„СУТРА ЋЕ БИТИ КАСНО“: Иран позвао да се Израелу одузме нуклеарно оружје

pojas gaze

ИРАНСКИ министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан позвао је Савет безбедности УН и Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да предузму хитне мере за разоружање Израела.

– Изјава израелског министра да треба употребити атомску бомбу показује стварну неспособност режима да се супротстави отпору. Савет безбедности УН и Међународна агенција за атомску енергију морају да предузму хитне мере да разоружају овај варварски режим и режим апартхејда. Сутра ће бити касно. Потпуна одговорност за овај геноцид лежи на Белој кући – написао је Абдолахијан на друштвеној мрежи Икс, коментаришући речи крајње десничарског министра за наслеђе Амихаја Елијахуа који је изјавио да постоји могућност нуклеарног удара на Појас Газе.

Елијахуову изјаву осудило је и Министарство спољних послова Уједињених Арапских Емирата.

– УАЕ најоштрије осуђују срамне и неприхватљиве изјаве министра за наслеђе у израелској влади Амихаја Елијахуа у вези са бацањем нуклеарне бомбе на Појас Газе – наводи се у саопштењу.

УАЕ његове речи сматрају „подстицањем на озбиљна кршења међународног хуманитарног права и ратне злочине“, сматрају употребу нуклеарног оружја неприхватљивом и позивају на прекид ватре.

Извор:
НОВОСТИ