Захарова упозорила на нови рат: Може да букне на Корејском полуострву

zaharova

Одлука Сеула да суспендује војни споразум са Пјонгјангом може довести до сукоба великих размера, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова. Одлука Јужне Кореје је била донета као одговор на лансирање војног сателита Северне Кореје.

„Као што знате, 21. новембра, Северна Кореја је извршила унапред најављено лансирање сателита. Све је то, видимо, изазвало велику забринутост Сеула, Токија и Вашингтона. Као такозвана мера одмазде, влада Републике Кореје одлучила је да делимично суспендује међукорејски војни споразум из 2018. године. Он игра важну улогу у одржавању стабилности и спречавању оружаних инцидената у зони демаркационе линије, а све то, наравно, може довести до ескалације сукоба великих размера“, рекла је Захарова на брифингу.

Она је истакла да „такви кораци јужнокорејске стране изазивају жаљење“.

„Ескалација тензија око полуострва је директна последица агресивних војних активности Сједињених Држава и њихових савезника, који готово без престанка изводе војне вежбе и пумпају овај подрегион оружјем. Што се тиче Русије, наша земља се залаже за мирно решавање читавог спектра проблема на Корејском полуострву искључиво политичким и дипломатским средствима, без спољних притисака и без уцена“, нагласила је она.

Раније је Пјонгјанг саопштио да је успешно лансирао ракету-носач са извиђачким сателитом. Саопштено је да је ракета-носач Чолима-1 послала сателит Малигјонг-1 у орбиту. Он је лансиран са полигона Тонгчанг-ни, док га пратио севернокорејски лидер Ким Џонг Ун. Пјонгјанг је саопштио да планирају „ускоро“ да лансирају још неколико сличних сателита.

Извор:
ИН4С