ЕКСКЛУЗИВНО Ово је Нацрт Резолуције Европског парламента о оружаном сукобу у Бањској

kosovo-eu

Портал Нова.рс дошао је ексклузивно до Нацрта заједничког предлога Резолуције Европског парламента о односима Србије и Косова и инцидентима у селу Бањска која би требало да буде представљена на седници у четвртак, 19. октобра.

Резолуцију је иницирала политичка група Социјалдемократа у ЕП, јер сматрају да је ситуација на Косову „крајње забрињавајућа“.

У Нацрту Резолуције која има 29 тачака, најоштије се осуђује „терористички напад“ на косовске полицијске службенике од стране „српске наоружане банде усред највеће операције шверца оружја“ у Бањској на северу Косова, која се догодила 24. септембра 2023. године, а резултирала је убиством једног (Африма Буњаку) и повредом два косовска полицајца. Позивају се све чланице ЕУ које то нису већ учиниле, да такође осуде овај напад. Такође, изражава се дубоко жаљење због жртава и саучешће породици и колегама Африма Буњакуа. Похваљује се сарадња Косовске полиције са међународним партнерима ЕУЛЕКС-ом и КФОР-ом у одговору на напад.

„Све стране се позивају на смиривање ситуације на северу Косова и избегавање било какве реторике или акција које би довеле до даљег повећања тензија. Позива се и на утврђивање свих чињеница о нападу и пажљиво праћење истраге косовских власти. Позива се ЕУ да подржи истрагу косовских власти, укључујући подршку од стране ЕУЛЕX-а. Починиоци одговорни за ове нападе дужни су да одговарају и да се суоче са правдом. Позивају се косовске власти да открију све доказе у вези са инцидентом и да међународне институције на Косову, укључујући ЕУЛЕX, оцене те доказе. Очекује се да Србија у потпуности сарађује са истрагом и приведе правди оне који су одговорни за напад и тренутно бораве у Србији, у складу са законом, укључујући њихово изручење Косову“, наводи се у Резолуцији.
Истиче се да ова операција шверца оружја указује на озбиљну војну акумулацију и представља озбиљно ескалирање, што иде против поновљених позива ЕУ за деескалацијом на северу Косова. Позива се Србија да се суздржи од даље ескалације која угрожава уставни поредак Републике Косова и спречава било какав шверц оружја преко границе. Такође се позивају косовске власти да удвоструче своје напоре како би спречиле шверц оружја у земљу, који се одвија путем возила хитне помоћи и црквених објеката Српске православне цркве на северу Косова. Такође се позивају косовске власти да у том смислу раде на отвореној трговини свим цивилним добрима и услугама.

У Резолуцији се даља наглашава важност утврђивања одговорности Србије у нападу 24. септембра 2023. године и потреба за увођењем санкција према Србији, у складу са мерама према Косову. Позива се ЕУ и њене чланице да такође припреме санкције против организатора, финансијера и извршилаца напада 24. септембра 2023. године у Бањској, на основу налаза истраге.

Такође, позива се ЕУ да уведе рестриктивне мере према српском руководству, уколико се потврди њихово учешће у нападу у Бањској или било којим од наведених осуђених акција или ставова, укључујући неспремност да се у потпуности сарађује са истрагом. Позива се Савет да усвоји циљане рестриктивне мере, укључујући, али не ограничавајући се на замрзавање имовине и забрану путовања против дестабилизирајућих актера на северу Косова и лидера главних мрежа организованог криминала. У том контексту, позива се Савет да следи пример Сједињених Држава и уведе санкције против Милана Радоичића.
У Резолуцији се снажно осуђује присуство српске војске на граници са Косовом, али се поздравља повлачење дела трупа Србије са границе Косова и позива да се Србија уздржи од понављања оваквих ситуација у будућности. Позива се Србија да учини више како би деескалирала напетости изазване својом војним присуством. У том смислу, позива се Србија да повуче све војне базе које се налазе близу границе са Косовом и опрему, укључујући противавионске системе и тешке артиљеријске јединице, да се суздржи од било каквог несразмерног војног размештања у том региону у будућности и да прекине сваку подршку нелегалним терористичким формацијама на северу Косова.

Наглашава се да такво агресивно војно понашање, заједно са радикализованим политичким порукама у Србији и јаким индикацијама о укључености српске државе у недавно насиље у политичкој сфери на северу Косова, указују на веома опасну, али кохерентну политику владе Србије према Косову и њеним западним партнерима.

