Више од 80 погинулих у израелским нападима на избеглички камп; Поново бомбе са белим фосфором

gaza haos

Ситуација у граду Гази и даље је критична, а запослени при агенцијама Уједињених нација одбијају да се евакуишу у безбеднију зону

Најмање 50 људи је погинуло када су израелске снаге напале школу Ал-Факура избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе, рекао је званичник министарства здравља у Гази које води Хамас, преноси „Ал Џазира“.

Тај медиј је претходно јавио да је око 200 људи убијено данас у израелском нападу на школу Ел-Факура.

У израелском гранатирању Кан Јуниса на југу Газе погинуло је најмање 26 особа док су десетине рањене у 43. дану рата у Појасу ГАзе

Палестинска агенција наводи да је погођена област око индонежанске болнице у Беит Лахији у северној Гази, као и мете у кампу Џабалија, такође у северној Гази.

Више од 12.000 Палестинаца, укључујући 5.000 деце, убијено је у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштила је у владина канцеларија за медије у енклави коју контролише Хамас.

Све најновије вести из Појаса Газе пратите уживо из миута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 18. нов 2023 • 19:46

    19:46

    Коен: Израел ће спроводити безбедносну контролу у Гази након рата, ПА није решење

    Израелски министар спољних послова и члан политичко-безбедносног кабинета Ели Коен изјавио је данас да Палестинска самоуправа (ПА) није решење за питање будућег управљања Газом.

    У интервјуу за израелски „Канал 12“, он је рекао да ће постојати „израелска безбедносна контрола од (реке) Јордан до (Средоземног) мора у сваком тренутку“, пренео је Харец.

    ПА „до данас није осудила догађај од 7. октобра“ и “наставља да исплаћује плате убицама Јевреја“, рекао је он.

    Високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је раније данас да само ПА може да управља Појасом Газе када се буде завршио рат између Израела и Хамаса, пренео је Ројтерс.

    „Хамас не може више да контролише Газу“, рекао је Борељ.

  • 19:30

    Иранци демонстрирали против убистава Палестинаца

    Хиљаде грађана протестовало је данас у Ирану против израелских убистава више од 12.000 Палестинаца, укључујући 5.000 деце, у Гази.

    Иранска државна телевизија приказала је демонстранте како носе лажне торбе за лешеве као симбол деце убијене у израелским нападима у Гази уочи Светског дана детета у понедељак, пренео је Ројтерс.

    У међувремену, командант иранске Револуционарне гарде Хосеин Салами обратио се на скупу у Техерану, рекавши да Палестина стоји на путу рата исцрпљивања и да ће се Израел суочити са дефинитивним поразом и завршити на сметлишту историје.

    „Битка није завршена. Исламски свет ће учинити све што мора. Преостали су још велики (неискоришћени) капацитети“, рекао је он не помињући могуће потезе Ирана да се придружи сукобу.

    Иранско Министарство спољних послова позвало је међународну заједницу да помогне у заустављању „машине за убијање и организованог тероризма ционистичког режима против палестинског народа и да ционистичке криминалце позове на одговорност правди и међународном праву“.

  • 18:25

    Шолц критиковао израелску политику насељавања на окупираној Западној обали

    Немачки канцелар Олаф Шолц критиковао је данас израелску политику насељавања на окупираној Западној обали и поновио позиве за решење две државе за Израел и Палестинце.

    „Не желимо никаква нова насеља на Западној обали, ни насиље досељеника над Палестинцима на Западној обали“, рекао је Шолц, пренео је Ројтерс.

    Шолц је такође истакао значај немачке хуманитарне помоћи упућене Палестинцима.

    „Немачка није само на страни Израела, већ је заједно са САД највећи донатор хуманитарне помоћи за Палестинце“, истакао је Шолц, наводећи да без те помоћи не би могле да раде болнице и школе.

  • 18:08

    Министарство здравља Газе: Више од 80 погинулих у двоструким израелским нападима на избеглички камп

    Више од 80 људи убијено је у суботу у двоструким израелским ударима на избеглички камп Џабалија, саопштило је министарство здравља Газе.

    „Најмање 50 људи“ убијено је у израелском нападу у суботу рано ујутро на школу Ел-Факурa коју води УНРВА у избегличком кампу Џабалија где се налазе расељени Палестинци“, рекао је званичник министарства здравља Газе, преноси агенција Франс прес.

    У другом удару на посебну зграду у логору погинуле су 32 особе из исте породице, од којих 19 деце, према званичницима.

    Министарство је објавило списак од 32 члана породице Абу Хабал за које се наводи да су убијени у највећем избегличком кампу у Гази, преноси агенција Франс прес.

