МЕТОХИЈА ЗАБРАЊЕНА РЕЧ У ХАГУ: Суд за злочине тзв. ОВК на основу пријаве Албанаца укинуо званичан назив покрајине

hag

ПОГРЕШИЛИ смо и нећемо више – овако се Тужилаштво Специјалног суда за злочине на тзв. Косову, са седиштем у Хагу, уплело и покушало да се извуче из потпуно апсурдне ситуације, дозвољавајући да им један од позваних на информативни разговор држи лекције о томе да ли се правилно каже „Косово“ или „Косово и Метохија“.

Овај случај догодио се када се Сефер Гоџули увредио, јер је један од двојице службеника Тужилаштва, читајући документ, изговорио Косово и Метохија. То је био повод да се обрати омбудсману суда Пјетру Спери, који је надлежан за заштиту права свих који су под капом ове институције. Саслушани Гоџули је навео да је „употреба наведеног израза за републику Косово изузетно увредљива, јер се у Србији тај израз користи када се о републици Косово говори на погрдан начин“. Из Тужилаштва је стигао одговор да је „израз Косово и Метохија коришћен грешком“, да се неће поновити, те је тако Метохија практично забрањена у судском речнику!

Случај је закључен тако што је омбдусман одлучио да одбије притужбу, јер се Тужилаштво обавезало да неће користити „Косово и Метохија“.

– Тужилаштво је истакло да тај израз не користи у својој редовној пракси, формуларима и документима про форма. Обавестило је омбудсмана да је након тог информативног разговора предузело више корака да би утврдило како је дошло до те грешке и спречило да се она понови. Поред тога, запослени су додатно упућени у подтекст тог израза – наводи се у извештају омбдусмана о овом случају.

Назив јужне покрајине, Косово и Метохија, налази се у Уставу Србије и Албанци стално покушавају да уклоне „Метохију“. Од 2012. године, власти у Приштини су забраниле и регистрацију партија које у свом називу имају реч Метохија са образложењем да је то „супротно уставу Косова“.

Када се 2020. године појавила фотографија са разговора председника Србије Александра Вучића са комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархељијем, на којој се у позадини види књига „Хришћанско наслеђе Косова и Метохије“ на енглеском језику, Приштина је то назвала дипломатским скандалом, а осудама се прикључила и известилац за тзв.- Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон.

Метохија, која у преводу значи „земља под управом манастира“ и потиче од грчке речи – метох, Албанцима боде очи из два разлога. Прво, јер је део званичног имена српске јужне покрајине, а друго јер је симбол вековног српског, православног, хришћанском наслеђа на том простору. Годинама уназад, а и последњих дана, Албанци покушавају да кривотворе историју, а један од метода им је и покушај да све споменике српске православне културе представе као своје и да избришу траг постојања Срба на КиМ.

Простор од Пећи до Призрена се географски назива Метохија управо због бројних манастирских метоха кои су се овде налазили у средњем веку, а посебно у периоду од 12. до 15. века и пада под Османско царство. Дечанска метохија и њене међе се детаљно помињу у Дечанској оснивачкој повељи краља Стефана Дечанског 1330. године и протезала се чак и на просторе данашње северне Албаније и простор око Плавског језера у Црној Гори.

Писмо за Америку и ЕУ
ПОДНОСИЛАЦ притужбе Гоџули је тражио да Тужилаштво одмах престане да користи термин „Косово и Метохија“ и да се службеници Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва едукују о етимологији тог израза и зашто се он сматра погрдним. Он је поред тога тражио да се писмено објашњење о томе зашто је тај израз коришћен достави њему, Европском парламенту и Стејт департменту САД. Захтев о слању епилога случаја на ове адресе је одбијен.
– Тужилаштво је независно у вршењу својих дужности и нема правног основа да се од тужилаштва захтева да подноси извештаје разним спољашњим политичким телима, како се тражи у притужби – наводи се у извештају омбдусмана.

Извор:
НОВОСТИ