МЕДВЕДЕВ ПОРУЧИО ЧЕШКОЈ: Вратите Судетску област Немачкој

Dmitri_Medvedev

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући речи чешког министра спољних послова Јана Липавског да помоћ ЕУ треба да помогне да се Крим врати Кијеву, рекао је да ако Чешка жели правду по нацистичким обрасцима, онда је потребно да се тамо одлучи да Немачкој врати Судете.

Претходно је чешки министар спољних послова Јан Липавски на самиту Кримске платформе у Прагу рекао да политика ЕУ и свих „демократских земаља“ треба да буде враћање територијалног интегритета Украјине до граница из 1991. године, укључујући Крим. Према речима Липавског, Крим је кључ за окончање руских амбиција у Европи.

„Овако мисли такозвани министар спољних послова Чешке Републике, а управо такво мишљење је изнео на демонском бандеровском скупу који се одржава у његовој земљи. Заиста, храбри, али људи без мозга. Односно, хоћете правду по нацистичким обрасцима? Онда донесите одлуку тамо, у Чешкој, да вратите Судете Немцима и обновите Судетску област“, написао је Медведев на друштвеној мрежи Икс.

Настао на иницијативу Кијева и први пут одржан 2021. године, самит „Кримска платформа”, на којем се, између осталог, разговарало о начинима да Кијеву врати контролу над Кримом, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је назвао скупом на којем Запад негује „неонацистичка, расистичка осећања модерне украјинске владе“.

Према речима прес-секретара руског председника Дмитрија Пескова, овај сусрет је крајње непријатељски догађај према Русији.

Извор:
ПРАВДА