Одржан протест подршке народу Палестине у Београду

podrska-palestini-Bg

Протест за подршку народу Палестине одржан је данас на Тргу републике у Београду, а организован је од стране организације „Подршка народу Палестине из Србије” заједно са палестинском дијаспором у Србији и Друштвом српско-палестинског пријатељства. Амбасадор Палестине у Србији Мухамед Ал Намур поручио је окупљенима да палестинком народу значи подршка.

„Палестински народ је слободан народ као што је српски народ. Палестина је наша домовина, ми смо већ 12.000 година тамо, нисмо дошљаци, ми смо староседеоци”, истакао је Ал Намур. Ал Намур је навео да 2,5 милиона палестинских становника живи у Гази на 350 километара квадратних. „То је као пола Београда, замислите број од 2,5 милиона на том простору. Око њих је израелска војска која држи границу и зид висине од девет метара, који иде толико и испод земље”, указао је Ал Намур.

Навео је да је током јутра бомбардована пијаца у Појасу Газе где је убијено 29 људи међу којима, према речима Ал Намура, има жена и деце. „Ми имамо доста пријатеља и рођака у Палестини. Они када ухвате интернет напишу ‘за сад сам жив, али после секунд не знам’. Замислите у каквој ситуацији људи живе, немају склониште”, рекао је Ал Намур.

Повод протеста је израелско бомбардовање цивила и цивилне инфраструктуре у појасу Газе, која укључује болнице, школе, кампове за избеглице Уједињених нација, стамбене зграде, али и колоне камиона којима су се цивили превозили.

Присутни су се окупили на Тргу републике како би изразили солидарност са народом Палестине, са захтевом да се обустави бомбардовање које ускраћује приступ водоснабдевању, електричној енергији, храни, лековима и осталим намирницама становницима Газе, преноси Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА