Активисти упали у хотел Метропол на панел о рудним ресурсима Србије. Спречавају да се скуп настави и скандирају „Рио Тинто марш из Србије“

metropol rio tinto

Представници Савеза еколошких огранизација Србије СЕОС који протестују збор организовања панела о рудним и минералним ресурсима Србије на којем учествују стране компаније упали су у хотел Метропол, где се он и одржава.

Окупљени спречавају да се скуп настави и скандирају „Рио Тинто марш из Србије“. Међу присутнима је и професор Ратко Ристић, који је кандидат за градоначелника Београда на листи покрета Двери и Заветника.

Он се обратио присутнима истичучићи да је данашњи догађај парадигма стања у нашој земљи.

„На КиМ имамо издају, а остатак Србије намењен је за продају. Ово није научни скуп него интересна групе коју чине министри и влада. Мењају законе ове земље и праве боље услове за стране мултинационалне рударске компаније. Ту су и амбасадори Канаде, Аустралије, Финске и Шведске. Питам се шта имају са српским минералним ресурсима, кад су далеко богатији минералним ресурсима од нас“, рекао је он.

Испред Хотела Метропол где је предвиђено одржавање панела претходно су представници Савеза еколошких огранизација Србије одржали конференцију за новинаре на којој је говорио Златко Кокановић из Горњих Недељица, који је истакао да су се окупили како би исказали неслагање са оваквим скуповима.

„Овакве скупове организује наша власт са страним амбасадорима и мултинационалним компанијама док нас грађане игноришу. Исти случај је и са научном заједницом која годинама указује на штетност пројекта који су у плану као и они који већ деценијама трују разне крајеве Србије. Ми немамо никакве информације осим оних које чујемо у промотивним спотовима компанија у медијима и на промотивним скуповима. Компаније са катастрофалном репутацијом које вршљају по Србији као да је то нечија приватна имовина док наша власт иде по свету и потписује све и свашта, а о томе не извештава домаћу јавност“, рекао је он.

Поручио је да се последице прљавих кинеских технологија виде и у студији Батута која, како је навео, каже да је број оболелих од рака у Бору и Мајданпеку за само три године пословања Зи Ђина порастао за 20 процената.

„Ми смо за стране компаније и ову власт само ресурс или број, а неки од нас и препрека коју неће моћи да прескоче или уклоне на путу остваривању њихових планова“, истакао је он.

Twitter embed code generator

У хотелу Метропол за данас је предвиђено одржавање стручне конференције затвореног типа рударских компанија, а иако су еколошке организације раније најавиле да ће домаћин панела бити министаркла рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, она није присустна на скупу. Еколошки активисти су се, након обраћања у хотелу Метропол, упутили испред Уставног суда.

Twitter embed code generator

Извор:
НСПМ