Рада Трајковић још једном о шиптарским изборима

rada taci haradinaj

Посланица Јединствене српске листе у нелегалној Скупштини Косова Рада Трајковић изјавила је да је у овом тренутку највећа храброст одлука да се изађе на локалне косовске изборе, да се изаберу најбољи који ће градити институцију Заједнице српских општина и тако омогућити опстанак Срба на том простору.

Рада Трајковић је за јагодинску телевизију Палма плус нагласила да Срби са Косова и Метохије немају другог избора осим да изађу на локалне косовске изборе 3. новембра.

„Након потписивања Бриселског споразума међународна заједница прати реализацију тих договора. Између осталог, ти договори подразумевају излазак Срба на локалне изборе, то јест легализацију и легитимизацију Срба на Косову и Метохији, кроз Заједницу српских општина“, рекла је Рада Трајковћ.

Она је додала да потпуно разуме Србе са севера Косова и Метохије којима је тешко да прихвате институције Приштине јер они и данас имају институције државе Србије.

Одзив Срба на северу биће уско повезан, истакла је Трајковићева, са имплементацијом техничког дела преговора јер они треба да одреде где ће, колико, како и који Срби радити унутар косовске полиције или шта ће бити са судијама који су у српском систему правосуђа.

„Ако људи виде да се доносе решења која ће им понудити опстанак на том простору они ће, сигурно, лакше прихватити излазак на изборе и легализацију тих институција. Ако та техничка питања не буду јасна и буду подразумевала одлазак Срба, јер не могу да обезбеде личну егзистенцију, то ће представљати велики проблем“, рекла је Трајковићева.

Она је истакла да скупштина на северу Косова неће имати будућност јер Србија неће моћи ни смети да је финансира и она ће се полако „отопити“, а у тој скупштини је велики број образованих и одговорних људи.

Посланица у нелегалној Скупштини Косова је нагласила да је важно да Београд схвати одговорност и направи јединствену листу која ће изабрати најбоље и најлојалније пројекте који су у функцији опстанка Срба, а ту пре свега мисли на пројекат изградње Заједнице српских општина.

„Ови избори, док конституишемо Заједницу српских општина, су јако важни. Када ми једном успоставимо институције Заједнице, онда неће бити проблем на следећим изборима да излазе људи са различитим политичким убеђењима“, казала је Трајковићева и додала да очекује од државног врха Србије да се посвете том проблему.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП