34. дан рата у Израелу: Гардијан – Нетанјаху одбацио договор о петодневном примирју са Хамасом, у замену за ослобађање неких од талаца. Нетанјаху: Нема прекида ватре, борбе се настављају. WAFA: Погођена дечја болница у Гази

gaza-rusevine

Тридесет четврти дан сукоба Израела и Хамаса. Нова размена ватре Израела и Хезболаха. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у израелском граду Ашдоду. Израел је гранатирао дечју болницу Ал Наср у Гази, јавља WАФА. Након што је Бела кућа објавила да је Израел пристао на свакодневну „четворочасовну хуманитарну паузу“ у северном појасу Газе, кабинет премијера Бенјамина Нетанијахуа саопштио је да се борбе настављају и да неће бити прекида ватре без ослобађања талаца које држи Хамас. Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да је његова земља у продуженом рату. Са друге стране, палестински председник Махмуд Абас истиче да је неприхватљив сваки покушај израелских снага да поделе Газу на два дела. Број убијених Палестинаца у израелским нападима од почетка сукоба попео се на 10.812, укључујући 4.412 деце. У Гази 18 од 35 болница престало с радом.

23:55 Гардијан: Бењамин Нетанјаху одбацио договор о петодневном примирју са Хамасом

ТЕЛ АВИВ – Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је одбацио споразум о петодневном прекиду ватре са палестинском милитантном групом Хамас у Гази у замену за ослобађање неких од талаца који се држе на тој територији, објавио је данас Гардијан, позивајући се на неименоване изворе.

Извори британског листа кажу да је Нетанијаху у потпуности одбацио споразум у првим реговорима након што су милитанти извели терористички напад на Израел 7. октобра и убили око 1.400 људи.

Преговори су настављени након што је Израел покренуо копнену офанзиву на Појас Газе 27. октобра, међутим Нетанијаху је поново заузео чврст став према предлозима који укључују прекиде ватре различитог трајања у замену за одређени број талаца.

Из кабинета израелског премијера засад нису коментарисали писање Гардијана.

23:08 Лиф: САД верују да је број убијених у Гази већи од 10.800

Амерички званичници верују да је број убијених у Гази већи од 10.812, колико је објавило министарство здравља из Појаса Газе, рекла је помоћница државног секретара САД Барбара Лиф пред Одбором за спољне послове Представничког дома.

Израелски званичници, амерички председник Џозеф Бајден и још неки политичари, довели су под упитник податке палестинског министарства, које је навело да је убијено више од 10.800 убијених у Гази до данас, назвавши ту бројку „претераном“.

„Сматрамо да је број убијених веома велики, искрено, можда је већи него што саопштавају из Појаса Газе“, рекла је Лиф, додајући да је таква опција „веома могућа“, пренео је АП.

Лиф је навела да су амерички званичници извели овакав закључак од „разних људи који су на терену“, али није дала више детаља како су Сједињене Америчке Државе дошле до ове процене.

Лиф истиче да медицински званичници из Газе, приликом саопштавања жртава, не раздвајају убијене цивиле од убијених бораца, и истакла да је тешко знати прави број погинулих, докле год трају борбе.

22:09 У Гази нема прекида ватре, већ тактичких и локалних пауза

Израелска војска, у одговору на наводе Беле куће да ће Израел спроводити дневне, четворочасовне хуманитарне паузе широм северне Газе, саопштила је да планира да спроводи само „тактичке паузе за хуманитарну помоћ, које су временски и територијално ограничене“.

Потпуковник Ричард Хехт изјавио је новинарима да су планиране паузе наставак израелске политике отварања хуманитарног коридора.

Високи израелски званичник рекао је за каже за Тајмс ов Израел да су „тактичке, локализоване“ паузе за које је Израел пристао да почне да их спроводи данас проширење хуманитарних коридора које је почео да ради у недељу како би омогућио становницима Газе да се евакуишу из северне у јужну Газу – даље са најинтензивнијих области борбе.

