Смењена британска министарка унутрашњих послова због Палестине, повратак Камерона

suela brejverman

Бивши премијер Дејвид Камерон именован за шефа дипломатије Велике Британије

Министарка унутрашњих послова Велике Британије Суела Брејверман смењена је са те функције, а након што је изјавила да се пропалестински маршеви који су „загадили“ улице мржњом, не могу наставити.

Као званичан разлог смене наводи се реконструкција владе.

Брејверман ће заменити министар спољних послова Џејмс Клеверли, потврдио је Даунинг стит, преноси „Телеграф“.

Британски лист додаје да ће нови министар спољних послова бити бивши премијер Дејвид Камерон.

Камерон је први бивши премијер који служи у влади свог наследника, још од седамдесетих година прошлог века. То се прошли пут догодило када је конзервативац Алекс Даглас-Хоум именован за министра спољних послова у влади Едварда Хита, пише „Политико“.

Брејверман је у недељу навела да су лондонске улице коришћене за „валоризацију тероризма“ и да су „даље акције“ неопходне како би се осигурало да се грађани не осећају угрожено и застрашено.

Брејверман је, такође, написала чланак у којем је критиковала понашање метрополитенске полиције у пропалестинском маршу за Дан примирја. Она је оценила да је полиција била „превише нежна“ према „пропалестинској руљи“, назвавши демонстрате „маршерима мржње“, пренео је „Гардијан“.

Критичари су рекли да је њен став помогао да се подстакну тензије и охрабре десничарски демонстранти да изађу на улице Лондона, стављајући премијера Ришија Сунака под притисак да предузме акцију, наводи Ројтерс.

Лондонска полиција раније је саопштила да је ухапсила укупно 126 особа током пропалестинских протеста у британској престоници.

Наведено је да је насиље екстремних десничара „дубоко забрињавајуће“, пренео је „Гардијан“.

Из полиције су истакли да је на протесту учествовало око 300.000 људи, као и да се појавило неколико стотина контрадемонстраната. Организатори скупа, са друге стране, тврде да је на улицама Лондона било више од 800.000 демонстраната.

Већ давала оставку

Суела Брејверман била је на позицији министарке унутрашњих послова и у влади бивше премијерке Лиз Трас, али се повукла након само шест недеља на функцији – зато што је прекршила владина правила о безбедности тиме што је званични документ послала са личног мејла.

У писменом образложењу оставке, она је навела да се влада мора ослањати на људе који „прихватају одговорност за сопствене грешке“.

Према њеним речима, „кад се правимо да нисмо правили грешке и кад се надамо да ће се ствари саме од себе решити неком магијом – то није озбиљна политика.“

У свом писму Суела Брејверман је изразила „забринутост у погледу правца“ у којем иде британска влада са премијерком Трас на челу.

Извор:
РТ