Антонио Гутереш: Број убијених цивила у Гази показује да је нешто погрешно у вези са војним операцијама војске Израела против Хамаса

guteres

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш оценио је да број цивила убијених у Појасу Газе показује да је нешто „јасно погрешно“ у вези са војним операцијама војске Израела против палестинске милитантне организације Хамас на том густо насељеном подручју, преноси Ројтерс.

Израел је обећао да ће збрисати Хамас, који влада Појасом Газе, након што су његови наоружани припадници 7. октобра убили 1.400 људи и узели више од 240 талаца. еврејска држава је потом напала ову малу енклаву, у којој живи 2,3 милиона људи, из ваздуха, па ју је ставила под опсаду и сада је ушла у њу копненим снагама.

„Хамас је у прекршају кад узима људе за живе штитове. Али кад човек баци поглед на број цивила који су убијену у војним операцијама (израелских снага), има ту нечег што је јасно погрешно“, рекао је Гутереш агенцији Ројтерес.

Према подацима палестинских званичника, у Гази је од почетка рата убијено 10.569 људи од чега 40 одсто чине деца.

„Исто је тако важно натерати Израел да схвати да је противно његовим интересима да се сваки дан виђају ове ужасне слике драматичних хуманитарних потреба палестинског народа. То не помаже Израелу у смислу глобалног јавног мњења“, оценио је први човек УН.

Премда је оштро осудио Хамасов напад на Израел, Гутереш је рекао да је потребно „раздвојити Хамас као једну ствар, а палестински народ као другу“.

„Ако на том месту не направимо разлику, мислим да ће сама људскост изгубити своје значење“, рекао је Гутереш.

Он је упоредио број деце убијених у Гази са бројевима деце убијених у конфликтима широм света који се пријављују сваке године Савету безбедности УН, а у понедељак је изнео оцену да је Газа постала „дечје гробље“.

Према његовим речима, највише деце што погине у разним конфликтима не прелази стотине, док за само пар дана у Гази их је погинуло на хиљаде, „што значи да је такође нешто јасно погрешно у начину на који се војне опреације (израелске војске) изводе.“

Извор:
НСПМ