Ове нове, четворосатне паузе одржаваће се у другом северном делу Газе сваког дана, а становници ће бити обавештени три сата унапред.

Они ће моћи да искористе ово време или да се евакуишу на југ преко два хуманитарна коридора која је Израел успоставио, или да напусте своје домове како би обновили залихе хране, лекова и друге помоћи, каже високи израелски званичник.

22:03 Стејт департмент: Нисмо нашли доказе о израелским ратним злочинима

Амерички Стејт департмент саопштио је вечерас да засад није пронашао доказе о израелским ратним злочинима у Гази.

Заменик портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател рекао је да засад нема доказа за тврдње званичника Уједињених нација да је Израел починио ратне злочине у рату против Хамаса у Појасу Газе.

„Ово су уобичајни, интерни, усмерени процеси (утврђивања чињеница), али постоји ригорозан процес и нисмо дошли до тог закључка у овом конкретном случају, рекао је Пател.

21:54 Јеменски Хути лансирали серију пројектила ка јужном Израелу

Јеменски Хути саопштили су да су лансирали „серију балистичких пројектила“ за гађање „различитих осетљивих циљева“ у јужном Израелу, укључујући област града Еилата.

У посту на платформи Икс, некадашњем Твитеру, портпарол Јахја Сари тврди да су пројектили погодили своје мете.

Сари каже да ће Хути наставити да спроводе војне акције како би подржали „потлачени палестински народ“ све док „агресија Израела“ у Гази не престане.

Раније данас, Израел је саопштио да је систем противваздушне одбране успешно пресрео ракету дугог домета испаљену изнад Црвеног мора према Еилату.

20:31 ИДФ: Оборен пројектил изнад Црвеног мора који је ишао Еилату

Израелски систем противваздушне одбране пресрео је ракету испаљену ка Еилату, саопштио је портпарол израелске војске Данијел Хагари.

Пројектил је, како је додао, пресретнут изнад Црвеног мора.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари наводи да је систем противваздушне одбране великог домета пресрео ракету „земља – земља“, али нема извештаја о повређенима или штети у Израелу,

Прошле недеље, израелски систем противваздушне одбране је такође оборио балистички пројектил, који су проирански побуњеници јеменски Хути испалили на Еилат, најјужније израелско место.

Twitter embed code generator

20:10 Гранични прелаз Рафа поново отворен за ограничену евакуацију

Евакуације из Појаса Газе у Египат за носиоце страних пасоша и Палестинце којима је потребан медицински третман настављене су у четвртак преко прелаза Рафа након што су биле обустављене на један дан, рекли су египатски безбедносни и медицински извори.

Поласци из Рафе, паузирани су у среду због, како је амерички Стејт департмент назвао неодређеним безбедносним проблемом.

Али у четвртак су два извора рекла да је 695 власника страних пасоша и издржаваних лица, укључујући Египћане, могло да пређе.

Евакуације из Газе преко Рафе почеле су 1. новембра за око 7.000 власника страних пасоша, двојних држављана и издржаваних лица, као и ограниченог броја људи којима је потребна хитна медицинска помоћ.

У четвртак је 12 рањеника и 10 пратилаца ушло у Египат, саопштили су безбедносни и медицински извори.

Рафа је такође једина улазна тачка за хуманитарну помоћ која иде у Газу. У среду је 106 камиона који су превозили лекове за храну и воду прешло у Газу, чиме је укупан број камиона помоћи који су ушли од 21. октобра на 756, према Уједињеним нацијама.

У четвртак су три извора рекла да је ушло око 100 камиона.

Пре него што је избио рат у Гази 7. октобра, у Газу је дневно улазило у просеку више од 400 камиона који су превозили помоћ и друге залихе.

Званичници за помоћ кажу да је потребно најмање 100 камиона дневно да би се задовољиле растуће хуманитарне потребе и да су испоруке отежане гломазним системом инспекције и безбедносним изазовима у дистрибуцији помоћи.

