Министарство здравља у Гази: Од почетка рата у појасу Газе страдало 9.770 Палестинаца. Уједињене нације: У сукобма Израела и Хамаса погинуло 4.000 деце, док се 1.250 воде као нестала

gaza-izrael-mapa

Готово 4.000 деце погинуло је у Појасу Газе од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра, саопштиле су Уједињене нације, упозоравајући да је ситуација катастрофална за децу у том подручју.

Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је од почетка сукоба, 7. октобра страдало 9.770 Палестинаца.

Према тврдњама Министарства, у израелским нападима, од укупог броја, убијено је 4.800 деце у Појасу Газе.

Више од 40 одсто погинулих у Гази, после готово четири седмице рата, била су деца, саопштиле су УН, наводећи да је 3.900 деце погинуло, док се 1.250 воде као нестала, за које се претпоставља да су затрпана испод зграда срушених у бомбардовању.

„Жене, деца и новорођенчад у Гази несразмерно подносе терет месец дана борби на малој територији“, наводе агенције УН за подршку деци, женама, здравственим службама и палестинским избеглицама у заједничком саопштењу, пренео је „Гардијан“.

У периоду од 2008. године до септембра ове године укупно 859 дечака и девојчица убијено је у ваздушним нападима и борбама унутар Газе, а током последњих 29 дана у просеку је убијено 130 малишана дневно, навеле су УН. Истакнуто је да су међу најугроженијима бебе рођене током рата.

Процењује се да у Гази има 50.000 трудница, а због тога што је 14 болница и 45 клиника затворено, поједине жене морају да се порађају у склоништима, у својим куц́ама и на улицама, навеле су УН.

Упозорава се да су и породиље у болницама у опасности због тога што понестају залихе, а санитарни услови се погоршавају. УН су упозориле да је угрожено и 130 превремено рођених беба у инкубаторима.

Извор:
НСПМ