Начелник генералштаба ИДФ признао одлагање офанзиве; Пуштени талац: Хамас нас третирао добро

gaza

Израел не доводи у питање инвазију на Појас Газе

Док се хуманитарна ситуација у Појасу Газе погоршава, начелник генералштаба израелске војске је поручио да су спремни за копнену инвазију и да ће уништити Хамас.

Израелска војска (ИДФ) гађала је наводну мету Хамаса у избегличком кампу у Гази убивши и ранивши том приликом, како саопштава палестинско Министарство здравља, десетине људи.

У међувремену, амерички председник Џозеф Бајден позвао је на обезбеђивање континуиране хуманитарне помоћи.

Све најновије вести из Појаса Газе пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 24. окт 2023 • 16:44

    16:44

    Палестински министар здравља: У три болнице у Гази нестало гориво за агрегате

    Палестински министар здравља Маи ел Каила рекао је у уторак да су три болнице у Појасу Газе ван погона јер су остале без горива за рад агрегата који их напајају струјом.

    Ел Каила је рекао на конференцији за новинаре у Рамали на окупираној Западној обали да постоји хитна потреба да се успостави безбедан коридор за премештање повређених и тешко болесних људи на лечење у египатске болнице, преноси Ројтерс.

  • 16:38

    Ракетни бараж погодио регион Тел Авива трећи пут у неколико сати

    Масивна баражна ракетна паљба погодила је данас регион Тел Авива трећи пут у неколико сати, а сирене се оглашавају широм региона око тог града.

    Погођене су и области источно од града око аеродрома Бен Гурион, као и места на северу и југу, пренео је „Тајмс оф Израел“.

    Како се наводи, једна ракета испаљена из Газе можда је пала код насеља Алфеи Менаше на Западној обали, североисточно од Тел Авива.

    Саопштено је и да у нападу нема повређених.

    Одговорност за ранија лансирања преузимао је Хамас, који се засад није огласио о новом нападу.

  • 16:34

    Израелске снаге тврде да су убиле три висока војна официра Хамаса

    Израелске снаге су у уторак гађале и наводно убиле три висока војна официра Хамаса, саопштила је израелска војска.

    Израелска војска, коју је водио Шин Бет, убила је заменике команданта Хамасових батаљона Шати и Шеик Радван. Халил Мехјез и Калил Тетри су погинули у циљаним ваздушним нападима, тврди се у саопштењу, преноси „Џерузалем пост“.

    Поред тога, ИД је наводно убио и Абеда ел Рахмана, заменика команданта Хамасовог батаљона Нусеират, који је учествовао у масовној инфилтрацији 7. октобра.

  • 16:31

    Прва испорука кључних медицинских потрепштина стигла је у Газу усред хуманитарне кризе

    Камион прве помоћи натоварен кључним медицинским залихама стигао је до Насеровог медицинског комплекса у Кан Јунису у понедељак усред текуће хуманитарне кризе у појасу Газе.

    На снимку се види како радници истоварују кључну медицинску помоћ коју пружа Светска здравствена организација.

  • 16:28

    Званичник Хамаса апелује на арапске земље и УН да зауставе израелски напад на Газу

    Званичник Хамаса Осама Хамдан позвао је арапске, муслиманске земље и УН да покушају да зауставе израелски напад на Газу, на конференцији за новинаре одржаној у уторак у Бејруту.

    Хамдан је такође позвао арапске земље да прекину сваку нормализацију дипломатских односа са Израелом, преноси Ројтерс.

    Званичник је позвао на отварање прелаза за хуманитарну помоћ и омогућавање да гориво, помоћ и опрема за уклањање рушевина доспеју у Газу.

  • 16:16

    Хагари: Израелска војска спремна за следећу фазу рата

    Портпарол израелске војске Данијел Хагари изјавио је данас да је израелска војска спремна и одлучна за следећу фазу рата и да чека политичке инструкције.

    Хагари је рекао да Израел учи из америчког искуства на Блиском истоку, али да је њихов рат на њиховим границама, а не хиљадама километара од Израела и додао да очекује да ће се борбе водити недељама, пренео је Ројтерс.

    Хагари је рекао да Египат игра кључну улогу у преговорима за ослобађање талаца из Газе, што је, како је рекао, приоритет за Израел.

  • 16:06

    Француски званичник: Тешко извести операцију у Гази уз поштовање хуманитарног права

    Извор из француске председничке палате рекао је у уторак да постоји став да ће бити „тешко извести“ копнену операцију у Гази „уз поштовање“ међународног хуманитарног права.

    „С наше стране, верујемо да ће такву операцију бити тешко извести уз поштовање међународног хуманитарног права“, упозорио је извор, преноси Си-Ен-Ен.

    Израел ће морати да понуди регионалним партнерима више детаља о својим војним и политичким плановима у Гази како би обезбедио ширу сарадњу у борби против Хамаса, рекао је извор из француске председничке палате.

    „Ако желите да сарађујете са земљама у региону, морате им представити крајњи циљ“, рекао је извор, додајући да је партнерима потребна идеју о „времену, изводљивости и реалности“ војне операције у Гази.

  • 16:03

    Палестинци извлаче дечака из рушевина након израелског удара на Газу
  • 16:00

    Ердоган с Путином: Ћутање Запада погоршава хуманитарну кризу у Гази

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас председнику Русије Владимиру Путину у телефонском разговору да ћутање западних земаља погоршава хуманитарну кризу у Гази, саопштила је Ердоганова канцеларија.

    У саопштењу се наводи да је Ердоган казао Путину да се дивљаштво према палестинским земљама продубљује и да се стално убијају цивили, пренео је Ројтерс.

    Он је поновио да ће Анкара наставити да ради на постизању мира у региону, додаје се у саопштењу.

  • 15:51

    ИДФ тврди да је погодила „терористичку ћелију“ у Либану

    ИДФ је у саопштењу објављеном на друштвеним мрежама да је погодила „терористичку ћелију“ у Либану.

    Додаје се да нема повређених у противтенковском ракетном нападу из Либана на област у близини граничног кибуца Манара.

    Одвојено се наводи да су израелски војни авиони напали „терористичку ћелију“ на либанској територији у близини области Хар Дов и „уништили оружје које је користила ћелија.“

    Војска каже да је гранатирала и извор противтенковске ватре према Манари.

     

Извор:
РТ