19:15 WАФА: Израел гранатирао дечју болницу Ал Наср у Гази

Израелска војска гађала је дечју болницу Ал Наср у Гази артиљеријским гранатама, наневши озбиљну материјалну штету том објекту, саопштила је агенција WАФА.

У израелском нападу нису забележене људске жртве, преноси агенција WАФА.

Раније данас, Министарство здравља саопштило је да је 18 од 35 болница широм Газе престало са радом, док је 71 одсто установа примарне здравствене заштите затворено због несташице горива или израелског бомбардовања.

Министарство је навело да су лекари и даље принуђени да обављају операције без анестезије, укључујући рањене особе и жене које рађају царским резом.

18:58 Начелник ИДФ-а и директор безбедносне агенције обишли копнене снаге у Појасу Газе

Начелник генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ), генерал-потпуковник Херци Халеви, и директор безбедносне агенције Шин Бет, Ронен Бар, обишли су копнене снаге у Појасу Газе како би проценили ситуацију, саопштила је војска.

Халеви је поручио официрима да је главна снага коју војска има у рату „партнерство“, наводи се у саопштењу ИДФ-а.

„Гледам около и видим ИДФ, на сваком ћошку сви раде све само да будете што јачи. Наставите да се крећете напред, темељно и повећајте темпо. Ми смо уз вас“, рекао је Халеви.

Директор безбедносне агенције Ронен Бар поручио је припадницима копнених снага да израелска јавност и политички ешалон имају „огромно и невиђено поштовање“ за њихов рад.

18:37 Херцог: Нема значајне понуде Хамаса за ослобађање талаца

Израел није добио никакву значајну понуду од палестинске милитантне групе Хамас о споразуму о ослобађању талаца које држи у Појасу Газе, изјавио је председник Израела Исак Херцог за Ен-Би-Си, одбацујући извештаје да би договор могао бити близу.

„Не постоји прави предлог са Хамасове стране који би био одржив по овом питању. Иако постоји много људи који су трећа лица која шаљу оптимистичне поруке о томе, ја директно кажем: према мојим сазнањима, до сада нема стварних значајних информација које показују било какву стварну понуду“, рекао је Херцог.

Упитан да ли недостатак напретка у преговорима значи да је једина опција Израела да поврати таоце војно спасавање, он је рекао:

„Уопште не намеравам да улазим у то. Израел има на хиљаде званичника који раде на питању талаца. Радимо и на војним фронтовима и на свим другим фронтовима да их вратимо кући, рекао је Херцог.

Он је негирао и било какав раздор са САД због хуманитарних пауза у борбама, које би могле да буду део било каквог споразума, упркос пораста незадовољства у САД због израелског приступа Гази, јер број цивилних жртава расте.

Ен-Би-Си наводи да се САД јавно залажу за привремене паузе како би се омогућило да више помоћи стигне до палестинских цивила у Гази и како би се створило боље окружење за преговоре о таоцима, док из Израела тврде да неће пристати ни на какав прекид ватре без ослобађања талаца.

Херцог је рекао да му цивилне жртве „кидају срце“, али и да се израелска војска суочава са „немогућом динамиком“ док се бори против Хамасових снага које се крију у мрежи тунела испод цивилних подручја.

„Сваку мету (напада ИДФ) ручно бирају и проверавају правни стручњаци и стручњаци за безбедност“, рекао је Херцог, али није изнео детаља о томе.

17:34 Нетанјаху демантовао Белу кућу: Нема прекида ватре, борбе се настављају

Канцеларија израелског премијера Бенјамин Нетанјахуа одбацила је изјаву Беле куће у којој се каже да је Израел пристао на дневну четворочасовну хуманитарну паузу у северној Гази почевши од данас.

