‘Правна војска’: 500 адвоката поднијело тужбу Међународном кривичном суду против Израела

advokati

Судском јавном тужилаштву прошлог четвртка стигла је тужба на 56 страница у којој се тражи покретање истраге о инцидентима који се приписују окупаторској војсци у Појасу Газе од 7. октобра.

Карактеристике правне битке за суђење Израелу за његове злочине почеле су се откривати након што је правна војска коју чине организације за људска права и више од 500 адвоката из свих дијелова свијета, предвођена француским адвокатом Gillesom Dufferom, кренула на Међународни кривични суд у Хагу.

Судском јавном тужилаштву прошлог четвртка стигла је тужба на 56 страница у којој се тражи покретање истраге о инцидентима који се приписују окупаторској војсци у Појасу Газе од 7. октобра.

Текст тужбе прати случај од почетка, почевши од периода британског мандата, Балфоурове декларације и успостављања државе Израел, па све до разних арапско-израелских ратова, Споразума из Осла из 1993., опсаде Појаса Газе и операције Потоп Ал-Акса, те континуиране агресије на беспомоћне цивиле од стране окупације.

Корак без преседана

Duffer је рекао да „закон класифицира геноцид као физичко истребљење становника, али и уништавање заједница чинећи њихов живот немогућим, у шта спада искључивање воде и струје, укидање прехрамбених намирница, уништавање домова и присилно расељавање, уз наратив који приказује становнике као животиње, притом их дехуманизирајући.

Duffer је у разговору за Ал Џазиру рекао: „На основу тога смо поднијели тужбу за геноцид, јер оно што чини Израел улази у оквир свих случајева који воде до таквог злочина, а доказа нам уопће не мањка, будући да Израел не крије шта ради и то јавно објављује у аудио и видео записима“.

Стога, доћи до доказа није нимало тешко, сматра адвокат, који је споменуо изјаву израелског министра одбране „Искључит ћемо им воду и струју јер их морамо третирати попут животиња“, те Нетанјахуа, који је запријетио да се живот Палестинаца неће вратити на старо, поред признања Свјетске здравствене организације да су кола хитне помоћи била изложена нападу.

Са своје стране, адвокат Abdal Majeed Marari, директор Одјела за Блиски исток и Сјеверну Африку при Организацији за људска права АФДИ, потврдио је да су елементи окупаторских кривичних дјела присутни у правилима међународног права, почевши од Женевске конвенције, преко Хашких конвенција и Римског статута.

Марари је у разговору за Ал Џазиру нагласио да је „ово прва тужба у хисторији поступања с Међународним кривичним судом по питању палестинског случаја у вези с геноцидом, а ми смо се ослонили на Конвенцију о геноциду из 1948. године и у складу са чл. 6. Римског статута којим се успоставља систем Међународног кривичног суда.

Армија адвоката

Што се тиче адвоката који учествују у тужби, није нужно да припадају државама чланицама Међународног кривичног суда, јер је једино правило да су регистровани у њиховој адвокатској комори.

Duffer, овлаштени адвокат при Међународном кривичном суду, објаснио је да он преузима задатак потписивања свих докумената, а потом формирања тима. Овај тим се може састојати од три члана, али и од 500 или више.

Duffer је у овом контексту рекао: „Ја нисам политички или вјерски лидер, већ адвокат, те позивам све да се придруже. Напримјер, имамо адвокате израелског поријекла, а међу удружењима која учествују налазимо и Француску жидовску унију за мир, која се оштро противи израелској ционистичкој политици.

У вези са формирањем правне армије, адвокат Abdal Majeed Marari рекао је да се заснивала на личним односима и процесу умрежавања са бројним организацијама за људска права, које су ушле у ред комуникације и одабира адвоката, указујући да су добили позиве од многих адвоката из САД-а и Јужне Африке који се баве овим питањем.

Марари је нагласио да је нужно да се сваки адвокат упозна са нацртом тужбе прије подношења пуномоћи, јер су неки од њих, нарочито они из Француске, одбили да се прикључе групи, правдајући то чињеницом да текст жалбе не проказује палестински отпор, те да се не спомиње питање заробљеника и не описују ратни злочини које чини Хамас.

Снажан тест увјерења

Адвокат Gilles Duffer сматра да прави проблем лежи у увјеравању јавног тужиоца да предузме акцију и сноси одговорност, чак и ако је под великим притиском, с обзиром на то да је ово што се данас дешава „снажан тест увјерења.“

На питање зашто је тешко увјерити јавног тужиоца, Duffer је одговорио: „Пријашња искуства су нам показала да га је тешко навести на отварање истраге, а у исто вријеме, закон јасно говори да је јавни тужилац једина особа која може донијети такву одлуку.“

У том случају, у складу са чл. 51. Римског статута, јавни тужилац ће примити доказе и дати себи разуман рок да их проучи и утврди њихову прихватљивост у смислу садржаја, а не форме.

У том контексту, Марари је рекао: „Ми смо ријешили ствар с Међународним кривичним судом у вези с питањем прихватљивости у смислу форме, јер он проширује своју јурисдикцију на палестинске територије, укључујући Западну обалу, источни Јерусалем и Газу, што значи да је питање прихватљивости у смислу специјализације завршено и више ни на који начин није релевантно“.

Наставио је: „Свјесни смо притиска којем је изложен јавни тужилац и да је САД био разлог зашто је истрага, која је требала почети у марту 2021. године, одгођена. Стога, ослањамо се на храброст јавног тужиоца и неовисност Међународног кривичног суда, који не припада Уједињеним нацијама, као што је случај са Међународним судом правде.

Марари је за Ал Џазиру потврдио: „Да имамо имало сумње у праведност овог случаја или да оно што се дешава не спада у злочине геноцида, не бисмо ризиковали наш углед и професионалну хисторију у поступању са Међународним кривичним судом, која траје већ 15 година, само због подношења ове тужбе“.

Право на жалбу

Француски адвокат Duffer нагласио је да постоји право на жалбу уколико јавни тужилац одбије да покрене истрагу, тврдећи да ће његова правна војска урадити све што је потребно и кренути ка жалби уколико буде било потребе, како би правосуђе затражило поновно разматрање одлуке.

Овлаштени адвокат при Међународном кривичном суду поновио је да инсистира, заједно са члановима тима одбране, да се глас правде чује и изрекне кроз убјеђивање јавног тужиоца, јер суд не припада судијама, већ народу који захтијева строго поштовање једнакости међу људима.

Што се тиче могућности да западне земље опструирају одлуку суда, Duffer је рекао: „Подршка Запада успостављању јеврејске државе на територији палестинског народа почела је још 1917. године уз благослов Велике Британије и Француске, што је подршка заснована на ускраћивању права народа на самоопредјељење“, додавши: „Они настављају финансирати, помагати и фокусирати се на некажњивост и уништавање народа јер мисле да је уништење једног јаког народа, какав је палестински, могуће.“

Наставио је: „Западне снаге подржавају луду опкладу која врши етничко чишћење палестинског народа на њиховој земљи. Растужује ме да посматрам све те државе како извршавају наредбе лажљивог Нетанyахуа, чије су руке упрљане крвљу и који је гоњен због оптужби за корупцију“.

На крају, и Duffer и Марари су инсистирали да пошаљу јасну поруку свим Палестинцима, рекавши: „Урадит ћемо све што је потребно да вас одбранимо и увјеравамо вас да нисте сами“.

Извор:
АЛ ЏАЗИРА