  • 16:44

    Агенција УН: Израелски напади на школе морају престати

    Генерални комесар Агенције Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) Филипе Лазарини рекао је, поводом данашњег израелског напада на школу УН у кампу Џабалија не северу Појаса Газе, да такви напади морају престати и да не смеју постати уобичајени.

    Лазарини је навео да је добио снимке тога напада у којем је погинуло на десетине људи.

    Лазарини је на платформи Икс написао да се хитно мора успоставити прекид ватре ради достављања хуманитарне помоћи, пренео је Ројтерс.

    Најмање 50 људи је погинуло када су израелске снаге напале школу Ал-Факура избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе, рекао је званичник министарства здравља у Гази које води Хамас.

  • 15:45

    Најмање 15 људи погинуло у израелском нападу западно од Кан Јуниса

    Најмање 15 људи погинуло је данас у израелском ваздушном нападу који је погодио кућу западно од Кан Јуниса на југу Појаса Газе, рекли су здравствени званичници из болнице Насер.

    Претходно је палестинска новинска агенција Вафа јавила да је најмање 26 Палестинаца, већином деце, погинуло током ноћи у израелском бомбардовању стамбене зграде у региону Кан Јуниса.

    „Тајмс ов Израел“ преноси да је у нападима рањено неколико десетина људи и да је погођена област око индонежанске болнице у граду Беит Лахија на северу Појаса Газе, као и мете у кампу Џабалија, такође на северу.

  • 15:07

    У Варшави у току пропалестински протести

    У центру Варшаве у току је пропалестински скуп, у којем учествује више од 1.000 људи, јављају „РИА Новости“.

  • 15:04

    Министарство здравља у Гази: Најмање 50 људи погинуло у израелском нападу на школу Ел Факура

    Најмање 50 људи је погинуло када су израелске снаге напале школу Ел Факура избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе, рекао је званичник Министарства здравља у Гази.

    Званичник је рекао да се напад догодио у зору.

    Палестинско Министарство спољних послова саопштило је да напад на школу Ел Факура доказује да израелски рат објављен цивилима има за циљ да, како се наводи, „очисти цео северни део Појаса Газе од Палестинаца“, објавила је Ал Џазира.

    Тај медиј је претходно јавио да је око 200 људи убијено данас у израелском нападу на школу Ел Факура.

    Избеглички камп Џабалија недељама је био мета израелских напада јер Израел тврди да су у њему смештени палестински борци.

    Израелска војска је такође више пута погађала школе и објекте под контролом УН.
    У израелском нападу на школу Ел Факура почетком новембра погинуло је најмање 12 људи, а повређено је више од 50.

    Ту школу у северној Гази воде Уједињене нације.

  • 14:27

    Јордански министар: Арапске трупе неће ићи у Појас Газе, о томе сагласне све арапске земље

    Јордански министар спољних послова Ајман Сафади изјавио је данас на безбедносном самиту у главном граду Бахреина, Манами, да арапске трупе неће ићи у Појас Газе и да су о томе сагласне све арапске земље, као и да је вера у мировне преговоре и међународно право изгубљена због одбијања Запада да, како је навео, обузда Израел.

    Сафади је рекао да би међународна заједница наметнула санкције било којој другој земљи да је урадила оно што Израел сада ради у Појасу Газе и да се због тога види да је Израел изнад међународног права.

    Сафади се на том скупу „сукобио“ са америчким изаслаником за Блиски исток Бретом Мекгарком рекавши да пауза у рату између Израела и Хамаса не би требало да буде условљена ослобађањем талаца које држи та палестинска милитантна група, пренео је „Гардијан“.

    Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељрекао је на том скупу да верује да би Израел могао да се суочи са оптужбама пред Међународним кривичним судом, наводећи да једно насиље не може да оправда друго.

    Борељ је истакао да би једино палестинске власти могле да контролишу Појас Газе након рата.

  • 14:00

    Израел гађао школу: Погинуло најмање 50 људи

    Најмање 50 људи је погинуло када су израелске снаге напале школу Ел-Факура избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе, рекао је званичник министарства здравља у Гази које води Хамас, преноси „Ал Џазира“.

    Тај медиј је претходно јавио да је око 200 људи убијено данас у израелском нападу на школу Ел-Факура.

    Ово је други пут овог месеца како Израел бомбардује тај објекат, а пројектили су на зграду падали и 2009. и 2014. године.

    „Људи који су се склонили у школу Ел-Факура у избегличком кампу Џабалија, многи од њих са здравственим проблемима, мислили су да би тамо могли да нађу склониште од насиља. Али изгледа да израелска војска шаље поруку: Бежите на југ Појаса Газе“, истиче дописник „Ал Џазире“.

     

Извор:
РТ