СЗО: Угрожено 130 превремено рођених беба у Гази, лекари лече оне који имају веће шансе

After Israeli strike, four-year-old Gazan only survivor from family of fourteen

Најмање 130 превремено рођених беба је у „великој опасности“ због несташице горива у болницама у појасу Газе, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

Бебе су у шест неонаталних јединица, навела је организација Медицинска помоћ за Палестинце, а лекари упозоравају да им прети непосредна опасност ако гориво не стигне ускоро до болница.

СЗО је у саопштењу за АП позвала на „хитан и одрживи“ приступ гориву у Гази како би се омогућило да раде здравствене установе.

Мелани Вард, извршна директорка организације за помоћ, позвала је светске лидере да изврше притисак на Израел да се допусти испорука горива у Газу.

„Свет не може једноставно да гледа док се бебе убијају опсадом Газе. Ако се нешто не предузме то је смртна казна за те бебе“, рекла је Мелани Вард.

Болнице у Гази су препуне рањених у рату између Израела и Хамаса изазваног изненадним нападима милитаната на јужну израелску територију 7. октобра.

Доктор Гасан Абу Сита, који ради са организацијом Лекари без граница, рекао је да генератори у болницима престају да раде све чешће и да недостају завоји и лекови, поред осталог.

Он је у изјави за АП подсетио да је око 14.000 пацијената тешко рањено.

Озбиљан недостатак опреме, укључујући респираторе, приморава лекаре да лече оне чији се животи сигурно могу спасити, а не озбиљне случајеве којима је потребна комплексна брига, рекао је доктор Мухамед Кандил који ради у болници Насер у Кан Јунису.

Многа одељења у болници су у мраку јер се струја штеди само за одељења у којима су тешки пацијенти.

СЗО је саопштила да је Министарство здравља у Гази објавило да је дневна потрошња медицинских залиха у рату једнака месечној пре рата.

Како је наведено, непосредна катастрофа јавног здравља прети у Гази где је становништво масовно расељено, где су склоништа пуна и водовод и канализација оштећени.

Извор:
НСПМ