ЛАЈЕНОВА СРБИМА: Охридским споразумом признајете независно Косово

fon der lajen

Лајенова је прецизирала да Охридски споразум значи „де факто“ признање независности Косова.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем да „де факто признање Косова” заправо значи испуњавање обавеза из Охридског споразума, пише Данас.

Неопходна је нормализација између Србије и Косова, рекла је она, осудивши насилни напад у Бањској и додала да починиоци морају да одговарају.

За Србију је важно да подржи статут ЗСО, а да га Косово спроводи, навела је она и додала да мора да спроводи постојеће споразуме. Она је истакла да је дијалог у Бриселу једини пут до нормализације.

Упитана како се може тражити де факто признање Косова када пет чланица ЕУ не признају Косово ни де факто ни де јуре, председник ЕК је рекао да је реч о примени Охридског споразума, што подразумева признавање докумената и институција од стране Србије, уз оснивање ЗСО.

То ће, навела је она, отворити пут за нормализацију односа Србије и Косова и неопходан је предуслов за европски пут.

Она је рекла и да је рат у Украјини довео до великих промена и турбуленција и да је чињеница да је ЕУ тема проширења на врху дневног реда. Зато постоји замах, који треба искористити, овај процес је двостран у коме свако треба да „ради свој домаћи“.

Извор:
ПРАВДА