Ехуд Барак признаје да је Израел ископао тунеле испод болнице Ал-Схифа

ehud barak

Бивши премијер признао је да је Израел направио склоништа и ископао тунеле испод болнице Al-Shifa прије 40 или 50 година.

Бивши израелски премијер Ехуд Барак признао је на америчком каналу CNN да је Израел направио склоништа и ископао тунеле испод болнице Al-Shifa прије 40 или 50 година.

Овај одговор услиједио је након питања новинарке Christiane Amanpour у вези с тврдњама Израела да се испод болнице Al-Shifa налази сједиште Хамаса.

Барак је рекао да је већ дуги низ година познато да се испод ове болнице налазе склоништа која су изградили Израелци, а која су сада сједиште Хамаса.

Укрштавање неколико тунела дио је тог система, додао је Барак.

Аманпоур је на то упитала: “Кажете да су ово мјесто изградили израелски инжењери?”

“Помогли смо у изградњи ових склоништа прије вјероватно 40 или 50 година [током периода када је окупација контролирала Појас Газе], како бисмо болници обезбиједили више простора за операције унутар ограниченог кампуса“, одговорио је Барак.

Свјетска здравствена организација (WHО) је у понедељак објавила да су њени тимови видјели само цивиле у болници Al-Shifa у Гази те да нема никаквог доказа да ју је Хамас користио као војни штаб.

Опсада и упад

Хамас је изјавио да су неистините и обмањујуће изјаве израелске окупационе војске о кориштењу комплекса Al-Shifa за затварање израелских заробљеника.

Ове изјаве имају за циљ прекрити војни неуспјех окупационе војске, рекао је Хамас у саопћењу које је издао у недјељу, као одговор портпаролу израелске војске.

Након неколико дана опсаде медицинског комплекса Al-Shifa, израелска војска је прошле сриједе раном зором извршила рацију у комплексу, у којем се налази хиљаде цивила расељених из својих домова и стотине рањених током израелског бомбардирања Појаса Газе.

Израелска војска већ 46 дана води разоран рат у Гази, који је резултирао с више од 13.300 погинулих (међу којима је више од 5.600 дјеце и 3.550 жена) и више од 31.000 рањених (од којих су 75 посто дјеца и жене), према подацима владиног уреда за медије у Гази.

Извор:
АЛ ЏАЗИРА