Нетанијаху: Рат се наставља; Хамас: Примирје почиње сутра у 10 часова; Страдало 6.000 деце у Гази

palestina

Број погинулих у Појасу Газе од почетка сукоба достигао је 14.532 људи, а број рањених од почетка рата 7. октобра премашио 35.000.

Након 47 дана тешких борби у сукобу Израела и Хамаса, направљен је значајан помак ка смиривању кризе.

Посредством Катара, Израел и Хамас договорили су ослобађање 50 жена и деце талаца у Гази у замену за ослобађање 150 палестинских жена и деце из израелских затвора током четвородневног прекида ватре, саопштиле су обе стране.

Израел је додао да ће се за сваких 10 пуштених таоца, не рачунајући првих 50, примирје бити продужено за један дан.

Број погинулих у Појасу Газе од почетка сукоба достигао је 14.532 људи, укључујући преко 6 хиљада деце, саопштио је информативни центар Газе.

Додаје се да је број рањених од почетка рата 7. октобра премашио 35.000.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да евентуални привремени прекид ватре неће значити крај борби против палестинске милитантне групе Хамас. Он је нагласио да је Израел у рату и да ће наставити да буде у рату док не постигне све циљеве.

Све вести из Појаса Газе могли сте да пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 22. нов 2023 • 22:37

    22:37

    Нетанијаху: Рат се наставља

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је вечерас да је пренео америчком председнику Џозефу Бајдену да ће Израел наставити рат против Хамаса, након што истекне договор о привременом прекиду ватре.

    „Рат се наставља. Наставићемо док не остваримо све наше циљеве“, рекао је Нетанијаху на конференцији за новинаре и истакао да је то рекао Бајдену током телефонског разговора, преноси АП.

    Нетанијаху је рекао да се рат против Хамаса наставља упркос договору о кратком прекиду ватре и ослобађању појединих талаца, који су киднаповани током напада на Израел 7. октобра.

  • 19:32

    Русија: Нема доказа да Хамас користи цивилне циљеве у војне сврхе

    Израел још није пружио убедљиве доказе да је покрет Хамас користио болнице и друге цивилне објекте у војне сврхе, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

    „Изузетно су забрињавајућа масовна убиства и рањавања деце које је израелска војска извршила током своје операције, као и напади на школе и болнице, који су резултирали смрћу невиних људи. Гађани су и други цивилни циљеви: џамије, цркве, кампови за избеглице, локације УН где жене и деца из Газе налазе уточиште од бомбардовања“, рекао је он на седници Савета безбедности УН о Блиском истоку, пренео је Спутњик.

  • 19:12

    Израелска војска уништиле обавештајно седиште Хамаса у Гази

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су уништиле обавештајно седиште Хамаса у граду Газа након што су падобранске бригаде извршиле упад.

    Израелска војска је саопштила да су током упада војници убили Хамасове борце, открили објекте за производњу оружја и сакупили обавештајне податке, наводи лист Харец.

    Додаје се и да су одузели технологију, као и да су сазнали значајне информације о подземној структури Хамаса.

  • 18:11

    Број погинулих у Појасу Газе достигао 14.532 особа, укључујући преко 6 хиљада деце

    Број погинулих у Појасу Газе од почетка сукоба достигао је 14.532 људи, укључујући преко 6 хиљада деце, саопштио је информативни центар Газе, објавила је „РИА Новости“.

    Додаје се да је број рањених од почетка рата 7. октобра премашио 35.000.

  • 17:55

    Катар: Споразум о таоцима између Израела и Хамаса захтевао интезиван рад

    Катарски министар спољних послова Мохамед бин Абдулазиз Ал Кулаифи истакао је данас да је био неопходан интензиван рад на посредовању у споразуму о таоцима између Израела и Хамаса, који је јутрос одобрила израелска влада.

    Шеф катарске дипломатије, који је главни преговарач у име те земље у вези са постизањем поменутих споразума, истакао је да је тај договор оно што „обе стране желе“, пренео је Си-Ен-Ен.

    „Наш рад је био изузетно интензиван, нарочито ако се зна да је то био период високих војних и хуманитарних ескалација“, рекао је он и додао је да је све то отежавало обезбеђење споразума између две стране које међусобно немају поверење.

    Ал Кулаифи је рекао да је током протеклих седмица посредницима био потребан период смирености, након што је Израел крајем октобра најавио другу фазу свог рата са Хамасом.