Снажно се осуђују насилни напади у мају 2023. године против војника КФОР-а, косовских полицијских службеника и новинара. Позивају се надлежни органи да све одговорне починиоце тих напада приведу правди.
У Резолуцији се позива КФОР да успостави план за север Косова у случају даљње ескалације. Поздравља се слање 200 британских војника на Косово како би се ојачао КФОР и позивају се државе чланице ЕУ да без даљег одлагања пошаљу додатне трупе. Снажно се поздравља одлука НАТО-а да опреми КФОР тежим наоружањем како би имао већу борбену способност. Позива се НАТО да осигура да КФОР има одговарајуће капацитете за непрекидно праћење и надзор целог севера Косова како би се осигурало да се било какав парамилитарни упад или напад, акција или покушај отмице косовских полицијских службеника могу одмах открити. Позива се ЕУ и њене чланице да даље повећају јединице ЕУЛЕX-а на терену, посебно на северу Косова и, ако је потребно, привремено појачају њену улогу као одговор на сигурносне изазове на северу Косова.

У документу се наводи да се дубоко жали што су Србија и Република Српска у Босни и Херцеговини прогласиле дан националне жалости због тројице погинулих Срба, који се називају терористима, што има за циљ успостављање приче да су „ови терористи хероји који су се борили за српску ствар, што изазива снажно политичке напетости у региону“.

У Резолуцији се позива на повећање међународне и прекограничне сарадње између Србије и Косова у борби против организованог криминала, изражава жаљење што је постигнут само ограничен напредак у истрази и гоњењу таквих случајева. Изражава се забринутост због изазовне ситуације у вези са борбом против организованог криминала на северу Косова, где криминалне банде и даље делују и штетно утичу на живот грађана Косова у северним општинама. Изражава се забринутост због доказа који повезују насилне криминалне групе на северу Косова и у Србији са српском државом. Позива се КФОР и ЕУЛЕX да редовно спроводе заједничке процене безбедности на северу Косова како би оценили безбедносну ситуацију и усредсредили се више на организовани криминал који игра важну улогу у дешавањима у том региону.

У документу се изражава жаљење што је београдски суд одбио предлог тужилаштва за притвор Милана Радоичића, с обзиром на ризик од бекства, иако је Радоичић преузео одговорност за организацију напада 24. септембра 2023. године. Изражавају се дубоке забринутости због могућности да сви актери одговорни за нападе у Бањској неће бити приведени правди.
У Резолуцији се позивају Србија и Косово да осуде све облике насиља и провокација и да апелују на уздржаност и хитну обуставу сваке акције која би могла додатно да повећа тензије. Србија и Косово се позивају да се суздрже од једностраних акција које би могле угрозити мир и стабилност у региону, и уместо тога, да активно раде на мирном решавању спорова кроз дијалог који олакшава ЕУ. Осуђује се и жали се због учествовања српских власти у нападу 24. септембра 2023. године, укључујући њихову невољност да сарађују у истрази, пропаганду, глорификацију, политичку подршку, њихов благ однос према организаторима и извршиоцима напада и чак пружање уточишта и реторику коју користе лидери Србије током ове кризе, и као и покушаји дестабилизације Косова.

Подржава се нормализација односа између Косова и Србије. Понавља се позив Србији и Косову да се укључе у дијалог Београд-Приштина са добром вољом и духом компромиса како би постигли свеобухватан, правно обавезујући споразум о нормализацији њихових односа, на основу принципа међусобног признавања, у складу са међународним правом и без даљег одлагања. Позивају се релевантне стране да дијалог усмере више на грађане. Позива се ЕЕАС да додели више средстава за дијалог који води ЕУ.

Позива се ЕУ да ојача своју улогу као посредник у дијалогу између Србије и Косова и уопште на Западном Балкану, и да предложи нов, иновативан и уравнотежен приступ посредовању између страна како би се превазишао тренутни застој, с обзиром на то да стари начин деловања више није могућ након напада 24. септембра 2023. године, као и да се мора повратити поверење у процес.

Позива се посебно шеф европске дипломатије Жозеф Борељ и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак да унапреде дијалог на проактиван начин и известе Европски парламент најкасније до краја новембра 2023. о ангажману, доприносима и постигнућима Србије и Косова у остваривању циљева дијалога. Наглашава се да је нормализација односа од суштинског значаја за напредак оба региона ка чланству у ЕУ. Подсећа се да ће неконструктивно понашање и недобронамерност у вези са нормализацијом односа иматипоследице за приступање ових земаља ЕУ. Позива се ЕУ да предузме мере у оквиру предприступне помоћи против оних који не поштују споразуме.

