УЖИВО Хамас прекида преговоре о таоцима, Нетанијаху: Одбијају да Израел достави гориво за болницу

palestina

Рат Израела и Хамаса у Појасу Газе ушао је у 37. дан

Оружани сукоб Израела и Хамаса у Појасу Газе ушао је у 37. дан, а израелски премијер Бењамин Нетанијаху одбацује позиве на прекид ватре – осим ако Хамас не ослободи свих 239 талаца, јављају медији.

Бењамин Нетанијаху је одбацио међународне позиве на прекид ватре, рекавши да ће се битка Израела за сламање милитаната Хамаса наставити „пуном снагом“. Такав споразум би био могућ само ако би свих 239 талаца које Хамас држи у Гази било ослобођено, рекао је он у телевизијском обраћању.

Израелски лидер је такође инсистирао да ће после рата палестинска енклава бити демилитаризована и да ће „Израел тамо задржати безбедносну контролу“.

Светска здравствена организација саопштила је да је изгубила контакт са болницом Ал-Шифа у Гази.

Палестински званичници кажу да су бебе умрле након што је нестало струје у овој болници, јавља „Скај њуз“.

„Три превремено рођене бебе и пет пацијената на интензивној нези умрли су у болници Ал-Шифа откако је престала са радом усред тешког бомбардовања и интензивних борби испред установе“, саопштило је јутрос палестинско министарство здравља.

Директор СЗО изнео је и поражавајућу статистику да „у Гази у просеку на сваких десет минута погине једно дете„.

У међувремену, израелске одбрамбене снаге кажу да су њихови борбени авиони напали „терористичку инфраструктуру и војне положаје Хезболаха“ у Либану.

Више стотина хиљада људи у Лондону јуче је изразило незадовољство због бомбардовања цивила у Појасу Газе, а 126 особа ухапшено је на овим протестима.

У све више светских метропола одржавају се масовни протести у којима се захтева хитан престанак ватре.

  • 12. нов 2023 • 18:30

    18:30

    Скупови подршке Палестини у Београду и Подгорици

    У Подгорици је данас одржан протест у знак подршке Палестинцима под називом „Скуп подршке и марш мира за Палестину“.

    Окупљени су носили заставе Палестине и узвикивали „Слободна Палестина“, преноси РТЦГ.

    „Позивамо владу да одмах прекине сарадњу у области безбедности са државом Израел, да осуди израелске ратне злочине који су у току и позове на хитну имплементацију резолуције Уједињених нација“, рекао је Јован Мандић из Покрета солидарности са Палестином.

    Он је упитао због чега црногорска влада не уводи санкције Израелу, ако је то већ учинила у случају Русије.

    Мандић је позвао и на бојкот израелских производа јер, како је навео, компаније које их производе финансирају „геноцид у Гази“.

    На Тргу републике одржава се протест у организацији Иницијативе „Подршка народу Палестине Србије“, на којем се окупило више стотина људи.

    После скупа на Тргу републике, биће организована шетња до Амбасаде Немачке у Србији у знак подршке палестинском народу који се, како кажу организатори, „суочава се са злочиначком агресијом Израела“, пренос Танјуг.

    Како наводе у тој иницијативи, у нападу Израела на Појас Газе, до сада је погинуло више од 10.000 цивила, од чега 4.500 деце.

  • 18:22

    Раиси: Иран има јасан став о Палестини – израелски режим je окупаторски

    Ирански председник Ебрахим Раиси изјавио је данас да Иран има јасан став по питању Палестине и нагласио да је „израелски режим лажaн и окупаторски“.

    По повратку у Техеран после кратке посете саудијској престоници Ријаду, где је учествовао на ванредном заједничком исламско-арапском самиту посвећеном Палестини, Раиси је рекао да ако окупација траје 75 година, то не ствара право својине за Израел.

    „Иран је разјаснио аспекте текућих злочина и масакра израелске војске у Гази и означио Сједињене Америчке Државе као главног злочинца јер су опремиле и подржале Израел у убијању палестинске деце и жена у Гази“, додао је он, преноси агенција ИРНА.

    Истакао је би стратешки и демократски излаз из палестинског сукоба био онај који поштује идеје свих Палестинаца, укључујући муслимане, хришћане и Јевреје.

  • 16:55

    Газа: Уништено 40.000 стамбених објеката, потрошња воде пала за 90 одсто

    Израелски копнени, морски и ваздушни напади на Појас Газе, који су уследили након напада Хамаса на Израел 7. октобра, довели су до разарања у тој области каква никада раније нису виђена, пише Ројтерс.

    У нападима на Газу уништено је или оштећено најмање 45 одсто стамбених објеката, наводи Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (ОЦХА).

    Процењује се да је уништено више од 40.000 и да је оштећено још 222.000 стамбених објеката.

    Податке је немогуће проверити и потврдити, али британска агенција наводи да њени извештачи јављају да је, примера ради, у граду Бејт Ханун „једва и једна усељива зграда и даље стоји“.

    Из ОЦХА наводе да је оштећено 279 образовних објеката, што је више од 51 одсто од укупног броја образовних објеката у Појасу Газе.

    Због напада израелских снага, ниједан од 625.000 ученика и студената није могао да се образује у нормалним условима.