Канцеларија премијера издала је саопштење у којем се каже да се борбе ИДФ-а настављају“ и да неће бити никаквог прекида ватре без повратка талаца.

Борбе се настављају и неће бити прекида ватре без ослобађања наших заробљеника“, наводи се у саопштењу кабинета премијера.

Портпарол Беле куће Џон Кирби саопштио је раније данас да ће Израел од данас почети да примењује четворосатне паузе у борбама сваког дана у северном појасу Газе.

Додао је и да ће време прекида ватре бити објављено три сата раније.

„Израелци су нам рекли да неће бити војних операција у овим областима током трајања паузе и тај процес почиње данас“, додао је он.

Без обзира на то, пауза се спроводи сваког дана. У среду је продужена за један сат, а у четвртак трајала је шест сати због великог броја Палестинаца који су желели да напусте то подручје.

ИДФ процењује да је само у среду око 50.000 Палестинаца користило коридор да се упути према југу.

16:44 ИДФ: Уништена инфраструктура Хамаса у близини болнице у граду Газа

Према графикону који су објавиле Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), војне снаге те земље ушле су у један кварт у граду Газа у близини болнице Шифа, и уз помоћ тенкова успели да униште инфраструктуру палестинске милитнатне групе Хамас, која је наводно испод болнице изградила тунеле.

ИДФ тврди да су трупе пронашле обавештајне материјале, тунеле, фабрике за производњу оружја и позиције за лансирање противтенковских ракета.

Наводно је у том нападу ИДФ убила више од 50 оперативаца Хамаса.

Према ИДФ-у, у том кварту се налазе “стратешке“ локације Хамаса, укључујући штаб за обавештајну и противваздушну одбрану, канцеларије политичких бироа и полицијску станицу.

ИДФ тврди да се највећи Хамасов камп за обуку такође налази у тој четврти, заједно са другим војним положајима, фабрикама за производњу оружја и складиштима, командним центрима, канцеларијама Хамасових команданата и подземном инфраструктуром, и да је све то наводно уграђено у “срце цивилног становништва“.

“Ово је још један доказ да терористичка организација цинично користи становнике Појаса Газе као живи штит за своје убилачке терористичке активности“, наводи ИДФ.

16:32 Гардијан: Нетанијаху одбацио договор о петодневном примирју са Хамасом

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одбацио је споразум о петодневном прекиду ватре са палестинском милитантном групом Хамас у Гази у замену за ослобађање неких од талаца који се држе на тој територији, објавио је Гардијан, позивајући се на неименоване изворе.

Извори британског листа кажу да је Нетанјаху у потпуности одбацио споразум у првим преговорима након што је Хамас извео терористички напад на Израел 7. октобра и убио око 1.400 људи.

Преговори су настављени након што је Израел покренуо копнену офанзиву на Појас Газе 27. октобра, међутим Нетанијаху је поново заузео чврст став према предлозима који укључују прекиде ватре различитог трајања у замену за одређени број талаца.

Из кабинета израелског премијера засад нису коментарисали писање Гардијана.

15:53 Нова размена ватре на граници са Либаном

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су перативци Хезболаха лансирали више противтенковских пројектила и пуцали из малокалибарског оружја на положај ИД у области Метуле.

Наводе да снаге ИД сада нападају артиљеријом и тенковима изворе ватре

Указују да су погодиле два одељења противтенковских вођених ракета Хезболаха у јужном Либану, у близини војне базе Биранит и северне заједнице Јифтах.

У саопштењу се наводи и да су оперативци Хезболаха раније данас отворили ватру на беспилотну летелицу ИДФ-а изнад подручја планине Дов. Као одговор, друга летелица је погодила извор ватре, а артиљерија је гранатирала то подручје, наводи ИДФ.

У међувремену, противтенковска ракета је испаљена из јужног Либана на базу Мицпе Ади, у близини Маргалиота. ИДФ је навео да одговара артиљеријским гранатирањем. Нема података о евентуалним жртвама у нападу.