У Резолицији се позивају Србија и Косово да у потпуности примене Бриселски споразум од 27. фебруара 2023. године и његов Прилог за спровођење (Охридски споразум) од 18. марта 2023. године, као и све претходне споразуме. Жали се што је Србија одбила да потпше Бриселски и Охридски споразум. Позива се ЕЕАС и Европска комисија да обезбеде ефикасно спровођење ових споразума. Позива се Косово да успостави Заједницу општина са српском већином (ЗСО), у складу са Бриселским споразумима из 2013. и 2015. године, уставом земље и пресудом Уставног суда из 2015. године, без даљег одлагања. Сматра се да ће коначно и свеобухватно решење унапредити сарадњу, стабилност и просперитет у ширем региону. Наглашава се да напад у Бањској 24. септембра 2023. године не сме да послужи као изговор за одвраћање пажње од дијалога о нормализацији. Србија ће, како наводе, морати да уложи напор да поврати своју веродостојност у дијалогу, а као резултат њене штетне улоге у догађајима од 24. септембра 2023. године.
Подсећа се да би неуспех дијалога Београда и Приштине имао последице и за улогу ЕУ као веродостојног играча у спољној политици.

У документу се жали због наставка кампање Србије против признавања Косова и Србија се позива да се суздржи од покушаја изолације Косова са међународне сцене кампањом против његовог признавања. Дубоко се жали због противљења Србије чланству Косова у Савету Европе, што јасно крши Бриселски споразум из 27. фебруара 2023. године. Србија се позива и да се суздржи од претњи или употребе силе, у складу са својим међународним обавезама.

Даље, у Резолуцији се жали због бојкота правосудних институција који су подржале српске националистичке политичке партије, жали се и због бојкота локалних избора на северу Косова 23. априла 2023. године од стране главне политичке странке етничких Срба на северу Косова, Српске листе, и застрашивања српских политичара опозиције, жали се и због инсистирања косовске владе на албанским градоначелницима у северним општинама, с обзиром да њихова мала легитимност омета процес помирења и интеграције косовке и српске заједнице на северу Косову.

Наглашава се да је и даље од суштинског значаја одржавање локалних избора у четири општине на северу Косова како би се смириле напетости и позивају власти да обезбеде пуно учешће свих политичких странака у слободним, фер, демократским и мирним изборима. Позива се и Србија да се обавеже на јавно учешће косовских Срба на изборима, с обзиром на то да је Српска листа већ најавила своје безусловно учешће. У том контексту, позива се Србија да се не меша у изборни процес на Косову.

Косовски Срби се позивају да се врате у косовске институције и да се суздрже од даље ескалације тензија на терену, док се влада подстиче да значајно појача напоре за њихову реинтеграцију, с обзиром на то да су иницијативе за укључивање српске заједнице у политичке, друштвене и економске структуре Косова и даље врло ограничене. Понавља се позив косовским властима да унапреде унутрашњи дијалог са независним организацијама цивилног друштва у северним општинама са циљем изградње поверења и олакшавања свакодневног живота косовских Срба.

У Резолуцији се жали се због негативних мера које је Европски савет предузео против Косова и позива се на њихово повлачење.

Позива се ЕУ да делује као поштен посредник у процесу нормализације и хитно промени своју политику попуштања према Србији.

Изражава се дубока забринутост због дестабилизујућег утицаја српских власти председника Вучића на цео регион и жали због континуиране подршке ЕУ српским властима и недостатка критиковања, упркос томе што се земља не придржава санкцијама ЕУ према Русији, што редовно и често одржава састанке са руским властима, због назадовања демократије у земљи и недостатка напретка у реформама које се односе на ЕУ, и упркос дестабилизирајућем утицају српске политике на цео регион.

Српске власти и медији се позивају да се суздрже од говора мржње према косовским грађанима и ширења лажи о „етничком чишћењу“ и „погромима“ у Републици Косово, за шта нема доказа. Позива се Народна скупштина Србије да престане да користи запаљиву реторику, подржи процес парламентарног дијалога и постигне консензус о важним реформским питањима.

У Резолуцији се подсећа да споразум о либерализацији виза за Косово није, да не би смео да буде повезан са дијалогом и да би требало да ступи на снагу најкасније 1. јануара 2024. године.

Осуђује се наставак руских покушаја да утичу на Западни Балкан, посебно између Србије и Косова путем искориштавања културних, етничких и верских подела и дестабилизовање про-демократских снага, а тражи се и пуно појашњење улоге коју је Русија могла играти у нападу који се догодио у Бањској.

На крају, председнику Европског парламента се налаже да ову резолуцију проследи председнику Европског савета, Комисији, потпредседнику Комисије / високом представнику Уније за спољне послове и политику безбедности, владама и парламентима држава чланица и председницима, владама и парламентима Косова и Србије.

Ovo je Nacrt Rezolucije odnosima Srbije i Kosova i incidentima u selu Banjska

Извор:
НОВА