Израелски пилот: Могуће да је војска примијенила ‘Ханибалову директиву’

Izraelska-vojska

Ханибалова директива је контроверзни војни протокол који израелска војска примјењује од свајања 2006. године, а који допушта рискирање живота заробљених војника.

Израелски војни пилот, потпуковник Ноф Ерез, изјавио је да је могуће да су израелске снаге поступиле у складу с Ханибаловом директивом током одговора на напад Хамаса 7. октобра.

Ханибалова директива је контроверзни војни протокол који израелска војска примјењује од његовог званичног усвајања 2006. године, а који допушта рискирање живота заробљених војника.

На фронт се вратио 7. октобра, након што су палестинске фракције у Појасу Газе, у операцији “Потоп Ал-Аqса”, заробиле десетке израелских војника, међу којима и оне на високим позицијама.

У изјави за новине Харетз, Ноф Ерез је указао на могућу примјену Ханибалове директиве током одговора на нападе Хамаса, коју израелска војска користи како би спријечила заробљавање својих војника макар то довело до њиховог убијања.

“Није познато да ли су ратни авиони и дронови током интервенција на напад Хамаса бомбардирали таоце“, као је он.

“Изгледа да су у одређеном тренутку тог дана поступили у складу с Ханибаловом директивом, јер је откривање ситуације с таоцима то захтијевало. За разлику од Ханибалових маневара, које смо изводили протеклих 20 година, а који су били ограничени на једно возило које превози таоце, ово што смо видјели сада сматра се ‘Ханибалом великих размјера’“, казао је Ерез.

Израелски медији су објавили да је пилот Ерез смијењен 31. октобра, након што је критизирвао израелског премијера Бењамина Нетанjахуа.

Израелска војска је објавила да је Ерез смијењен због изношења властитог мишљења о политичким питањима док је био на дужности.

Према ономе што је у суботу објавио Haaretz, израелски војни хеликоптер је погодио неке Израелце присутне на фестивалу 7. октобра у насељу Раим, на граници с Појасом Газе.

Хааретз је објавио да су процјене сигурносних институција показале да је израелски војни хеликоптер стигао на мјесто фестивала те гађао нападаче, при чему је ранио и неке Израелце који су учествовали на фестивалу.

Објаснио је да је процјена заснована на истрагама које је израелска полиција провела над борацима Хамаса које је заробио Израел.

Извор:
АЛ ЏАЗИРА