15:44 Снимци борбених дејстава Израелских одбрамбених снага у Гази

15:39 У Гази 18 од 35 болница престало с радом

Већина болница у Појасу Газе, односно 18 од 35, потпуно је престало са радом, саопштило је палестинско министарство здравља у Рамали на Западној обали.

Министарство здравља је навело да је 71 одсто свих установа примарне здравствене заштите затворено због оштећења или недостатка горива за генераторе електричне енергије, додајући да су болнице које су и даље отворене ограничене у ономе што могу да обезбеде и да постепено затварају своја одељења, преноси Си-Ен-Ен.

Медицински комплекс Ел Шифа, највећа медицинска установа у Гази, затворио је шест операционих сала “због неадекватности залиха, укључујући гориво“.

Америчка медицинска сестра из организације Лекари без граница, Емили Калахан, рекла је да је у Кан Јунису, граду у којем је радила усред рата пре него што је напустила Газу, живело око 35.000 интерно расељених особа.

“Било је деце са великим опекотинама на лицу, по врату, по свим удовима“, рекла је Калахан, наводећи да, како су болнице све преоптерећеније, пацијенти се брзо отпуштају у кампове који немају приступ текућој води.

Калахан је казала да у једном кампу има 50.000 људи и четири тоалета, као и да становници кампа имају приступ води на два сата сваких 12 сати.

14:37 Министарство у Гази: Број убијених Палестинаца попео се на 10.812

Број убијених Палестинаца у израелским нападима од почетка сукоба попео се на 10.812, укључујући 4.412 деце, саопштило је Министарство здравља у Гази.

14:09 Столтенберг: Цивили морају да буду заштићени, Иран и Хезболах да остану по страни

НАТО савезници подржавају „хуманитарне паузе“ у рату између Израела и Хамаса како би се омогућило да помоћ стигне у Газу, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Према његовим речима, међународно право мора да се поштује и цивили морају да буду заштићени у сукобу.

„Рат у Гази не сме да се претвори у велики регионални сукоб. Иран и Хезболах морају остати по страни ове борбе“, додао је Столтенберг.

13:43 Галант: У продуженом смо рату, морамо обезбедити нормалан живот Израелцима

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да је Израел у „продуженом рату“, као и да морају да обезбеде нормалан живот Израелцима.

„Морамо да решавамо ствари брзо, по цену да то не урадимо савршено“, рекао је Галант током састанка са комитетом за економију током ванредног стања, који укључује представнике владе и локалне званичнике.

Истакао је да је војни план био да се заустави ракетна паљба групе Хамас да би могао да се настави јавни и цивилни живот Израелаца у близини Појаса Газе.

Навео је да је копнена операција ИДФ-а у Гази „сузбија значајан део претње домаћем фронту“.

„Ракетна ватра Хамаса ових дана, углавном покушава да поремети рутину нормалног живота. Морамо се побринути да грађани буду сигурни, као и да им се омогући да имају непрекидну дневну рутину“, додао је Галант.

13:41 Шолц: Стидим се и огорчен сам због антисемитских инцидената у Немачкој

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је у берлинској синагоги Бет Цион на 85. годишњицу „Кристалне ноћи“, када је извршен велики погром над Јеврејима, да се стиди и да је огорчен због недавног таласа антисемитских инцидената у Немачкој, упозоравајући да Берлин неће толерисати мржњу против Јевреја.

„Сваки облик антисемитизма трује наше друштво“, рекао је Шолц, који је носио кипу, традиционалну јеврејску капу, како је уобичајено у синагоги за мушкарце.

12:01 Абас: Сваки израелски покушај поделе Газе је неприхватљив

Палестински председник Махмуд Абас изјавио је да је сваки потез израелских снага да поделе Газу на два дела неприхватљив и нагласио је да је та енклава саставни део Палестине.

