Јоне Белара: Израел спроводи планирани геноцид у Гази. И Бењамину Нетанјахуу и терористима Хамаса треба да суди Међународни кривични суд

jone belara

И израелском премијеру Бенјамину Нетанијахуу и терористима Хамаса треба да суди Међународни кривични суд (МКС), изјавила је у понедељак шпанска Јоне Белара. Министарка за социјална права у име Подемоса.

„Израел спроводи планирани геноцид“ у Гази остављајући стотине хиљада Палестинаца без воде, хране и струје, тврди Белара, описујући ово као озбиљно кршење међународног права и могући ратни злочин.

Лицемерје Израела

Она је такође оптужила Израел за „неописиво лицемерје“ јер се користи ужасним убиствима цивила од стране Хамаса да оправда сопствене злочине, како уопште, тако и против Газе посебно.

У петоминутној видео поруци емитованој на друштвеним мрежама, Белара је оптужила Нетанијахуову владу за „апартхејд и окупацију“ Палестинаца, коју су подстицале и омогућавале САД и ЕУ.

Хуманитарни коридор

Говорећи у име своје странке, Белара је захтевала да се хитно отвори хуманитарни коридор, којим би цивили могли да напусте Газу на сигурно, док екипе помоћи и спасилачке екипе улазе у борбу са последицама израелског бомбардовања.

Подемос ће званично затражити од свог коалиционог партнера, Социјалистичке партије премијера Педра Санчеза, да поднесе петицију МКС-у за истрагу и Хамаса и Нетанијахуа за ратне злочине, додала је она.

Апартхејд

Белара је такође захтевала да ЕУ престане да „омогућава“ Нетанијахуу и врши притисак на Израел да прекине бомбардовање Газе путем ембарга на оружје, циљаних санкција или других средстава. Блок треба да употреби сва дипломатска средства како би решио основни узрок сукоба, који је она описала као „окупацију Израела и апартхејд Палестине“.

Шпанска политичарка је позвала ЕУ да престане да „слепо прати“ САД, које је оптужила да су на „губитак своје хегемоније“ одговорили ратоборношћу, како у Израелу, тако и у Украјини.

У име Подемоса, Белара је позвала грађане Шпаније и других земаља ЕУ да се „мобилишу и организују на улицама“ како би прекинули блокаду Газе. Она је осудила забрану пропалестинских демонстрација у неколико земаља као гушење слободе говора и људских права под притиском „крајње десничарске владе Израела“ и њених присталица у Вашингтону.

Извор:
НСПМ