Небензја: Израел је окупатор, нема право на самоодбрану

nebenzja

Стални представник Русије при УН истакао је да Сједињене Државе покушавају да предводе Савет безбедности како би легитимизовале копнену операцију Израела у Појасу Газе, која би могла да доведе до сукоба у целом региону

Израел нема право на самоодбрану као окупаторска сила, а то потврђује закључак Међународног суда правде из 2004. године, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на ванредној седници Генералне скупштине о Палестини.

„Све што САД и њени савезници могу да ураде јесте да разговарају о наводном праву Израела на самоодбрану, иако као окупаторска сила нема то право, што је потврђено саветодавним мишљењем Међународног суда правде из 2004. Такво понашање Сједињених Држава и њихових сателита је лицемерно, јер у другим ситуацијама позивају на поштовање хуманитарног права, стварају истражне комисије, уводе санкције онима који силу заправо користе само као последње средство за заустављање деценија насиља“, казао је Небензја.

Нагласио је да Русија позива да се хитно заустави крвопролиће у палестинско-израелском сукобу како се криза не би проширила на цео Блиски исток.

„Позивамо зараћене стране да зауставе крвопролиће и пруже прилику посредницима да раде на дипломатском решењу, укључујући хитно ослобађање талаца. Пре или касније, тим путем ће се морати ићи. Питање је само колико ће невиних људи погинути за то време“, навео је представник РФ.

Борите се против терориста, не против цивила

Небензја је додао да Русија признаје право Израела да осигура своју безбедност и да то може бити у потпуности гарантовано само ако постоји праведно решење палестинског проблема на основу познатих резолуција Савета безбедности УН.

„Москва не ускраћује Израелу право да се бори против тероризма. Али борите се против терориста, а не против цивила“, поручио је.

Сједињене Државе покушавају да предводе Савет безбедности УН, како би легитимизовале копнену операцију Израела у Појасу Газе, која би могла да доведе до сукоба у целом региону, изјавио је стални представник Русије Василиј Небензја.

„Циљ наших америчких колега није само да скрену пажњу са неуспеха сопствене политике и пребаце одговорност са болне главе на здраву, њихов задатак је и да покушају да повуку Савет безбедности ка легитимисању копнене операције Израела у Гази“, навео је руски дипломата.

Руски дипломата је подсетио на ситуацију са зоном забрањених летова у Либији 2011. године, рекавши да Западу није било тешко да протумачи резолуцију Савета безбедности из 1973. у своју корист и покрене агресију против Либије, као и да Савет нема право да даје такве „бланш карте“.

Небензја је нагласио да би свеобухватна копнена операција у Појасу Газе могла постати не само огромна трагедија за становнике енклаве, већ и „вероватан окидач за раст сукоба у целом региону“.

„Изгледа да сви разумеју опасност од таквог сценарија. Само Вашингтон не жели да чује за то, који лицемерно покушава да промовише сопствену регионалну агенду, укључујући и кроз политизован нацрт резолуције Савета безбедности, који Русија и Кина нису усвојиле“, указао је.

Извор:
РТ