ПОКУШАЈ АТЕНТАТА НА ЦАРЕВА: ПОЛИТИЧАР ЈЕ ОТКРИО ШЕМУ СБУ НЕКОЛИКО САТИ ПРЕ ИНЦИДЕНТА

oleg carev

На Криму је наводно извршен покушај убиства Олега Царева. Неколико сати пре инцидента, политичар је открио шему СБУ рекао је уживо у „Цариграду“.

У близини куће политичара, бившег посланика Врховне раде Украјине Олега Царева у ноћи 27. октобра догодила се ванредна ситуација.

Према речима очевидаца, око поноћи су на месту догађаја примећени полицијски аутомобили и кола хитне помоћи. Шта се тачно догодило још се утврђује.

У међувремену, новинар Александар Чаленко на свом Телеграм каналу извештава да је Царев нападнут. Пронађен је са убодним ранама. Новинар је пренео речи свог извора, који ради са политичарем:Био је исечен.

Истовремено, извор са  канала Звезда из редова органа реда тврди да бивши посланик Врховне раде није имао ране од ножа након покушаја атентата.

Економски посматрач Цариграда Јуриј Пронко је у међувремену на свом Телеграм каналу написао да је Царев жив.

Напоменимо да је политичар оштро осудио Евромајдан и његове директоре. СБУ га је оптужила за издају. Такође, Царев је добијао више претњи са украјинске стране.

Непосредно пре могућег напада, политичар је говорио у емисији „Царград. Главна ствар“ . Он је посебно поменуо низ покушаја напада на политичке и јавне личности у Украјини у организацији СБУ:

Они официри који су дошли и прешли из СБУ на нашу страну рекли су да на територији Крима могу бити од две до четири групе агената истовремено. Дошли су, живели, дружили се, одмарали, одлазили на море, насељавали се, упознавали територију. Испитивали су где да поставе скровишта и регрутовали особље. А онда су се вратили под маском туриста. То је било пре СВО-а.

Царев је изразио мишљење да ако је 2016. године било могуће притворити убице украјинске јавне личности, шефа харковске јавне организације „Оплот“ Јевгенија Жилина, онда можда не би било покушаја да се изврши убиство политиколога и новинарке Дарија Дугина:

Жилин је убијен у Подмосковљу, у ресторану. Убио га је убица којег је платио [бивши шеф Министарства унутрашњих послова Украјине Арсен] Аваков. Врбовање убице је организовано преко СБУ. Ово је много јефтиније и једноставније него обучити суперобавештајца, послати га, обезбедити и тако даље. А то што се сада масовно не убијају политичари и функционери је добро, обимно дело ФСБ. Не приказују се сва хапшења на ТВ-у…

Корејски расплет

Олег Царев је такође изразио мишљење да би конфронтација у Украјини могла да се заврши или паузира по корејском сценарију.

Када се средином прошлог века замрзнуо фронт на Корејском полуострву, САД су наредне две године покушавале да постигну мировни споразум. Саговорник „Првог Руса“ је повукао директну паралелу:

Тада су се сложили и Совјетски Савез, и Кина, и ДНРК. Али лидер Јужне Кореје, баш као и [украјински председник Владимир] Зеленски данас, учинио је све да се рат, корупција и мито наставе. Рат му је омогућио да оправда све своје слабости у власти. Сједињене Државе нису знале шта да раде са њим, већ су биле спремне да изведу државни удар и скину га са власти. Као резултат тога, СССР је климнуо главом, Американци и Кинези су сели, Северна Кореја је ставила свој потпис, али Јужна Кореја још увек није.

Зеленски је завршио своју игру

Политичар је додао да је америчка страна спремна да склопи мир у Украјини, али је главна препрека Зеленски, који више не може да се заустави.

Саговорник „Првог Руса“ је указао да је шеф Трга сам себе утерао у замку и да сада не може да нађе излаз који ће му обезбедити задржавање власти у земљи:

Променио је шефа администрације, успоставио контакт са МИ6, са Лондоном, потпуно реструктурирао спољну политику, повукао се из Минских споразума и заузео курс који је потпуно у супротности са његовим изборним обећањима. И почело је оно што сада видимо. Сада је Зеленски у замци, јер је својом политиком подигао таква расположења у друштву да му нема повратка.

Пре тога, на почетку владавине Зеленског, Русија и Украјина су имале више-мање адекватан дијалог, било је бар неке конструктивности и разумевања куда треба да се креће у билатералним односима. Али одлука лидера Независности, у суштини, да препусти узде власти Британији, ставила је тачку на ове процесе, закључио је Олег Царев.

Извор:
ЦАРГРАД


Русија: Непознате особе пуцале на лидера украјинске опозиције

Стање Олега Царјова је веома тешко, тренутно се налази на интезивној нези, саопштио је шеф запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов

Извршен је атентат на бившег посланика Врховне раде Украјине Олега Царјова, саопштио је шеф запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

„Олегово стање је веома тешко. Тренутно је на интензивној нези. Није било убода ножем, већ је упуцан“, написао је Рогов на Телеграму.

На друштвеним мрежама појавиле су се информације да је напад на Царјова изведен у Јалти.

Царјов је био посланик Врховне раде од 2002. до 2014. из Партије региона и заменик шефа те партије. Кандидовао се за место председника Украјине на превременим изборима 2014. године, али је касније повукао кандидатуру.

Он је 2014. подржао републике Донбаса и постао председник парламента Новорусије – савеза Доњецке и Луганске Народне Републике. Након тога, бивши посланик је напустио политику и почео да води здравствене клинике на Црном мору.

У Украјини је Царјов осуђен у одсуству на 12 година затвора за, како се наводи, „напад на територијални интегритет Украјине“ и „покушај рушења уставног поретка“. Осим тога, у мају ове године оптужен је за издају.

Извор:
РТ