    „Израелско покретање циљане операције на болницу Ал Шифа у граду Газа, такође је појачало притисак на преговоре“, навео је Ал Кулаифи, и казао да ће Катар да тражи од сукобљених страна да „не гађају виталну хуманитарну инфраструктуру“.

  • 17:36

    Јужна Африка се нада да ће примирје у Гази ојачати напоре за окончање сукоба

    Јужноафрички председник Сирил Рамафоса поздравио је данас споразум о четвородневном примирју у Гази и додао да се нада да ће договору између Израела и палестинске милитантне групе Хамас помоћи да се ојачају напори како би се постигао крај њиховог сукоба.

    „Надам се да ће постизање ове паузе ојачати напоре за постизање потпуног окончања сукоба“, рекао је Рамафоса, један од најистакнутијих гласова са афричког континента који је говорио о сукобу између Израела и Хамаса који траје готово седам недеља, додајући да је потребно наћи трајно политичко решење за Блиски исток.

  • 17:21

    Уједињене нације поздравиле споразум о примирју

    Уједињене нације су поздравиле најављени споразум, који ће обезбедити ослобађање талаца које је отео Хамас и омогућити четвородневну хуманитарну паузу у Гази.

    Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је рекао да ће УН мобилисати све своје капацитете да подрже имплементацију споразума.

  • 17:08

    Шеф Мосада путује у Доху на разговоре о детаљима споразума о таоцима

    Шеф израелске обавештајне службе Мосад Давид Барнеа ће данас отпутовати у Доху и састати се са премијером Катара Мохамедом бин Абдулрахманом бин Јасимом Ал Танијем како би разговарали о последњим детаљима споразума о таоцима који би требало да ступи на снагу сутра ујутро.

    Очигледно је да су остала нерешена питања у вези са механизмом путем којег ће таоци бити ослобођени, као и почетка примирја, пренео је „Тајмс оф Израел“.

    Хамас је саопштио да ће примирје почети у 10 сати, док Израел то тек треба јавно да саопшти.

    Један израелски званичник је за Си-Ен-Ен потврдио да ће примирје почети у 10 сати, док је други казао за израелски портал Вала да ће почетак примирја бити финализован тек током састанка у Дохи.

    Барнеи ће се придружити Ницан Алон, који се бави питањем талаца у име Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

  • 16:56

    Хезболах: Напашћемо више америчких мета

    Ирачка група Хезболах је упозорила да би могала да нападне више америчких мета, након што су амерички авиони убили неколико њихових припадника као одговор на коришћење балистичких ракета кратког домета против америчких снага у ваздушној бази Ал-Асад раније ове недеље.

    Амерички борбени авиони напали су у уторак Хезболахов оперативни центар Катаиб, као и командни центар и контролни чвор Катаиб у близини Ал Анбара и Џурф ал Сакра, јужно од Багдада, рекла су два америчка војна званичника која су желела да остану анонимна, пренео је АП.

    Они су додали да су на нападнутим локацијама били присутни Хезболахови оперативци, али нису могли да потврде да ли је неко убијен.

  • 16:29

    „Аксиос“: Шеф Мосада путује у Доху како би се закључио споразум са Хамасом

    Директор израелског Мосада посетиће Доху у среду због састанка са катарским премијером и другим званичницима како би се договорили о детаљима у вези са привременим прекидом ватре и разменом талаца са Хамасом, известио је „Аксиос“, позивајући се на два неименована извора.

    Директор Мосада Дејвид Барнеа био је водећи израелски преговарач, наводи се у извештају.

    Амерички и израелски званичници упозорили су да су разговори у наредна 24 сата веома осетљиви и да би споразум још увек могао да буде поремећен.

    Званичник Хамаса изјавио је у среду да ће прекид ватре почети у четвртак у 10:00 по локалном времену. Један израелски званичник је потврдио време, док је други рекао да ће то бити одређено у среду. Други званичник је рекао да ће прекид ватре почети када се врати прво израелско дете из заточеништва.

    Према предложеном споразуму, Хамас ће ослободити 50 израелских жена и деце који су држани као таоци у замену за 150 палестинских жена и деце заточених у Израелу. Размена би се одвијала у групама током четвородневног прекида ватре у Гази.

     

Извор:
РТ