије и то су и доказали тако што су много допринели да добијемо датум – казао је Александар Вулин, шеф Канцеларије за КиМ.

Ј. Л. Петковић – Вести