Суд је захтевао да УПЦ напусти просторије Јелецког манастира

Јелецки манастир УПЦ у Чернигову

Јелецки манастир УПЦ у Чернигову

Привредни суд је наложио УПЦ да напусти просторије Јелецког манастира у Чернигову.

Привредни суд Черниговске области је 26. октобра 2023. године указао на незаконитост присуства Украјинске православне цркве у просторијама Јелецког манастира. Ово је саопштила прес служба Министарства културе.

Тако је суд одбацио тужбени захтев Черниговске епархије УПЦ, чији су адвокати инсистирали да се уговор о бесплатном коришћењу манастира призна као обновљен.

Министарство културе је навело да се на територији манастира налазе Успенски сабор, северне келије, источне келије, југозападне келије и зидови са капијама.

„Управа Черниговске епархије УПЦ од 15. септембра 2021. године до данас, незаконито, без икаквог правног основа, користи државну имовину – просторије архитектонског споменика националног значаја – Јелецки манастир“, саопштило је одељење.

У коментару СПЖ, секретар Черниговске епархије о. Игор је раније изјавио да су власти понудиле УПЦ да закључи нове уговоре о коришћењу Јелецког манастира. Међутим, према његовим речима, нови услови су предвиђали веома висок трошак закупа, који епархија није могла да плати.

У Јелецком манастиру живи више од 40 сестара, од којих су неке везане за кревет, а две трећине су особе старије од 80 година.

Како је саопштио СПЖ, снаге безбедности блокирале су манастир и две катедрале УПЦ у Чернигову.

Извор:
САВЕЗ ПРАВОСЛАВНИХ ЖУРНАЛИСТА