Олаф Шолц, Емануел Макрон и Ђорђа Мелони: Косово да покрене процедуру за формирање Заједнице општина са српском већином, Србијa да испоручи де факто признање

trojka-brisel

У случају недостатка напретка у нормализацији односа, обе стране ризикују да изгубе важне прилике, навели су Шолц, Макрон и Мелонијева

Лидери Немачке, Француске и Италије данас су позвали Београд да испоручи фактичко признање независности Косова, а Приштину да покрене процедуру за формирање Заједнице општина са српском већином (ЗСО), наводећи да стране у супротном „ризикују да изгубе важне прилике“.

У заједничком саопштењу, објављеном на сајту немачког канцелара Олафа Шолца, троје лидера позива власти Србије и Косова да то учине ради „брзог напретка“ у примени Споразума о путу ка нормализацији, постигнутог 27. фебруара у Бриселу.

„У циљу брзог напретка у имплементацији, позивамо Косово да покрене процедуру за формирање Заједнице општина са српском већином на Косову, како је прописано у (новом, европском) нацрту Статута, а Србију да испоручи де факто признање. Формалности, укључујући оне које су повезане са усвајањем, не би требало да стоје на путу напретка у овом питању“, навели су лидери три најмоћније европске земље.

Шолц, председник Француске Емануел Макрон и италијанска премијерка Ђорђа Мелони наводе да би „фаза имплементације требало да напредује тако да обе стране испуњавају своје обавезе паралелно, корак по корак, у складу са принципом да обе стране треба нешто да ураде да би нешто добиле“.

„Фокус би сада требало да буде на пуној примени Споразума (о путу ка нормализацији), без предуслова или одлагања. Сада очекујемо да се Косово и Србија брзо договоре о детаљима у дијалогу уз посредство ЕУ. У случају недостатка напретка у нормализацији односа, обе стране ризикују да изгубе важне прилике“, навели су Шолц, Макрон и Мелони.

Они су поздравили ангажовање две стране у јучерашњим разговорима у Бриселу, наводећи да су „узели у обзир коментаре лидера Косова и Србије на европски предлог статута за оснивање Заједнице општина са српском већином на Косову и њихову изражену спремност да га примене“.

„Нацрт статута који смо представили и који у потпуности подржавамо обухвата модеран европски начин за решавање осетљивог питања заштите мањина у складу са најбољом европском праксом и стандардима, у оквиру параметара које су стране дефинисале“, наводи троје лидера.

Шолц, Макрон и Мелони су јуче, заједно шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, специјалним представником ЕУ за Западни Балкан Мирославом Лајчаком и председником Европског савета Шарлом Мишелом, одвојено разговарали у Бриселу са косовским премијером Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем.

Борељ је после разговора изјавио да договор лидера Србије и Косова није био могућ због предуслова сваке од страна који су за другу били неприхватљиви.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