Џозеф Бајден се обратио нацији: Американци да стану иза Израела и Украјине. Америчко вођство је оно што држи свет на окупу

President Joe Biden speaks from the Oval Office of the White House Thursday, Oct. 19, 2023, in Washington, about the war in Israel and Ukraine. (Jonathan Ernst/Pool via AP)

Председник САД Џо Бајден позвао је данас Американце да стану иза Израела и Украјине, додавши да је пружање војне и економске помоћи тим земљама у интересу глобалне стабилности и националне безбедности.

Према његовим речима, иза напада на Израел и инвазије на Украјину стоји заједнички мотив, а обе земље се суочавају са претњом од уништења од стране „тиранина“ и „терориста“.

„Хамас и Путин представљају различите претње, али имају једну ствар која им је заједничка желе да у потпуности униште демократију у суседству“, рекао је Бајден у обраћању нацији, преноси Глас Америке.

Он је поручио да је сукоб у Израелу „тачка промене историје“ и обећао да ће учинити све да врати америчке таоце које Хамас држи у Појасу Газе.

Бајден је поновио да је процена САД да Израел није одговоран за експлозију у болници Ал Ахли у Гази у којој су страдале стотине цивила, додавши да му се „слама срце због трагично изгубљених живота Палестинаца“.

„Историја нас је научила да када терористи не плаћају цену за свој терор, када диктатори не плаћају цену за своју агресију, они изазивају више хаоса и смрти и више разарања“, рекао је Бајден у обраћању нацији, преноси Њујорк тајмс.

Он је позвао конгресмене да реше своје несугласице и да се брзо окупе како би прихватили улогу САД у свету.

„Америчко вођство је оно што држи свет на окупу. Амерички савези су оно што нас, Америку, чува. Америчке вредности су оно што нас чини партнером са којим друге нације желе да сарађују. Да све то угрозимо, ако одемо из Украјине и ако окренемо леђа Израелу, једноставно не вреди“, поручио је Бајден.

Додао је да ће данас Конгресу послати хитан буџетски захтев за „финансирање америчких националних безбедносних интереса за подршку најважнијим партнерима, међу којима су Израел и Украјина“.

„Не можемо дозволити да ситне, пакосне, пристрасне политике стану на пут нашој одговорности као велике нације. Не можемо и нећемо дозволити да победе терористи попут Хамаса и тиранина попут Путина. Одбијам да дозволим да се то догоди“, рекао је Бајден.

Он је навео да свет не може да одустане од решења о две државе у случају Израела и Палестине.

„Колико год да је тешко, не можемо да одустанемо од мира. Не можемо да одустанемо од решења са две државе. Израелци и Палестинци подједнако заслужују да живе безбедно, достојанствено и у миру“, закључио је Бајден.

Извор:
НСПМ