Абас је имао одвојене телефонске разговоре с холандским премијером Марком Рутеом и аустралијским премијером Ентонијем Албанезеом, преноси палестинска новинска агенција ВАФА.

Током разговора с Рутеом, Абас је рекао да је недавна изјава израелске војске да су њене снаге поделиле Газу на два дела неприхватљива и да не постоји засебно политичко или безбедносно решење за Газу, јер је неодвојиви део палестинске државе.

Палестински лидер је нагласио неопходност имплементације политички легитимног решења заснованог на међународним стандардима за слободу, независност и суверенитет палестинског народа, преноси Анадолија.

Абас је и у разговору с Албанезеом нагласио хитну потребу да се „заустави масакр над палестинским народом у блокираном Појасу Газе“.

11:49 Министарство здравља: Седам Палестинаца страдало у Џенину

Најмање седам Палестинаца је убијено, а 13 је повређену у израелском нападу на град Џенин на Западној обали, саопштило је Министарство здравља у Гази, под контролом Хамасом.

Израелска војска саопштила је да спроводи „антитерористичке“ операције у Џенину, али није дала више детаља.

11:36 Штајех: Палестинцима је потребна међународна заштита

Палестинцима је потребна међународна заштита, изјавио је палестински премијер Мухамад Штајех на хуманитарној конференцији о Гази у Паризу.

Штајех је истакао је да се крши међународно хуманитарно право, људска права, те да се чине ратни злочини и додао да Израел не води рат против Хамаса, већ против свих Палестинаца.

Према његовим речима, палестинска патња траје 75 година и није почела 7. октобра.

11:10 ИДФ: Убијен командант ракетних јединица Хамаса

Израелска војска тврди да је убила Ибрахима Абу Магсиба, једног од команданта Хамаса, који је био одговоран за руковођење јединицама противтенковских вођених ракета те групе у централној Гази.

ИДФ, у заједничком саопштењу са безбедносном агенцијом Шин Бет, наводи да је Абу Магсиб управљао и извео бројна лансирања противтенковских ракета на израелске цивиле и војнике.

10:58 Грифитс: Сукоб у Гази могао би као пожар да се прошири регионом

Шеф УН за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс, учествујући на хуманитарној конференцији у Паризу, изјавио је да је сукоб у Гази „пожар“ који би могао да се прошири широм региона.

Према његовим речима, допуштање да се сукоб у Гази настави била би „травестија“.

„Уједињене нације не могу бити део једностраног предлога да се Палестинци гурну у такозване сигурне зоне“, рекао је Грифитс.

10:51 Комесар УН: Западна обала „кључа“

Филип Лазарини, генерални комесар Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРWА) изразио је забринутост због ризика од преливања сукоба у Гази, уз оцену да Западна обала „кључа“.

Напоменуо је и да постоји потреба за значајном и континуираном хуманитарном помоћи Гази, укључујући гориво.

Лазарини је истакао да је помоћ која долази преко Рафе неадекватна, додајући да треба отворити све прелазе у Гази.

10:43 Макрон: Цивили морају да буду заштићени, потребна „хуманитарна“ пауза у борбама

Француски председник Емануел Макрон изјавио да мора да дође „веома брзо“ до хуманитарне паузе у Гази, као и да земље морају да раде на прекиду ватре.

„Цивили морају бити заштићени. То је неопходно и о томе се не може преговарати. То је непосредна потреба“, рекао је Макрон на почетку конференције о Гази у Паризу.

09:53 Израел поново отвара коридор за евакуацију цивила са севера Газе

Израелска војска саопштила да је поново отворен коридор за евакуцију становништва са севера на југ Појаса Газе.

„Северна област Газе сматра се зоном жестоких борби. Време за евакуацију истиче“, наводи се у објави израелске војске.

09:10 Сирене за ваздушну опасност у Ашдоду

Упозорење на ваздушну опасност огласило се у приобалном граду Ашдоду у Израелу, јавља Тајмс ов Израел.