    Истовремено, више од половине болница и скоро две трећине домова здравља је ван функције, а оштећена су и 53 возила хитне помоћи.

    Свих 13 болница које се налазе у граду Газа и на северу Појаса добило је налог за хитну евакуацију од израелске војске.

    Канцеларија УН истиче да је потрошња воде пала за 90 одсто од почетка рата и додаје да су уочена велика цурења из главног цевовода између Кан Јуниса и египатског града Рафа.

  • 16:22

    Париз: У току велики протест против антисемитизма

    Десетине хиљада људи су изашле данас на улице Париза на протест под називом „Грађански марш против антисемитизма“ због пораста броја антисемитских инцидената у Европи од избијања рата у Појасу Газе.

    Протесту, између осталих, присуствују премијерка Елизабет Борн и лидерка крајње деснице Марин ле Пен.

    Француски председник Емануел Макрон се није придружио окупљенима, али је изразио подршку и позвао грађане да устану против „неподношљивог оживљавања необузданог антисемитизма“.

    Шефица француске дипломатије Кетрин Колона, која учествује на протесту, рекла је да марширање против антисемитизма „није подршка овој или оној држави“.

    „Антисемитизам је пошаст, отров и увреда за Републику“, рекла је Колона, преноси француска телевизија БФМТВ.

    Француска је држава са највећом јеврејском популацијом у Европи, а у нападу Хамаса на Израел 7. октобра, убијено је око 40 француских држављана.

  • 16:09

    Хамас обуставља преговоре о таоцима због напада на болницу Ел Шифа

    Палестинска милитантна група Хамас саопштила је да обуставља преговоре о ослобађању талаца због израелског бомбардовања болнице Ел Шифа у Појасу Газе, објавио је Ројтерс, позивајући се на изјаву неименованог палестинског званичника.

    Израелске снаге су бомбардовале област која окружује болницу Ал Шифа и све који шетају унутар дворишта и између зграда у комплексу, преноси „Ал Џазира“.

  • 15:59

    Нетанијаху: Хамас одбио понуду Израела да достави гориво за инкубаторе болиници Eл Шифа

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да је његова земља понудила гориво болници Ал Шифа у Гази, која је обуставила рад јер је остала без горива, али да су милитанти одбили да га приме.

    На питање Ен-Би-Сија Нетанијахуу да ли израелски наводи да Хамас има командно место испод главне болнице у Гази оправдава угрожавање живота болесних људи и беба, израелски премијер је одговорио да су они заправо синоћ понудили да дају гориво за рад болнице и инкубатора, зато што Израел не води битку са пацијентима и цивилима, пренео је Ројтерс.

    Израелска војска је саопштила да је спремна да евакуише бебе из болнице Ел Шифа, док су палестински званичници навели да су у болници људи и даље заробљени, да су три бебе умрле и десетине у опасности због нестанка струје.

  • 14:43

    ИДФ: Израел заузео подручје између Беит Хануна и Џабалије на северу Појаса Газе

    Израелске одбрамбене снаге саопштиле су данас да су трупе резервне бригаде Харел заузеле подручје између Беит Хануна и Џабалије на северу Појаса Газе.

    ИДФ је навео да су израелске трупе током борби на том подручју убиле неколико оперативаца Хамаса.

    Истиче се да је уништена инфраструктура Хамаса у тој области, укључујући ракетне бацаче дугог домета усмерене на Израел, положаје за лансирање противтенковских ракета, тунеле и осматрачнице, пренео је „Тајмс оф Израел“.

  • 13:45

    Хезболах је преузео одговорност за противтенковски ракетни напад: Гађали смо војску, не цивиле

    Либанска милитантна група Хезболах преузела је одговорност за напад противтенковским вођеним ракетама у близини северне заједнице Довев на граници са Либаном.

    У саопштењу Хезболах тврди да су погодили војнике који су постављали опрему за надзор.

    На другој страни, израелска електродистрибуција саопштила је да су њени запослени погођени док су поправљали далеководе.

  • 13:15

    У ваздушном нападу потпуно уништена зграда кардиологије болнице Ал-Шифа

    Палестинско Министарство здравља саопштило је данас да је у израелском ваздушном нападу уништена зграда кардиологије у болничком комплексу Ал-Шифа, највећем у Појасу Газе.

    „Окупатор је потпуно уништио каридолошко одељење болнице Ал-Шифа. Двоспратна зграда је потпуно уништена у ваздушном нападу“, рекао је заменик министра здравља Јусеф Абу ел Риш, преноси „Ал Џазира“.

    Из Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама раније су саопштили да је Светска здравствена организација изгубила контакт са болницом Ал-Шифа услед континуираних напада.

    Према њиховим сазнањима, израелске снаге су пуцале на неке људе који су бежали из болнице, а има рањених и убијених.

  • 13:09

    Медији: Прва група цивила евакуисала се из Појаса Газе у Египат

    Прва група цивила, странаца и повређених Палестинаца, евакуисала се данас из Појаса Газе у Египат преко граничног прелаза Рафа након што је прелаз поново отворен, рекли су неименовани египатски безбедносни извори за Ројтерс.

    „Група од 80 странаца и неколико повређених Палестинаца прешла је гранични прелаз Рафа“, јавља „Скај њуз“.

     

Извор:
РТ