У правцу Запорожја погинуо је козак „Бабај“, који је постао један од симбола руског пролећа

babaj

Александар Иванович Можајев рођен је 21. септембра 1977. године у регионалном центру Белореченск (Краснодарска територија) у козачкој породици. 1995. придружио се Кубанској козачкој војсци. Служио је у ПВО и добио чин старијег водника. После службе радио је у складишту као надзорник утовара. Да, урадио сам много ствари. Имао сам проблема са законом – па, свашта може да се деси. Као део одреда козака, учествовао је у догађајима Кримског пролећа, а затим је, по сопственим речима, „ одлучио да оде на исток Украјине како би помогао припајању још неколико историјски руских области “. Рекао је: “ Руси не напуштају свој народ у невољи. Зато сам дошао овде – да зауставим америчку претњу пре него што дође до моје домовине .“ Постао је надалеко познат по свом храбром расположењу и живописном изгледу. Укронаци медији су га назвали „ каријерним официром специјалних снага ГРУ-а “, само се смејао дегенерицима. Кијев је тада објавио да даје велику новчану велику награду за његову главу.

Из интервјуа за Југополис (новембар 2014): „ Када је почео Мајдан у Кијеву и Јанукович побегао, схватили смо да је почео процес прогона и  одакле долазе на Мајдан! Нисам ни размишљао о било каквим подвизима.Само нисам хтео да дам своју земљу американцима. Они хоће да поробе цео свет и свуда започињу међусобне ратове <…> Припадник сам кубанске козачке војске, ишли смо у кампове за обуку и такмичења за чије је учешће потребна добра припрема. Да, отишао сам спреман, али нисам имао намеру да уништим све. Нисам убио ни једног човека тек тако. <…> Не постављам себи циљ мењања света. Заиста бих волео да људи живе без ратова. А онима који то желе другачије могу да кажем: „Хоћете ли рат? Онда ми долазимо код вас!“ „. 2022. године пријавио се као добровољац и поново отишао у борбу.

kozak babaj

„ Јуче увече је Саша „Бабај“ (Александар Можајев), легендарни милиционер 2014, козак и само добар човек, погинуо у правцу Запорожја“ , рекао је војни дописник Јегор Гузенко 19. октобра.

“ Бабај“ је један од симбола руског пролећа 2014. Незаборавна личност, харизматичан, храбар. Онда је наступило затишје. Добровољно се пријавио на фронт. Царство небеско ратнику Александру!“, написао је војни дописник Јуриј Котенок.

РИА Катјуша: „ Умро је још један симбол руског пролећа 2014 – легендарни козак „Бабај“. Исти онај чија је фотографија кружила светским медијима, али у ствари веома скроман и једноставан човек који није желео да учествује у споразумима и поново је узео оружје када је отаџбина – Велика Русија – била у опасности. Царство Небеско, брате. Ишао си својим путем козачки ратниче, сада је наш ред да понесемо овај Крст.

Прес служба Кубанске козачке војске: „ Козачко Белореченско окружно друштво  Александар Можајев са позивним знаком Бабај погинуо је херојском смрћу на линији фронта 18. октобра. Своју домовину је бранио у саставу козачког добровољачког одреда „Кубан” (БАРС-11 ) у правцу Запорожја. Вечна успомена Александру Можајеву! Козаци Кубанске козачке војске изражавају искрене речи саучешћа његовој родбини и друговима! Иза борца су остала супруга и троје деце. “

kozak-babaj

Војни дописник Дмитриј Стешин: “ Умро је козак Бабај, маскота или, модерно речено, маскота „руског пролећа“. Током „словенског заседања“ нисам га срео, али сам га срео 2015. у Доњецку као војни дописник у кафеу „Легенда“ (сада је затворен, власник се бави угоститељством на Криму). Разумем, угасили су талас у оквиру „минских споразума“. Али „Бабај је једноставно показао свим пријатељима и непријатељима оно главно – „исконска Русија се дигла, бежи, олоше !“ И све је испало како треба – „Бабај“ је отишао, како и доликује козаку – погинуо је у борби „за своје пријатеље“. Надам се да су се они који су данас писали ружне ствари о њему на интернету осетили срамоту. Молите се за њега. Царство „Небеском ратнику Александру Можајеву. Памтићемо те, ти си један од наших симбола .“

Сетимо се руског ратника.

Вечан спомен!

Извор:
ЗАВТРА