Маслачак: злата вредан лек

maslačakМаслачак (Тараацум оффицинале, Астерацеае) је веома распрострањена биљна врста, којој највише одговарају влажне ливаде. О употреби маслачка у лековите сврхе сведоче арапски медицински списи Разеса и Авицена, у којима се напомиње да се у лековите сврхе користе сви делови биљке када је у цвату, а најчешће корен.

Свеж биљни материјал маслачка је сав пун белог млечног сока. Када се осуши биљка изгуби три четвртине тежине. Осушени биљни делови су сложеног хемијског састава.

Маслачак садржи обиље горких супстанци које утичу на појачано лучење жучи, олакшава варење и чисти црева – Према препорукама немачке комисије, чији радови представљају основе савремене фитотерапије, примена препарата на бази корена и листа маслачка оправдана је код диспепсије, инфекција уринарног тракта, неких обољења јетре и жучне кесе, као и код губитка апетита.

У народној медицини маслачак има врло сличну примену. Углавном се користио код поремећаја протока жучи, упала уринарног система, диспепсије. Такође и против хемороида, код нерегулисаног протока крви кроз вене, гихта, реуматских обољења, екцема и других кожних обољења.

С обзиром на то да чај од маслачка има снажан диуретички ефекат (подстиче мокрење), може да се користи и као превентива бубрежног каменца. У кинеској народној медицини биљка маслачка се користи за лечење акутног запаљења дојки, уринарних обољења и изостанка лучења мајчиног млека, а у индијској још и за лечење хроничних чирева, туберкулозе, надутости, жутице и камена у жучној кеси. Примена производа на бази корена и листа маслачка контраиндикована код опструкције жучних путева, запаљења жучне кесе и илеуса.

Од нежељених дејстава производа на бази корена и биљке маслачка, највећи значај имају алергијске реакције које нису ретке. Оне се могу испољити као копривњача, контактни дерматитис па чак и као анафилакса. Маслачак се не препоручује нарочито онима који су алергични на полен амброзије, због могућности укрштене реакције. Некада употреба препарата и чаја на бази маслачка може да доведе до стомачних проблема јер ствара киселост у организму због стимулаторног деловања на сокове за варење.

Уочено је такође да истовремена примена маслачка са неким лековима као што је антибиотик ципрофлоксацин смањује његово лековито дејство. Уколико примена препарата и чаја маслачка није другачије прописана, уобичајена дневна доза корена маслачка је од 12 до 30 г или од 3 до 4 г сушених делова целе биљке.  Маслачак може да се користи и у исхрани, за шта су препоручљиви само млади надземни делови биљке, од којих се праве салата или вариво. Старије биљке су доста горке па се не препоручују за јело.

Салата од маслачка

maslačak2Млади листови маслачка, две ротквице, шака језгра ораха, маслиново уље, јабуково сирће и со. Листове маслачка оперите у хладној води, „исцепкајте“ и ставите у посуду. Додајте ротквице исецкане на колутиће, исецкане орахе, со, маслиново уље, јабуково сирће и промешајте.

Против камена у жучи

– 30 г корена маслачка

– 30 г водопије

– 20 г нане

Три кашике ове чајне мешавине попари се са пола литра кључале воде, поклопи и остави да одстоји два сата. Пије се на два сата по једна кашика.

Отежано мокрење

– 4 г целе биљке маслачка

– 30 г раставића

– 30 г ситнице

– 10 г кукурузне свиле

Три кашике ове чајне мешавине попари се са пола литра кључале воде, поклопи и остави да одстоји два сата. Пије се на два сата по једна кашика.

НАРОДНИ ЛЕК