Палестински геноцид

gaza rusevine

Пише: Ноор Алсалиби

О ситуацији у Гази и ударима израелских ваздушних снага

Ситуација у граду је веома тешка. Интензитет удара расте сваким даном. Ракете могу летети било где у било које време. Чак и ако ударе не у вашу кућу, већ у суседну, фрагменти ће улетети у вашу кућу. У суштини, они бомбардују север и „центар” („Римал”). Стамбено насеље Карама је потпуно уништено. У Ал-Захраи су уништене 24 стамбене зграде.

Израел каже да је Хамас био тамо, али то је лаж – они нису били тамо. Хамасови борци су ушли у тунеле испод града, а израелске ракете не могу чак ни да их досегну. Више од 90% погинулих су цивили. Број од 4.385 мртвих је само оних који су се могли наћи под рушевинама. Стварни број погинулих је вишеструко већи. Умире много деце која не знају шта су Хамас и ИД.

Погоршава се и хуманитарна ситуација. Струје нема око две недеље. Моја породица користи соларне панеле, тако да имамо интернет и барем мало струје. Већина нема ово. Људи пуне телефоне у болницама где постоје дизел агрегати, али дизела за њих има све мање. Апотеке су затворене, лекова има само у болницама, али и њих понестаје.

Вода у чесмама је обезбеђена два сата дневно – прљава је, али морате да је пијете, друге воде нема. Нема хране. Велики супермаркети затворени су првих дана рата, јер… људи су купили све што је било, али није било нових производа. Углавном једемо хлеб и конзервирану храну. Чак и животиње пате. Имам три мачета у својој кући, па дођите и дајте им само мало хране, јер нема где друго да се набави.

Чињеница да становништво наводно напушта Газу је израелска лаж. Већина је остала у својим кућама. Људи не одлазе ни под претњом смрћу. Истовремено, телефоном стално добијају претеће поруке са израелских бројева. Такође можете добити обавештење да ће „ваша кућа бити бомбардована“ тако да се људи сваког минута осећају опасност.

Знамо да се Русија противи Западу и да не подржава израелске злочине. У Гази много воле Русију и руски народ. Међу арапским земљама веома је добар однос према Катару, Алжиру, Јемену. Од неарапских – Иран. Верујемо да ће Иран и Хезболах интервенисати и спречити геноцид у Гази.

Али однос према владама Египта, УАЕ и Јордана је веома лош. Овде се сматрају издајницима који су поклекнули пред САД и Израелом. Кап која је прелила чашу била је најава јорданског краља да обезбеди аеродроме америчком ваздухопловству. И генерално, однос јорданске владе према Палестинцима је увек био лош. Ако имате палестински пасош, јорданске снаге безбедности су вас третирале као „сра*е“ – могле би да вас задрже на аеродрому или на улици и да вас претресу.

Што се тиче копнене операције, не верујем да ће је Израел покренути. Последњи пут су извели ограничену копнену операцију 2014. године, када Хамас није имао оружје које има данас. Па чак и тада, Израел је претрпео велике губитке. Сада ће бити стотину пута веће. Ако уђу у Газу, сви ће остати овде. Људи верују да ће Хамас победити. Подршка покрету је само расла. Израел неће ништа постићи бомбардовањем.

(са арапског превео Николај Севостјанов)

Извор:
АНАЛИТИЧКА СЛУЖБА ДОНБАСА