РТ: Украјински нацистички ветеран стављен је на руску потерницу

zelensky

Москва тражи хапшење 98-годишњака због наводног истребљења совјетских Јевреја и Пољака током Другог светског рата

Руско Министарство унутрашњих послова ставило је Јарослава Хунку, старијег канадско-украјинског нацистичког ветерана, у своју званичну базу података о траженим особама, објавило је у уторак више медија.

Хункино појављивање у Доњем дому канадског парламента прошлог месеца изазвало је велики скандал, када су му посланици, као и премијер Џастин Трудо и председник Украјине Володимир Зеленски, аплаудирали.
Тадашњи говорник Ентони Рота описао је 98-годишњака као „канадског хероја“ који се „борио против Руса“ током Другог светског рата. Хунка се добровољно пријавио да се придружи 14. Вафен СС гренадирској дивизији.
Руска база података не даје детаље злочина због којих се Хунка тражи, већ само наводи његов датум и место рођења: 13. април 1925. и село „Улман, Пољска“, наводи се у извештајима. Место се заправо зове Урман и налази се у украјинској Тернопољској области, која је била део Друге Пољске Републике у време Хункиног рођења.
Руски Истражни комитет је прошле недеље оптужио Хунку за геноцид, тврдећи да архивска документа служе као доказ да су он и његове колеге припадници СС Галиције убили најмање 500 цивила између 23. и 28. фебруара 1944. године.
Наводни злочини су се догодили у селу Гута Пењатскаја, у садашњој украјинској области Лавов. Украјински националисти су убијали своје жртве, укључујући Пољаке и Јевреје, са циљем етничког чишћења тог подручја, што је било у складу са нацистичком идеологијом, саопштио је Истражни комитет.
Неки пољски званичници су раније позвали владу да тражи Хункино изручење ради суђења.
Отава се извинила што је ‘славила’ Хунку након што су јеврејске организације истакле његову прошлу оданост. Рота се повукао са своје функције, прихватајући пуну одговорност за скандал.
Извор:
ВОСТОК