620. дан.рата у Украјини: Од последица експлозије гранате погинуо помоћник Валерија Залужног. Уништена два украјинска Бредлија на линији фронта

zzzz-tenkovi

Специјална војна операција у Украјини и Донбасу се наставља. Током викенда украјинске снаге ракетирале су бродоградилиште у Керчу. ПВО системи оборили су 13 од 15 крстарећих ракета. У нападу је оштећен брод.

Руске снаге спречиле су ротацију украјинских јединица на јужнодоњецком правцу. На аеродрому Дњепар уништено је складиште авионског наоружања.

20:03 06.11.2023

„У селу Чајки, 39-годишњи војник погинуо је код куће од последица непажљивог руковања муницијом. Његов 13-годишњи син је тешко рањен и хоспитализован“, саопштила је портпаролка Министарства унутрашњих послова Украјине Маријана Рева, преноси Украјинска правда.

У кући су током експлозије биле и супруга и ћерка погинулог. Према прелиминарним информацијама, оне нису повређене.

19:31 06.11.2023

Војници специјалних снага „Осман“, Оружаних снага Русије уништили су два америчка борбена возила Бредли на ораховском правцу.

На снимку се види како украјинска војска пребацује појачање на линију фронта. Два оклопна возила америчке производње крећу се преко поља према шуми.

Тада је једно од борбених возила погођено противтенковском ракетом. Друго је погођено на пар метара од првог.

14:17 06.11.2023

У читавој Украјини проглашена је узбуна за ваздушну опасност.

14:17 06.11.2023

У Вороњешкој области пронађена су и неутралисана два дрона, саопштио је губернатор области Александар Гусев.

12:22 06.11.2023

Већина земаља глобалног југа не гледа на Украјину као на глобални проблем, већ само као на регионални европски сукоб, проблем који Европска унија и Сједињене Америчке Државе морају саме да реше, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, говорећи на конференцији амбасадора земаља ЕУ.

Он је приметио да многи у Азији, Латинској Америци и Африци виде противречности у ставу Европске уније о сукобима на Блиском истоку и у Украјини.

„Решите то брзо, јер имамо губитке. И они користе сукоб на Блиском истоку да би истакли оно што виде као противречности у нашим ставовима или чак несугласице међу Европљанима“, рекао је Борељ.

Истовремено је упозорио европске дипломате да не супротстављају Запад са остатком света.

„Ми нисмо испостава западног света, ми смо чувари глобалних, заједничких вредности заснованих на Повељи УН“, истакао је Борељ.

Он је признао да ситуација у зони блискоисточног сукоба већ утиче на политику ЕУ према Украјини.

12:18 06.11.2023

Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:

– Оружане снаге Русије одбиле су шест напада Оружаних снага Украјине у Харковској области, непријатељ је на купјанском правцу изгубио готово 135 војника;

– Руски војници одбили су два напада на доњецком правцу, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 220 војника;

– Оружане снаге Русије спречиле су пет покушаја искрцавања украјинске војске на левој обали Дњепра на херсонском правцу, непријатељ је изгубио готово 130 војника;

– Оружане снаге Русије током протеклог дана обориле су две ракете хајмарс и 23 украјинска дрона;

– Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 100 људи на краснолиманском правцу;

– Оружане снаге Украјине су у току претходног дана изгубиле готово 115 војника на јужнодоњецком правцу;

– Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана готово 160 војника на запорошком правцу;

– Оружане снаге Русије одбиле су напад украјинских снага на подручју Работина.

09:56 06.11.2023

08:35 06.11.2023

У Оружаним снагама Украјине сматрају да пробој тенковима украјинске војске треба посматрати као нешто „из домена фантастике“, пише портал „Тајмс“, позивајући се на два украјинска официра која су прошла обуку у НАТО, истичући да су се научене тактике испоставиле као неефикасне против руских снага.

08:31 06.11.2023

Артиљерија Ваздушно-десантних снага Русије је помоћу хаубица Д-30 калибра 122 милиметра уништила командно-осматрачки пункт Оружаних снага Украјине на артјомовском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.

07:39 06.11.2023

Контраофанзива украјинских снага на Запорошком правцу потпуно је заустављена, рекао је губернатор Запорошке области Евгеније Балицки.

„Борбе које се сада воде код Работина, делимично код Шчербака и десно код Времјовска практично представљају агонију за украјински режим, пошто су снаге које се тамо налазе данас потпуно исцрпљене. А ако непријатељ тренутно напада, он напада малим снагама, јер су чете непотпуне“, оценио је губернатор за Спутњик.

Према његовим речима, планови Оружаних снага Украјине да дођу до Азовског мора и пресеку копнени коридор до Крима су пропали.

Он је изразио наду да ће у најскорије време Оружане снаге Русије ослободити Запорожје, што ће се, како је истакао, позитивно одразити на економију целе области.

07:31 06.11.2023

После ноћних експлозија оштећена је лучка инфраструктура Одесе, изјавила је за телевизију „Рада“ портпарол снага „Југ“ украјинске војске Наталија Гумењук.

„Погођена је лучка инфраструктура, то су складишта, специјална техника за утовар, а оштећени су и аутомобили са житом“, прецизирала је она.

Како преносе украјински медији, синоћ су град потресле експлозије. У Одеси и региону објављена је узбуна за ваздушни напад.

07:28 06.11.2023

У Николајевској области Украјине одјекнуле су експлозије, јављају украјински медији.

Претходно је у тој области објављена узбуна за ваздушну опасност.

07:28 06.11.2023

Руска артиљерија извела је нападе на области у којима су биле концентрисане украјинске снаге на краснолиманском правцу, саопштио је за начелник прес центра групе „Центар“ Александар Савчук.

„Руска артиљерија уништила је пет упоришних пунктова, као и више од 40 подручја концентрисања људства и непријатељске технике“, рекао је он.

Осим тога, у области Кремене на територији ЛНР, ПВО системи оборили су украјински дрон, додао је саговорник агенције.

Извор:
НСПМ