Засад нема извештаја о повређенима или штети.

08:24 Високе делегације преко 50 земаља о помоћи цивилима у Појасу Газе

Високи званичници западних и арапских земаља, Уједињених нација и невладиних организација у Паризу учествују на конференцији која разматра начине помоћи цивилима у Појасу Газе, преноси АП.

Француски председник Емануел Макрон, који је затражио од страна „хуманитарну паузу“ у рату, сазвао је конференцију са жељом да се позабави растућим потребама опкољене палестинске енклаве, које укључују храну, воду, струју и гориво, као и медицински материјал.

07:50 САД: Палестинске власти треба да управљају Газом

Сједињене Државе верују да палестинске власти треба да управљају Појасом Газе, изјавила је висока званичница Стејт департмента Барбара Лиф.

„Палестинске власти, као што сви знамо, једина су палестинска влада која је предвиђена споразумом из Осла. Какви год били њени недостаци, то је влада за Палестинце на Западној обали. Верујемо да на крају, палестинска воља и тежње морају бити средишњи део постконфликтне управе и безбедности у Појасу Газе“, рекла је Лиф, пред Одбором за спољне послове Представничког дома.

Додала  је да Стејт департмент „тренутно разматра сва ова питања“ и жели да започне те расправе што пре.

07:29 ИДФ: Заузето „кључно“ упориште Хамаса у Џабалији

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су трупе, после 10 сати борбе, заузеле „кључно“ упориште Хамаса, у западној Џабалији.

Израелска војска у саопштењу тврди да је током борби убијено на десетине терориста.

Истиче, такође, да је током протеклог дана извела нападе на „стотине циљева“ у Појасу Газе.

07:24 Тирк: Ратне злочине починили и Израел и Хамас, прелаз Рафа спасоносни пут

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк је, током обиласка граничног прелаза Рафа, који води ка Појасу Газе, упутио хитан апел за прекид ватре у тој палестинској енклави.

Тирк је рекао да је гранични прелаз Рафа „спасоносни пут“ за 2,3 милиона људи у Гази, али га је описао и као „неправедно и нечувено танку нит спаса“, преноси лондонски Гардијан.

Људи су и даље „веома рањиви“ у свим деловима Газе, рекао је Тирк, истичући да је „хитан хуманитарни императив“ да се дође до оних који су све угроженији у северним и централним делове појаса Газе.

Према његовим речима, од 7. октобра, када је избио сукоб Израела и Хамаса, ратне злочине починили и једни и други.

07:13 АП: Преговори о тродневном прекиду ватре у току

У току су преговори за постизање тродневног „хуманитарног“ прекида ватре у Гази између Израела и Хамаса, преноси Гардијан, позивајући се на агенцију АП.

Неименовани званичници из Египта и Уједињених нација, као и западни дипломата тврде да пауза подразумева и ослобађање десетак израелских талаца које држи Хамас.

Споразум би омогућио и улазак више помоћи и ограничене количине горива у Појас Газе.

Посредници споразума су Катар, Египат и Сједињене Државе, кажу званичници и дипломата.

Израелска војска тврди да је Хамас изгубио контролу на северу Појаса Газе, а министар Бени Ганц поручује да нема временског ограничења за копнену операцију.

У међувремену су шефови дипломатија земаља Г7 позвали на кратку паузу у борбама, ради допремања хуманитарне помоћи.

Међутим, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одговорио је да неће бити хуманитарне паузе у Појасу Газе док не буду ослобођени таоци Хамаса.

У исто време, либанска милиција Хезболах прети контраофанзивом.

И током јучерашњег дана палестински цивили су током четворочасовног периода који свакодневно поставља израелска војска, наставили да беже са севера на југ. Већина људи који се евакуишу су деца, старци и особе са инвалидитетом.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање 10.569 Палестинаца, укључујући 4.324 детета, убијено, а 26.457 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.

Извор:
НСПМ